Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LMA studenti izstrādājuši un realizējuši dažādas sociālā dizaina idejas

2020./2021. studiju gada 1.semestrī Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Funkcionālā dizaina apakšnozares maģistra programmas otrā kursa studenti Sociālā dizaina studiju modulī risināja sabiedrībai un atsevišķām tās grupām vai indivīdiem svarīgas problēmas. Šī studiju kursa mērķis bija sekmēt maģistrantūras studentu iesaisti un līdzdalību sociālo inovāciju dizainēšanā, iesaistoties sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām, publisko sektoru, NVO vai atsevišķām kopienām.

Veiksmīga sadarbība šogad aizritējusi ar Jūrmalas Valsts Ģimnāziju, Latvijas Autisma apvienību, Pusaudžu resursu centru Wings for Wheels, Apeironu un Latvijas nedzirdīgo savienību.

Ideju attīstība un piedāvāto risinājumu meklējumi notika tiešā kopā dizainēšanas procesā ar pašu mērķauditoriju. Studenti strādāja kopā ar ļoti atšķirīgām cilvēku grupām, kuru ikdiena ir saistīta ar dažādām aktivitātēm un vajadzībām, tādēļ dizainēšanas procesā tika noskaidrotas patiesi svarīgas lietas katrai konkrētai mērķgrupai. Process ietvēra dažādas dizaina metodes un rīkus, kurus studenti speciāli veidoja katrai konkrētai koprades situācijai.

"Lai strādātu ar sociālā dizaina risinājumiem, dizaina studentam ir jābūt apveltītam ar empātiju, novērošanas spējām un lieliskām saziņas prasmēm, un tas spilgti raksturo šī kursa individuālo un grupu paveikto," pauž Sociālā dizaina moduļa vadītāja LMA profesore Barbara Ābele.

Profesore turpina: "Tādas dizaina idejas kā Līgas Bērziņas Plānotājs jēgpilnām aktivitātēm jau ir pārtapis sociālā biznesa uzņēmumā, savukārt  studenšu Montas Kates Zviedres un Alises Jēkabsones rokasgrāmata skolotājiem Tiešsaiste ir kļuvis par digitālu atbalsta rīku Latvijas skolotājiem attālinātās apmācības apstākļos. Ārkārtējās situācijas laikā, kad mācības notiek attālināti, rokasgrāmata skolotājiem ir veiksmīgi piedzīvojusi savu pielietojamību un sasniegusi savu lietotāju gatava produkta formā, pārsniedzot studiju uzdevuma apjomu."

"Gada nogalē sociālā dizaina idejas tika validētas tiešsaistes seminārā, izmantojot sociālā biznesa izvērtēšanas rīku Grow a Business, ko izstrādājuši VIA University College, Dānijas kolēģi, un kuru projekta [email protected] ietvarā testē projektā iesaistītās augstskolas no Latvijas, Polijas un Somijas. Izvērtēšanas procesu vadīja inovatīvās uzņēmējdarbības trenere Vita Brakovska no Latvijas sociālās uzņēmējdarbības asociācijas. Savas pozitīvās atsauksmes par studentu izstrādātajām idejām sniedza sociālo jautājumu  un uzņēmējdarbības eksperti no Latvijas, Dānijas, Polijas, Igaunijas un Austrijas, atzīstot, ka idejas ir universālas un pielietojamas plašākai mērķauditorijai, vairojot labklājību lielākam cilvēku skaitam," saka LMA projekta vadītāja Vineta Kreigere.

Sociālā dizaina idejas īstenotas profesores Barbaras Ābeles vadībā sadarbībā ar lektoru Matīsu Zvaigzni un asociēto profesoru Ervinu Pastoru. Sociālā biznesa validēšanas procesu koordinēja projektu vadītāja Vineta Kreigere.

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) piedalās Eiropas Savienības Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) transnacionālās sadarbības programmas projekta Nr. R081 [email protected] (Inovatīvi risinājumi senioriem draudzīgas publiskās vides nodrošināšanā uz BJR uzņēmumu un publisko institūciju kapacitātes pilnveides pamata) īstenošanā. LMA projektā ir projekta partnera statuss. Projekts turpina risināt projekta Nr. R030 BaltSe@nioR īstenošanas izaicinājumus saistībā ar sabiedrības novecošanos, šoreiz pievēršot lielāku uzmanību publiskās telpas pielāgošanai senioru vajadzībām.

Vairāk: lma.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja