Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par korupciju Rīgas pašvaldībā un kulināriju Rīgas restorānos

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Laikam drīz attīstība Rīgā apstāsies pavisam, ja vien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs turpinās attiecīgajās struktūrās aizturēt visus pēc kārtas. Gauži slikti jau tas nebūtu, ja ņemam vērā šmucīgo veidu, kādā pilsēta "attīstījusies" tādās vietās, kā Rīgas Brīvosta, Saules dārzs un namu iekšpagalmi.

Bet nopietni runājot, ir skaidrs, ka pēc dažu amatpersonu aizturēšanas _pa fikso_ izveidotā komisija, kura patlaban Rīgas Domei gatavo ētikas deklarāciju, ir un būs pagalam nejēdzīga, kamēr kopā ar visām saknēm netiks izravēta tā "sistēma", par kuru nesen runāja _knābja_ pārstāve Juta Strīķe -- tā, kura nodrošina, ka Rīgas pašvaldībā korupcijai ir sistēmisks raksturs.

Pilnīgi iespējams, ka par attīstību atbildīgais politikānis Edmunds Krastiņš stāsta tasinību, kad klārē, cik ārprātīgi pārsteigts viņš ir bijis katru reizi, kad viņa pārraudzītajā jomā atkal kāds ir aizturēts. Jācer, ka domniekam ir spēcīgas sirds drapītes, jo tik bieži atkārtots pārsteigums un šoks droši vien veselībai var būt pat stipri kaitīgs. Mūsējā nav arī tāda valsts, kurā politikāņi sajūt politisku atbildību tad, kad viņiem pakļautie ierēdņi savāra pārāk ārprātīgas ziepes, un nolemj, ka varbūt aiz kauna vajadzētu nolikt mandātu. Nu jau aizturēts gan bijušais, gan arī tagadējais Pilsētas attīstības departamenta direktors? Nu, un? Droši vien viņi un arī pārējās aizturētās amatpersonas darbojās pilnīgā vakuumā, par kuru Edmundam Krastiņam un pārējiem domniekiem nav ne mazākās informācijas. Neko neredz, neko nedzird, neko nesaprot, neko nesaka. Intervijās palielās, ka Domē var nopelnīt daudz vairāk, nekā strādājot par valdības ministru. Un "sistēma" rullē tālāk.

Kamēr mūsu valstī valdošais politikāņu pašaizsardzības princips būs "kamēr nav notiesāts, nav vainīgs" ētikas deklarācijas politikāņi varēs rakstīt vienu pēc otras pēc trešās un ceturtās, bet mainīties taču nemainīsies nekas. J. Strīķe pirms pāris nedēļām atzina arī to, ka uzņēmēji, no kuriem ir pieprasīts kukulis, pie KNAB durvīm rindā nestāv, savukārt atsevišķi uzņēmēji ir saprotamā kārtā pateikuši, ka protams, ka nestāv -- Rīgā būs jāstrādā arī turpmāk. Latvijas milzīgā traģēdija gandrīz 20 gadus pēc valsts neatkarības atjaunošanas ir gan politikā, gan sabiedrībā pastāvošā pārliecība, ka korupcija, godīguma un tiesiskuma trūkums -- tās ir pašsaprotamas lietas, un cīnīties pret tām nevar. Piecītis ceļu policistam, kukulis Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamentam -- divas zivis vienā un tajā pašā kulītē, un smird taču abas divas. Nākamajā otrdienā un nākamajā piektdienā tās komitejas, kura Rīgas Domē nu raksta ētikas deklarāciju, priekšsēdētājs Einārs Cilinskis tiksies ar apmeklētājiem (pietiekties var, rakstot uz e-pasta adresi [email protected]). Būtu dikti jauki, ja pie viņa dotos arī tie, kuri ar korupciju pašvaldībā ir saskārušies personīgi un konkrēti, ja Cilinskim un visiem pārējiem pastāstītu, kā tad īsti tā "sistēma" strādā, ja jau politikāņi par to ir tik ārkārtīgi nezinoši.

Lai veicas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam! Kaut vai tāpēc, ka tas varbūt liek potenciāli korumpējamām amatpersonām nobīties un nolemt, ka varbūt tomēr nevajag.

***

Un vēl -- milzīgs paldies Dienas Biznesa pielikuma "Numurs" autoram Nilam Saksam, kurš šodien ir rakstījis kaut ko tādu, kam es varu pievienoties par visiem 100 procentiem. Tas ir par restorāniem Rīgā: "Par ķīniešu ēdieniem tiek dēvēts viss, kuram komplektā līdzi nāk rīsi. Ja tam pašam kaut kam ar rīsiem pievieno klāt čilli piparus, tad ēdiens dēvējams par taizemiešu, bet, ja kādu smaržīgāku pulveri, tad par Indijas virtuves šedevru." Atliek tikai pateikt āmen.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja