Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Londonas dizaina biennālē septembrī Latviju pārstāvēs jaunais dizainers Artūrs Analts

Otrajā Londonas Dizaina biennālē 2018. gada septembrī Latviju pārstāvēs jaunais dizainers Artūrs Analts un starpdisciplinārā dizaina uzņēmums Variant Studio ar ekspozīciju Matter to Matter, informēja Latvijas Nacionālā māklas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva

Matter to Matter ir instalācija, kurā izmantoti dabīgi materiāli (koks, ūdens) un atspoguļota dabas loma Latvijas kultūrā un ikdienā. Kā zināms, 52% Latvijas teritorijas klāj meži, savukārt netālu no pilsētām ir ezeri, upes un jūra. Latvijas iedzīvotāji dzīvo ciešā saskaņā ar dabu. Mēs domājām par ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanu, kas veicinātu ekosistēmas dabīgu atjaunošanos, tādējādi popularizējot ekoloģisko kustību pasaules mērogā. Latvijas dizaina, arhitektūras un tehnoloģiju nozares uzdevums 21. gadsimtā ir domāt tālredzīgi un radīt sociāli atbildīgu, videi draudzīgu dizainu.

Artūrs Analts uzsver: “Strauji attīstoties mūsdienu tehnoloģijām un pilsētām, ir būtiski apzināties, kāda ir to mijiedarbība un ietekme uz apkārtējo vidi un dabu, kas ir tik nozīmīga latviešu kultūrai.”

Mākslas objekta autors iedvesmojies no savas dzimtās pilsētas Rīgas un tās apkārtnes mežiem, kurus ietekmē Baltijas jūras tuvums, veidojot unikālu gaisotni un klimatu. Iecerētajā darbā to iemieso zaļā stikla siena, kas ar eksperimentālu tehnoloģiju starpniecību nodrošina dabīgu ūdens agregātstāvokļa pārejas procesu no gāzes līdz šķidrumam. 

Vizuāli vienkāršā stikla pamatne ar “maģisku” efektu pārtop par interaktīvu platformu komunikācijai, kas rekonstruē visiem zināmu fizikālu parādību – kondensāciju. Izstādes apmeklētāji tiks aicināti uz stikla virsmas atstāt pašiem savu vēstījumu, gluži kā bērnībā, kad tika zīmēts uz norasojuša loga.

Matter to Matter simbolizē Latvijas racionālo un stabilo kodolu: spītējot nepārtrauktajiem vēstures pārbaudījumiem, cilvēki šeit spējuši saglabāt nacionālo valodu un kultūru. Instalācija rada savveida meditatīvu telpu, kur vizuāli un emocionāli tiek demonstrēta dabas un cilvēku mūžsenā saite. 

Artūrs Analts dzimis 1991. gadā Rīgā. Beidzis Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu (2011), absolvējis Centrālo Sentmārtina Mākslas un dizaina koledžu Londonā (Central Saint Martins College of Art And Design, University of the Arts, 2014), kur specializējies produktu dizainā. 2013. gadā Artūrs Analts kopā ar Rūdolfu Strēli nodibināja starpdisciplināru dizaina studiju Variant Studio, kas realizē dažāda mēroga projektus – sākot ar pudelēm, krēsliem un beidzot ar lieliem konkursa darbiem.

Aktīvi strādā Rīgā un Londonā. Darbojas dizainā, tēlniecībā, arhitektūrā, grafikā, objektu un izstāžu dizainā. Izstādēs piedalās kopš 2013. gada. Pēdējos gados autora radītie objekti ieguvuši pirmās vietas dažādos konkursos. Artūra Analta darbi glabājas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, vairākās privātās kolekcijās Eiropā.

Šogad 40 dalībvalstis ir aicinātas interpretēt izvirzīto tematu Emocionālie stāvokļi (Emotional States), izceļot savas valsts dizaina vēsturisko mantojumu un unikālo identitāti, kā arī spilgti atklājot dizaina potenciālu mūsdienu sabiedrībā.

Jau kopš 2003. gada katru septembri pilsētā norisinās plašs starptautisks Londonas Dizaina festivāls, kura aktīvs dalībnieks un pasākumu iniciators ir Viktorijas un Alberta muzejs (Victoria and Albert Museum, V&A) – prestižākā dizaina nozares institūcija pasaulē. 2016. gadā festivāla aktivitātes tika izvērstas, no 7. līdz 27. septembrim organizējot pirmo Londonas Dizaina biennāli.

 2016. gadā interesi par Londonas dizaina biennāli izrādījuši vairāk nekā 280 000 skatītāju.

2018. gadā LDB notiks no 4. līdz 23. septembrim. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja