Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas paviljons Venēcijas biennāles arhitektūras izstādē guvis starptautisku atzinību

Latvija noslēdz savu dalību Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē, demonstrējot atzīstamus panākumus šajā prestižajā pasākumā. Latviju šogad veiksmīgi pārstāvēja arhitektu biroja DEI ARH komandas veidotā ekspozīcija T/C Latvija, piedāvājot koncepciju par lielveikalu kā arhitektūras un mūsdienu patērētāju kultūras fenomenu.

Latvijas paviljons T/C Latvija, kas īstenots ar Kultūras ministrijas atbalstu, izcēlās starp 66 nacionālajiem paviljoniem, piesaistot starptautisko mediju un arhitektūras ekspertu uzmanību. Venēcijas arhitektūras biennāli apmeklēja vairāk nekā 285 000 skatītāju un TCL kļuva par centrālo intereses punktu nozīmīgam šīs daudzveidīgās auditorijas segmentam.

Latvijas paviljons, kas veidots kā lielveikals, piedāvāja unikālu un demokrātisku telpu, kurā saplūda dažādas arhitektūras idejas un produkti. Atzīmējot divus gadu desmitus kopš Latvijas pirmās dalības Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē 2002. gadā, T/C Latvija autori ar mākslīgā intelekta palīdzību, balstoties uz pēdējo 10 arhitektūras izstāžu nacionālo paviljonu idejām, bija radījuši 506 unikālus produktus, kas improvizētā lielveikalā tika eksponēti uz ilgtspējīgiem moduļu dizaina plauktiem.

Nedēļas laikā kopš atklāšanas plašu atzinību izpelnījās T/C Latvija, atsevišķu mediju vērtējumā ierindojoties starp labākajiem nacionālajiem paviljoniem. Par to liecina publikācijas tādos ietekmīgos arhitektūras un mākslas medijos kā Artribune, Domus, Corriere della Sera, The Guardian, The Architect 's Newspaper, Elle Decor un Monocle.

Pulicera balvu ieguvusī arhitektūras kritiķe Inga Safrona (Inga Saffron) slavēja TCL par tā provocējošo koncepciju, norādot: "Man galva griezās, kad mēģināju tulkot sarežģīto vārdu salikumu salātus, kas bija marinēti ar vienām un tām pašām frāzēm. Ilgtspēja! Dekolonizācija! Partnerība! Tāpēc cepuri nost T/C Latvija par, iespējams, visinteresantāko izstādi visā biennālē. Tās "produktos", kas noformēti kā lielveikals, ir iekļauts teksts no katras pēdējās desmitgades nacionālās biennāles izstādes, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību ir sašaurināts līdz būtībai. Tas ir kā adatas dūriens visā šajā karstā gaisa bumbā. Paldies par to".

T/C Latvija paviljona plauktu balsošanas sistēma deva iespēju apmeklētājiem aktīvi iesaistīties nākotnes laboratorijā. Šis interaktīvais mehānisms fiksēja ap 30 000 datu ierakstus, atspoguļojot skatītāju dažādās izvēles attiecībā uz viņu iecienītākajiem produktiem - idejām paviljonā.

T/C Latvija ieguva divus otrās pakāpes ordeņus radošās izcilības festivālā ADWARDS ordeņu pasniegšanas ceremonijā un tika finālā divās kategorijās festivāla ADCE Best of European Design and Advertising Awards ietvaros, kurā tiek vērtēti tie radošie darbi no visas Eiropas, kas jau ir atzīti nacionālā līmenī.

Latvijas dalību Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē organizē un atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Latvijas paviljona komanda: Komisārs - Jānis Dripe, Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Projekta vadītāja - Austra Bērziņa. Komunikācija - Kalvis Kidals. Dizaina komanda - Ernests Cerbulis, Ints Menģelis, Toms Kampars, Karola Rubene. Kurators - Uldis Jaunzems-Pētersons. Ražošana un palīdzība - Mārcis Benužs, Solvita Bernande, Reinis Lansmanis, Markuss Brieze, Jūlija Lazdiņa, Katrīna Mediniece, Kristaps Deičs, Krists Ernstsons, Caterina Coroneo. Skaņa - Andris Strazds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja