Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Lombardu lietā bez pārmaiņām

Dažus mēnešus atpakaļ Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais skaļi paziņoja par to, ka tiks uzsākta aktīva darbība pie lombardu tiesiskā regulējuma sakārtošanas. Diemžēl jādomā, ka, līdz ar šo paziņojumu, aktīvā darbība arī tika pārtraukta, ņemot vērā, ka vēl šodien lombardu lietā nekas nav pakustējies.

Nav gan skaidrs, kāpēc Turlaja kungs nevēlas izmantot pagājušā domes sasaukumā iesniegto lēmumprojektu par lombardu tiesiskā regulējuma sakārtošanu, ko viņa partijas biedri toreiz gan noraidīja. Trulaja kunga ieceres pirms dažiem mēnešiem sakrita ar iepriekšminēto lēmumprojektu, kurā tika norādīts, ka lombardu atrašanās vietas, neierobežotie darba laiki, kā arī uzraudzības trūkums rada labvēlīgus apstākļus noziedzības veicināšanai, tādēļ ierosinājums bija noteikt šo iestāžu skaidrus darbības priekšnoteikumus, kā arī nodrošināt to stingrāku uzraudzību.

Ir svarīgi apzināties, ka pašreizējā lombardu darbība ir būtisks posms noziedzīgu darbību un antisociālu parādību ķēdē. Pirmkārt, lombardos pastāv praktiski neierobežota iespēja nodot zagtas mantas, jo netiek veikta mantu nodevēja personas identifikācija un nopietna mantu reģistrācija. Tāpat arī nav noteikts adekvāts minimālais pamatkapitāls, kas, visticamāk, ir arī iemesls milzīgajam lombardu skaitam pilsētā. Arī lombardu darba laiks nav ierobežots, tāpēc visbiežāk tie ir atvērti visu diennakti, darbojoties simbiozē ar azartspēļu zālēm. Par piemēru var izmantot kaut vai Merķeļa ielu, kur gandrīz katrai azartspēļu zālei ir savs lombards. Šāda situācija ir veiksmīga gan lombardu, gan arī azartspēļu zāļu īpašniekiem, jo jebkurā mirklī, kad azartspēļu zāles klienta nauda ir beigusies, blakus esošajā lombardā var nodot laulības gredzenu, un spēlēt atkal, tādā veidā veicinot arī atkarību no azartspēlēm.

Šai valstij grūtajā laikā, kad liela daļa sabiedrības ir depresīvi noskaņota, arvien vairāk cilvēku pievēršas azartspēlēm kā pēdējai cerībai, tādā veidā kļūstot vēl nabagāki, jo pēdējo mantu atdod lombardos, lai spēlētu un zaudētu atkal. Tāpat palielinās zādzību skaits, jo zagtās mantas var bez problēmām nodot lombardos. Domāju, ka šis ir brīdis, kad ir sevišķi svarīgi sakārtot gan lombardu, gan arī azartspēļu zāļu tiesiskos regulējumus, nosakot šīm iestādēm noteiktas atrašanās vietas, darba laikus, kā arī darbības priekšnoteikumus, lai ierobežotu šo iestāžu patvaļu, un tādā veidā veicinātu noziedzības un atkarību mazināšanos. Tāpēc gribētu aicināt Rīgas pilsētas tēvus iesaistīties šīs lietas virzīšanā, tādā veidā parādot, ka viņi nav aizmirsuši par saviem solījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja