Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

"Pa bajarski" Raini Maskavā!

«Tas ir nelikumīgi, taču Rīga ir pilna ar nelikumīgiem pieminekļiem,» pagājušajā nedēļā teica Rīgas Būvvaldes vadītājs Andis Cinis.

«Ja ir runa par ievērojamiem rakstniekiem, pieminekļa vietai jābūt kontekstā. Šis gadījums gan izskatās — kur gribam, tur liekam,» skaidroja Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

Lai uzstādītu kādu pieminekli, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, tas jāsaskaņo VKPAI. 2009.gada 22.augustā Rīgā Kronvalda parkā tika uzstādīts piemineklis krievu rakstniekam Aleksandram Puškinam. VKPAI projektu nav saskaņojusi, lēmumu pamatojot ar nepiemēroto novietojumu.

Pirms pāris gadiem ievērojamu vietējo uzņēmēju, politiķu un sabiedrisko darbinieku grupas iniciatīva, uzstādīt pieminekli nozīmīgajam Latvijas nacionālās pretošanās kustības dalībniekam Otrā pasaules kara laikā Konstantīnam Čakstem, beidzās bez rezultāta, jo neizdevās likumā noteiktajā kārtībā saskaņot tā uzstādīšanu. Lai arī, manuprāt, skumjš fakts, tas tomēr ir pareizi. Piemineklis, kas uzstādīts pretēji noteiktajai kārtībai, savā ziņā diskreditē tā mērķi – godināt kādu noteiktu personu, tās paveikto vai notikumu. Īpaša saskaņošana ir nepieciešama, lai ievērotu sabiedrības intereses, jo piemineklim ir jāizraisa sabiedrības absolūta vairākuma bijība un cieņa.

Diemžēl A.Puškina pieminekļa gadījumā ir noticis pretējais. Šis fakts kārtējo reizi šķeļ Latvijas sabiedrību un atdzīvina destruktīvu dalīšanos „latviešos” un „krievos”. Kaut gan A.Puškina piemineklis un tā uzstādīšanas mērķim vajadzēja būt tieši pretējam, savā ziņā tam bija jāvieno sabiedrība, skaidri signalizējot Latvijas dzīvojošajām dažādajām etniskajām grupām, ka nav pamata apgalvojumiem par destruktīvu „visa krieviskā noraidīšanu”. Bet ir noticis pretējais. Diemžēl. Vai Maskavā vai kādas citas pasaules valsts pilsētā, pretēji noteiktajai kārtībai, kāds varētu „pa bajarski” uzstādīt pieminekli Rainim? Nē. Un labi, ka tā. Jo Rainim ar to nekāds gods netiktu izrādīts. Tāpēc nedaudz žēl dižo krievu rakstnieku. Viņa izcilā personība tikai cieš no vietējo „aktīvistu” vēlmes iztapt kaimiņvalsts politiskajai elitei.

P.S. Piemineklis tiešām skaists izdevies. Puškina iela Rīgā arī ir. Kāpēc pieminekli nevarēja tās apkaimē uzstādīt, bet vajadzēja šo skandālu izprovocēt? Bet, varbūt, tā rīkojās, lai tieši skandāls arī būtu? Un, ja tā, tad kam vairs Puškins interesē. Katrā ziņā uzstādītājiem, šķiet, vismazāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja