Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Padega darbu izstāde Nacionālajā mākslas muzejā pagarināta līdz 12.februārim

Kārļa Padega darbu izstādes Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā pagarinātas līdz 12.februārim, portālam Diena.lv vēsta izstādes kurators, mākslas zinātnieks, Vidzemes Augstskolas profesors Dr.art. Jānis Kalnačs.Kā vēstīts iepriekš, no pagājušā gada 4.novembra Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā skatāmas divas Kārļa Padega (1911-1940) simtgades atcerei veltītas izstādes - Trauslais izaicinājums Baltajā zālē un Padegs un pilsoniskā madāma Mazajā zālē.

Līdz 2011.gada beigām izstādi jau apmeklējuši vairāk nekā 13 000 skatītāju. Atsaucoties neizsīkstošajai sabiedrības interesei, muzejs ir radis iespēju pagarināt izstādes laiku līdz šī gada 12.februārim.K.Padega 100 gadu atceres izstāde Trauslais izaicinājums ir iespēja vēlreiz pārliecināties par viņa kā krīzes laika mākslinieka - izsmalcināta zīmētāja un paradoksāla domātāja - mūsdienīgumu šodienas pasaulē. Atkal sastopoties ar labākajiem K.Padega darbiem - labi zināmajiem, sen neredzētiem vai pat nekad neizstādītiem – katrs varēs sev atbildēt, vai starpkaru Rīgu šokējošā māksla un gados jaunā pilsētnieka sastrēdzinātās sajūtas joprojām spēj pārsteigt, mulsināt un uzrunāt.Tajos K.Padega darbos, ko gadu gaitā iepazinuši viņa mākslas cienītāji, nav vietas pilsoniskās sabiedrības gaumei glaimojošiem sižetiem vai akadēmiskam kanonam, tomēr, sagaidot mākslinieka simtgadi, ir vērts atskatīties uz viņa studiju gadiem Latvijas Mākslas akadēmijā. Ciktāl K.Padegs pakļāvās akadēmiskās programmas grožiem vai kur savukārt ļāva vaļu savam brīvajam garam un personības radošajiem uzplaiksnījumiem, atklāj laikā no 1928. līdz 1934.gadam tapušie studiju laika darbi. Izstādes Padegs un pilsoniskā madāma pamatā ir pārsteidzošs atradums: aptuveni 30 K.Padega zīmējumi - portretu un figūru skices, kas līdz 1970.gadu beigām bija glabājušies kāda Rīgas dzīvokļa virtuves skapī līdzās kartupeļu grozam.K.Padega simtajā dzimšanas dienā grāmatu apgāds Neputns izdevis apjomīgu Jāņa Kalnača monogrāfiju Rīgas dendijs un autsaiders, kas apkopo rūpīgā pētniecības darbā savāktos materiālus par leģendām apvītā mākslinieka dzīvi un darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja