Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Par mēsliem, auniem, korupciju un demokrātiju

Bez sūdiņa nav grūdiņa. Tā mīlēja sacīt mana kolēģe - zootehniķe lopkopības un veterinārijas zinātniski pētnieciskajā institūtā.

Par mēsliem un auniem

Bija padomju laika pēdējie gadi. Bija modē ieviest saimniecisko aprēķinu, lai katrs strādājošais saņemtu algu par sava darba rezultātu. Zinātniski pētnieciskajā saimniecībā atnāca strādāt IT speciāliste, programmētāja, pieļauju, ka tas bija pirmais šādu speciālistu izlaidums RTU (toreiz politehniskais institūts). Meitenei kaut ko vajadzēja darīt un kā pirmo sākām veidot mazu programmiņu, ar ko uzskaitīt un normēt automašīnu degvielas un remonta izmaksu patēriņu un sabalansēt to ar darba rezultātu.

Analizējot vajadzīgos datus, pavaicāju galvenajam dispečeram, kas tie par regulāriem mēslu pārvadājumiem 50km attālumā. Dispečers paskaidroja man, ka mēsli vesti uz Saulkrastiem, bet vairāk gan viņš neko nezinot. Gāju pie direktora, lai noskaidrotu kā mēslu kravas un pakalpojums apmaksāts. Direktors man sašutis pārmeta: "ko tu viņam prasi, viņi visi ir aunu bars. Ja tev vajag kaut ko uzzināt, tad nāc un prasi tikai man." Tā arī darīju. Kad nākošo reizi aprēķināju, ka dārgākās ārzemju ķimikālijas ir izlietotas tieši tajos laukos, un visvairāk traktorstundu ziedotas tieši to lauku apstrādei, kas no saimniecības bija izdalīti vadošo darbinieku personīgajam patēriņam (bija kaut kādas nomas attiecības), ka izmaksas ir kopsaimniecības darīšana, bet raža būs viņu personīgais īpašums, aprēķinus iesniedzu tieši direktoram. Varbūt lieki būtu pieminēt, ar ko tas beidzās. Kad tika izdota pavēle par štatu samazināšanu sakarā ar privatizāciju, es sarakstā biju otrā. Toreiz laikam nebija likuma, kas pasargātu sievietes ar maziem bērniem un galu galā privatizāciju taču vajadzēja vadīt "savam" cilvēkam, kas bija speciāli atnācis no Rīgas un tikko pieņemts darbā.

Ir pagājuši 20 gadi. Mēs visi atceramies šādas un līdzīgas epizodes. Mēs esam redzējuši, ar ko beidzās privatizācija, jeb prihvatizācija. Daļa bijušo nomenklatūras darboņu ir jau citā saulē (lai viņiem vieglas smiltis). Pat ja viņi nebankrotēja un neizputēja, īpašumus līdzi nepaņēma.

Daļa vecās nomenklatūras joprojām cenšas valdīt un noteikt, ka ne jau mums, aunu baram, kaut ko prasīs.

Bet mēs, auni, to negribam saprast. Tāpēc, vismaz mēnesi līdz vēlēšanām, centīsimies blēt cik skaļi katrs mācēsim. Turpinājums sekos...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja