Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mākslas formula

Divos muzejos – Romana Sutas daudzpusība un harisma.

Pirms gada izcilajam latviešu māksliniekam, spilgtajam klasiskā modernisma pārstāvim Romanam Sutam (1896–1944) apritēja 120. jubileja. Šogad, turpinot svinības, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) piedāvā vērienīgu projektu Romans Suta – 120. Universālā mākslas formula, kas no 29. aprīļa norisināsies vienlaicīgi divos muzeja departamentos – LNMM galvenajā ēkā (līdz 9. jūlijam) un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM, līdz 18. jūnijam). Romans Suta bija gleznotājs, grafiķis, scenogrāfs, lietišķās mākslas meistars, dizainers, grāmatu ilustrators, mākslas kritiķis un pedagogs. Izstādes abu muzeju zālēs parāda spožāko meistara veikumu visos viņa radošās darbības virzienos, ļaujot tuvāk iepazīt arī paša mākslinieka neordināro personību – harismātisku, temperamentīgu, aizrautīgu, pretrunīgu. Ekspozīcija veidota ar domu citā gaismā parādīt R. Sutu kā daudzpusīgu sava laikmeta un jaunās valsts cilvēku, atklāt meistaru ne tikai kā gleznotāju un grafiķi, bet arī kā vienu no Latvijas dizaina skolas pamatlicējiem.

Par izstādi stāsta LNMM projekta daļas kuratore un Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja Nataļja Jevsejeva: "Romans Suta tiešām ir universāls mākslinieks, kurš darbojies vairākās mākslas jomās. Tas arī noteica izstādes formātu – viss eksponētais materiāls ir sadalīts divās daļās. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs eksponēs Sutas veikumu dizainā, lietišķajā mākslā, savukārt Latvijas Nacionālais mākslas muzejs rādīs viņa stājmākslu, grafiku, glezniecību un arī scenogrāfiju. Strādājot ar Sutas mantojumu, tiešām rodas sajūta, ka mākslinieks it visā atradis savu īpatnējo rokrakstu, un tas vienmēr ir atpazīstams. Tā ir tiešām universāla mākslas formula, kuru viņš spējis īstenot dažādās mākslas jomās, reizē arī saglabājot savu māksliniecisko redzējumu. Sutas raksturs, viņa skats uz pasauli, entuziasms un optimisms ļoti spilgti izpaudās viņa mākslā – gan sižetos, gan realizācijas veidā. Mums bija svarīgi akcentēt viņa personības šķautnes, varbūt mazāk zināmās. Ceru, ka speciālistiem izstāde sagādās pārsteigumus par Sutu, bet ceru, ka arī cilvēkiem, kuriem viņa vārds tik daudz neizsaka, tas būs interesants piedzīvojums." 

Ekspozīciju papildina mūsdienu mākslinieku savdabīgi "lasījumi" par tēmu – kādreizējā Baltara trauku salona mēbeļu rekonstrukcija un speciāla videoanimācija, kas balstīta uz R. Sutas skicēm. Izstādē iekļauti arī nesen atklātībā nonākuši materiāli par R. Sutas pēdējiem dzīves gadiem izsūtījumā Gruzijā. Apmeklētājiem būs iespēja noklausīties paša mākslinieka un viņa laikabiedru izteicienus populāru aktieru izpildījumā un gūt papildu informāciju izstādes audiogida mobilajā lietotnē, savukārt bērniem sagatavota īpaša izstādes uzdevumu lapa. 

Abu ekspozīciju atklāšanas pasākumi notiks 28. aprīlī – mākslinieka dzimšanas dienā –, un tos savienos teatralizēts gājiens. Tas no DMDM ēkas vedīs viesus līdz pat LNMM telpām un mūzikas pavadījumā attēlos atdzīvojušās Romana Sutas gleznas un viņa darbu personāžus. Atraktīvais gājiens noritēs sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem, jaunajiem aktieriem, Nacionālā teātra aktieriem, kā arī ar E. Smiļģa Teātra muzeja palīdzību. Šonedēļ notiks arī starptautiska R. Sutam un mākslas un dizaina mijiedarbībai veltīta zinātniskā konference. Tāpat abi muzeji piedāvās ļoti daudz ar izstādi saistītu pasākumu. 
Sīkāk – www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja