Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Mazgāsim rokas nevainībā: Kalvīša selektīvā attieksme pret problēmām, un vēl šis tas

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Kāpēc mūsu premjerministrs ir tik braši izpūtis vaigus un nolēmis nocirst KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova galvu, bet nebūt ne galvas tiem viņa valdības locekļiem, kuri pret likumu un grāmatvedības noteikumiem ir noziegušies vēl daudzreiz nopietnāk? Atbilde pēc mirkļa. Vispirms skaidrojums, kāpēc rakstu "nocirst galvu".

Tas ir tāpēc, ka premjeram, cik man zināms, vēl līdz šim brīdim nav ienācis prātā, ka viņndien pausto A. Loskutova nosodījumu vajadzētu ... hmm, kā lai to pasaka? ... varbūt pamatot dokumentos? Hmmmmmm? Līdz ar to mēs nevaram zināt, kas premjeram ir padomā. Likumā par KNAB ir melns uz balta pateikts, ka KNAB direktoru nevar atstādināt, viņu var tikai atbrīvot no amata. Ja premjers ir paredzējis vienu likumā neparedzētu pasākumu, kāpēc ne citu?

Bet atgriezīsimies pie galvenā. Vakar premjers plati smaidot (vai smīnot) pateica, ka viņš tā var rīkoties tāpēc, ka KNAB, lūk, esot viena no viņa pārraudzītajām iestādēm. Ja Satiksmes ministrija pret Valsts kontroli ir nogrēkojusies par 4,5, bet Tieslietu ministrija -- pat par 13 miljoniem latu, tad tā ir ministru problēma. Bet, ak nē -- ne jau ministru! Savējos premjers fiksi vien atbrīvoja no atbildības. Valsts sekretāri, lūk. Valsts sekretāri esot vainīgi. Laikam pārbarojušies. Šodien Dienā rakstīts, ka visdāsnāk apmaksātā Finanšu ministrijas valsts sekretāre Krūmane, mēnesī saņem veselus 4662 latus. Bet ne par to šis stāsts. Jēdziens "politiskā atbildība" valdošajai kliķei ir pavisam svešs, taču īsi pirms Kalvīša skaidrojuma par vainīgajiem valsts sekretāriem "Panorāma" ziņoja, ka tas ir bijis tieši satiksmes ministrs Šlesers, kurš veselu miljonu ceļu būvēšanai paredzēto latu vienpersoniski piešķīra kaut kam citam. Tā nu neizklausās pēc valsts sekretāra (Jānis Maršāns, Ls 3440 mēnesī) vainas. Vienu vārdu sakot, Kalvītis patlaban saprot, ka ir savārījis nopietnas ziepes un mētājas šurpu turpu un burbuļodams burbuļo cerībā, ka kaut kādā brīdī varbūt kāds viņam pateiks priekšā, kā no radušās situācijas izkļūt, neizskatoties par absolūtāko lempi.

***

Tikmēr Valsts kontroliere Sudraba, manuprāt, vakar pilnīgi pareizi pateica, ka valsts iestādēs ar grāmatvedību nedrīkst būt nekāda piņķerēšanās vai krāpšanās. Pat mūsu ciniskajā sabiedrībā ļaudīm vajadzētu būt pamatīgi šokētiem par to, ka Tieslietu (!!!!!) ministrijā (valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, salīdzinoši pieticīgi Ls 2460) grāmatvedībā ir tāds haoss, ka jau divus gadus Valsts kontrole vispār nekādus finanšu dokumentus nav varējusi apstiprināt. Taču kontrolierei nebija taisnība sakot, ka viņas iestāde nav, nekad nav bijusi un nekad nebūs iesaistīta politiskajās spēlītēs. Tieši četrus mēnešus vecu un šķietami nepilnīgu Valsts kontroles ziņojumu Kalvītis izmantoja kā ieganstu uzbrukumam pret knābi, un patīk viņai tas vai, ne bet Inguna Sudraba patlaban ir ļoti nepatīkami sarežģītā situācijā, un jācer, ka viņa no tā izkļūs, pārāk neaptraipot savu un iestādes godu. Un jā, starp citu, viņa arī pateica, ka KNAB grāmatvežu pieļautie pārkāpumi, ja tie būtu notikuši viņas iestādē, neliktu viņai domāt, ka kāds ir jāpadzen no darba. Tas tā, starp citu.

***

Valsts prezidents tikām dzīvojas pa Ņujorku un šodien uzstāsies ANO Ģenerālasamblejā. Tiešraide LTV 1. programmā pulksten 16.00. Vakar viņš cita starpā pateica, ka viņam gan nav nekā sakāma par KNAB priekšnieku Alekseju Loskutovu, jo šis esot vērtējums, kas jāveic "sabiedrībai". Interesanti, ko prezidents sevi uzskata pārstāvām, ja ne sabiedrību un, ideālā situācijā, tās vislabākos instinktus?

***

Jāsaka, man žoklis atkārās, kad televīzijā redzēju apstākļus, kādos Latvijas bibliotēka glabā neticami retus un vērtīgus eksponātus. Ja kādam vēl bija šaubas, ka lūzti vai plīsti, bet jaunā bibliotēka ir jāceļ un turklāt ir jāceļ steigšus, tad vajag apskatīties attiecīgos kadrus televīzijā -- sapelējis, sapuvis, pussabrucis vecs pagrabs. Jēziņ!

***

Un visbeidzot, arī es priecājos, ka Rīgas Zoodārzā ir ieradusies žirafe. Nezinu, vai piekrītu LTV diktores Ilvas Liepiņas (trīs atsevišķas reizes) paustajam apgalvojumam, ka žirafe ir pats skaistākais Āfrikas zvērs, jo manuprāt arī leopardi un vēl daži dzīvnieki konkursā "Mis Āfrikas dzīvnieks" varētu iegūt augstu vietu, taču jauki tas ir, ka zoodārzā nu ir Piks un drīz būs Periskops. Lai viņiem te jauka dzīve!

Un lai lasītājiem visiem jauka diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja