Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

No soda par likumpārkāpumu neizbēgs pat Obamas sponsors

Augustā ASV prese ziņoja par investīciju baņķiera Hasana Nemazī (Hassan Nemazee) arestu. Preses slejās galvenā uzmanība tika pievērsta nevis tam, kā viņš centās izkrāpt naudu no Citibank (naudu viņš atmaksāja atpakaļ nākamajā dienā pēc apsūdzību uzrādīšanas) vai kā viņš attīstījis nekustamo īpašumu biznesu, bet gan Nemazī politiskajiem sakariem un ietekmei Baltajā namā, kas sniedzās visaugstākajā līmenī.

No aresta irāņu izcelsmes baņķieris pēc vairākām dienām tika atbrīvots pret 25 miljonu dolāru lielu drošības naudu un noteikumu, ka viņš nedrīkst pamest savu dzīvokli Manhetenā. Ja izvirzītās apsūdzības tiks pierādītas, viņam cietumā var nākties pavadīt 30 gadus. Tomēr svarīgākais ir fakts, ka šāds cilvēks, kurš citā valstī būtu neaizskarams, tomēr tika arestēts un apsūdzēts. Lai izprastu šā uzņēmēja ietekmi, mazliet jāzina viņa darbība politikā.

Hasans Nemazī bija viens no ievērojamākajiem Demokrātu partijas atbalstītājiem un sponsoriem (fundraiser). 1999. gadā Bils Klintons viņu gribēja virzīt ASV vēstnieka amatam Argentīnā. ASV ir ierasta prakse, ka prezidents uz mierīgām un ASV draudzīgām valstīm virza savas partijas atbalstītājus. Līdzīgi bija ar iepriekšējo ASV vēstnieku Latvijā Čārlzu Larsonu. Lai arī šie cilvēki vēstnieka amatā parasti pavada ļoti īsu laiku, tomēr tituls saglabājas visu mūžu, un ASV tas tiek vērtēts ļoti augstu. Nemazī gan atteicās no tādas iespējas īsi pirms izšķirošā balsojuma, tomēr arī turpmākos gadus aktīvi atbalstīja demokrātus, 2004. gadā prezidenta vēlēšanās palīdzot Džonam Kerijam. Pēdējās ASV prezidenta vēlēšanās viņš atbalstīja Hilariju Klintoni un bija atbildīgs par viņas kampaņas finansēm. Pēc tam, kad Klintone paziņoja par izstāšanos no cīņas, Nemazī turpināja strādāt Baraka Obamas labā, rīkojot dažādas labdarības pusdienas un piesaistot finansējumu vēlēšanu kampaņai.

Nemazī noteikti var dēvēt arī par vienu no ietekmīgākajiem Volstrītas baņķieriem, jo reti kuram baņķierim ir tik tuvas attiecības ar Balto namu. Tomēr šī ietekme viņu nav glābusi no apsūdzībām.

Ir interesanti novērot, kā ideja par vienu likumu un vienu taisnību visiem darbojas ASV. Ja mēs aplūkojam sarakstu ar ASV politiķiem, kas dažādos laikos ir notiesāti, tad bilance ir diezgan iespaidīga. Piemēram, „gangsteru štatā” Ilinoisā pat joko, ka federālajā cietumā būtu nepieciešams izveidot speciālu kameru bijušajiem gubernatoriem. Šā gada sākumā štata gubernators Rods Blagojevičs (Rod Blagojevich) tika atbrīvots no amata, jo tika apsūdzēts par mēģinājumu pārdot senatora vietu, kas atbrīvojās pēc Obamas stāšanās preizdenta amatā. Apsūdzībās teikts, ka Blagojevičs esot bijis ieinteresēts pārdot senatora amatu par vairākiem miljoniem dolāru vai arī pats ieņemt šo amatu. Pirms Blagojeviča štatu vadīja Džordžs Raiens (George Ryan), kurš arī tika apsūdzēts korupcijā un notiesāts uz vairāk nekā sešiem gadiem cietumā. Septiņdesmitajos gados cietumsodu par naudas izkrāpšanu nācās izciest Danielam Valkeram (Daniel Walker), bet pirms viņa par finanšu mahinācijām tika notiesāts gubernators Otto Kerners. Edvīns Edvards (Edwin Edwards) bija Luiziānas štata gubernators četrus termiņus, kas ir divreiz ilgāk, nekā jebkurš cits vadījis šo štatu. Viņš bija viens no spilgtākajiem un ietekmīgākajiem štata cilvēkiem, tomēr 2001. gadā viņam tika uzrādītas apsūdzības korupcijā un Edvardu notiesāja uz desmit gadiem federālajā cietumā, kur viņš joprojām šo sodu izcieš. Sarakstu varētu turpināt ar vairākiem bijušajiem senatoriem un kongresmeņiem, pilsētu mēriem un citām amatpersonām, kas dažādos laikos tikušas apsūdzētas un notiesātas par lielākiem vai mazākiem noziegumiem. Gribu uzsvērt – viņi visi ir saņēmuši sodu, un politiskā vara viņus nav paglābusi.

Jāpiekrīt bijušajai ASV vēstniecei Latvijā Ketrīnai Beilijai (Katherine Bailey), ka ASV ir milzīga korupcija, bet svarīgi, ka viņi paši to apzinās un cīnās pret to. Atlaides nedod nevienam.

Šodien Latvijā daudzi izliekas, ka korupcija nemaz nav tik liela problēma un ka apsūdzības vēl nenozīmē, ka cilvēks ir vainīgs. Tomēr politiķis nemaz nedrīkst nonākt līdz situācijai, ka viņu apsūdz smagos finanšu vai citos noziegumos. Tas nav pieļaujams, ka Tautas partijas biedrs ir apsūdzēts par naudas izkrāpšanu no Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas, bet partija vairākas nedēļas pēc aresta viņu joprojām nav izslēgusi no savām rindām. Citās valstīs tas tiktu izdarīts automātiski pāris dienās pēc notikušā, jo šāds cilvēks met ēnu uz visu partiju. Roku dzelžus neuzliek tāpat vien. Politiskā un ekonomiskā ietekme nevienu nedrīkst atbrīvot no soda par likumpārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja