Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Par caurumu

Svētdienas vakarā daudzus Latvijas iedzīvotājus šokēja caurums, kas bija ticis izveidots/atstāts/pasūtīts vai citā veidā radies VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Pa caurumu cilvēki, kuri sevi pieskaita jaunizveidotai armijai, nokopējuši 7,4 miljonus dokumentu. Tagad armijai ir diezgan plaša informācija par mums un mūsu dzīvēm.

VID un atbildīgie politiķi par caurumu bija zinājuši jau vismaz pus mēnesi, pirms svētdienas vakara. Kā liecina publiski pieejamā informācija, bezatbildīgie VID darbinieki pašā februāra sākumā bija uzlikuši vāku caurumam un armija vairs nebija tikusi klāt mūsu personas kodiem. Visu šo laiku ne atbildīgie VID darbinieki, ne finanšu ministrs neuzskatīja par vajadzīgu par datu noplūdi informēt tos, kuru dati nonākuši nepiederošu personu rīcībā.

Nav arī dzirdēts, ka no darba, vismaz uz izmeklēšanas laiku, būtu atstādināts kāds atbildīgs VID darbinieks. Vai nu VID nav neviena darbinieka, kurš līdz šim būtu nesis atbildību par mūsu datu drošību, vai arī atbildīgie darbinieki paši ir aktīvi iesaistījušies atbildīgo bezatbildīgo meklēšanā. Nemaz nerunājot par to, ka jebkurā rietumu demokrātijā pēc šāda notikuma nekavējoties būtu demisionējis atbildīgais ministrs. Jaunais laiks sakās nesam šos rietumu demokrātijas ideālus un politisko atbildību – vai nav pienācis īstais brīdis vārdus pārvēst reālā rīcībā?

Otrs, manuprāt, ne mazāk svarīgs atklājums bija valsts galvenās ierēdnes uzskati par vārda brīvību un savām pilnvarām. Ja šādi ierēdņi atbild par valsts pārvaldi, tad nav brīnums, ka valsts pārvaldes reformas nekur nevirzās. Jo šiem ierēdņiem ir savi draugi un ne draugi, kuru noskaidrošanai vajadzības gadījumā var piesaistīt Drošības policiju. Cilvēki, kuru uzskati un rīcības aizkavējušās pagājušā gadsimta vidusdaļā, nedrīkst strādāt atbildīgos valsts amatos. Premjeram vajadzētu rīkoties profesionāli, proti, ātri un skaidri, nevis nedēļu iepazīties ar situāciju. Arī šeit ir jautājums par Jaunā laika atbildību un deklarētajiem principiem. 

Jātic un jācer, ka Jaunais laiks savus principus un idejas nebūs aizmirsis opozīcijā. Lai gan jau ar novēlēšanos, tomēr šīs ir divas Jaunā laika atbildības sfēras, kur partijas vadošie politiķi vēl var paspēt nodemonstrēt pašu sludināto „jauno domāšanu”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja