Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Multimediju izstādē Izcilie modernisti. No Monē norisināsies lekcija par modernisma laikmetu un pārstāvjiem Latvijā

Multimediju izstādē Izcilie modernisti. No Monē, kas norisinās Pils ielā 23, rīt, 9. oktobrī plkst. 19 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja Dr. art. Nataļja Jevsejeva lasīs lekciju par modernisma laikmetu un pārstāvjiem Latvijā. "Šis mākslas virziens neapšaubāmi ir viena no spilgtākajām lappusēm Latvijas glezniecības vēsturē. Līdz ar oriģinālām mākslas formām Latvijā parādījās jaunas politiskās kustības un aktīvi auga tautas pašapziņa," stāsta mākslas zinātņu doktore. Šādā patriotiskā noskaņojumā noslēgsies bezmaksas lekciju cikls un multimediju izstāde Izcilie modernisti. No Monē līdz Kandinskim, informēja muzeja pārstāvji.

Modernisma iedīgļi Latvijā ir atrodami teorētiskajos darbos par tālaika mākslas principiem, kurus jau XX gadsimta sākumā ir sarakstījis Voldemārs Matvejs. "Praksē šos principus īstenoja pavisam jauna latviešu mākslinieku paaudze, kas piešķīra modernismam savu īpašo stilu, kurš atspoguļoja tā laikmeta Latvijas sarežģīto īstenību. 1920. gadā Rīgas pilsētas mākslas muzejā notika pirmā Rīgas modernistu grupas izstāde. Lekcijā tiks pārrunāts, kas ietekmēja šos māksliniekus, kā arī tiks apspriesti Latvijas modernisma spilgtāko pārstāvju Jēkaba Kazaka, Konrāda Ubāna, Valdemāra Tones, Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas, Martas Skulmes, Oto un Ugas Skulmju, Ģederta Eliasa, Ludolfa Liberta, Sigismunda Vidberga, Niklāva Strunkes, Leo Svempa un Jāņa Liepiņa darbi,” stāsta Nataļja Jevsejeva un papildina, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas radošajai savienībai. „Ne bez pamata dzīvesbiedru darbiem ir veltīts vesels muzejs. Aleksandras Beļcovas un Romana Sutas daiļrades sākums ir saistīts ar Penzas mākslas skolu: Romans tur ieradās kopā ar biedriem 1. pasaules kara sākumā, kad frontes līnija strauji tuvojās Rīgai, bet Aleksandra - no senās krievu pilsētas Novozibkovas. Jāteic, ka jaunizceptie studenti, kas aizrāvās ar jauno franču mākslas virzienu, tas ir, modernismu, visai skeptiski izsacījās par Penzas skolotājiem, jo izglītība Penzā bija ļoti akadēmiska. Tiek uzskatīts, ka Romana Sutas daiļradi lielā mērā ietekmējuši tālaika franču mākslinieku darbi no Sergeja Ščukina kolekcijas un Ermitāžas apmeklējums Sanktpēterburgā, kas notika Penzas mākslas skolas rīkoto ekskursiju laikā. Tam sekoja brauciens uz Parīzi, kas nopietni ietekmēja abus māksliniekus - gan Aleksandru, gan Romanu. Par to un vēl daudz, daudz ko citu mēs runāsim lekcijā,” piebilst mākslas zinātniece.

Sarīkojuma dalībniekiem būs iespēja diskutēt un iztaujāt lektori, kā atsevišķas personas un procesi ir ietekmējuši attiecīgo laikmetu un, protams, Latvijas mākslu. "Uz šīs patriotiskās nots mēs vēlamies ne tikai pabeigt mākslas lekciju ciklu, bet arī rezumēt multimediju izstādes darbību, kurā var aplūkot 16 labāko modernisma laikmeta mākslinieku vairāk nekā piectūkstoš absolūti satriecošu gleznu.

Rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem tikai līdz svētdienai, 13. oktobrim, ir iespēja apmeklēt izstādi un skatīt Kloda Monē, Edgara Degā, Pola Gogēna, Anrī Ruso, Gustava Klimta, Vinsenta van Goga, Franča Marka, Vasilija Kandinska un Kazimira Maļeviča darbus, pilnīgi ienirstot neparastajā gaisotnē, ko veido modernās augstas izšķirtspējas un Dolby Surround tehnoloģijas. Tad izstāde tiks slēgta, lai pēc pāris mēnešiem atkal vērtu durvis, bet jau ar pavisam citu saturu,” komentē viens no izstādes rīkotājiem Jurijs Getalo.

Ieeja bez maksas. 

Vietu skaits ir ierobežots. Lai reģistrētos, vārds, uzvārds un tālruņa numurs ir jānosūta uz e-pastu [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja