Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Medicīnas vēstures muzejā atklās izstādi Medicīna operās

No 14.februāra Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā būs skatāma izstāde Medicīna operās. I. Ārsti operās.Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu, Medicīnas muzeja atbalsta fonda biedrību, Latvijas vēstniecību Itālijā un Itālijas vēstniecību Latvijā, un Dantes Aligjeri biedrību 2012.

gada sākumā uzsāka jaunu starpnozaru projektu Medicīna operās. Projekts sākās ar itāļu operas pazinēja Carlo Menardi priekšlasījumu Medicīna itāļu operās, kas izraisīja lielu apmeklētāju interesi, tāpēc tika izlemts, ka lekciju ciklu var pārvērst trīs krāšņās izstādēs – Ārsti operā, Slimības operā un Zāles un farmaceiti operā.Kā atzīmē Latvijas Nacionālās operas direktors un operu režisors Andrejs Žagars: "Medicīna, veselība ir būtiska sabiedrības un katra personīgās dzīves sastāvdaļa, tāpēc arī tik bieži dažādos līmeņos parādās operas žanrā kā mākslinieciskā dzīves atspoguļojumā. Šāda starpdisciplināra izpēte starp pirmajā brīdī šķietami tālām nozarēm, ir vienreizēja un unikāla visā pasaulē, jo apskata operas žanru no cita skatu punkta."Gadsimtu gaitā ārsta profesija un status sabiedrībā ir mainījies, to apliecina arī mūsdienās populāras operas izrādes. Sākot ar 18.gadsimta operām  Seviljas bārddzinis un Mīlas dzēriens, kur ārsts ir attēlots kā šarlatāns līdz 20.gadsimta A. Berga Voicekam, kur ārsts veic eksperimentālas darbības ar cilvēka ķermeni un prātu.

Izstādes apmeklētājiem pavērsies priekškars skatuvei, kur katra ārsta stāstu papildinās muzeja krājuma eksponāti – bārddziņa amata rīki, mīlas dzēriena sastāvdaļas un slimību diagnosticēšanai paredzētie rīki. Izstāde ir kā krāšņs mākslas baudījums ar skaņu, gaismu un košiem tērpiem. Tās mākslinieciskais autors ir Mārtiņš Kalseris.

Izstāde Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā būs apskatāma no 14. februāra līdz 11.maijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja