Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā noris tēlniecības simpozijs Čuguns. Akmens

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā turpinās starptautisks tēlniecības simpozijs Čuguns. Akmens, informēja tā pārstāve Laura Miglone. Pēc vairāku nedēļu gatavošanās – skulptūru metu un formu veidošanas – 7. jūnijā notika pirmais vērienīgais čuguna kausēšanas un liešanas process, kura laikā tika izkausētas un skulptūrās izlietas trīs tonnas čuguna materiāla, radot piecas monumentālas skulptūras.  

11. jūnijā visas dienas garumā Pedvālē notiek čuguna kausēšana un liešana, radot vēl četrus mākslas darbus, katram no tiem izmantojot apmēram tonnu izkausētā metāla. Gatavās skulptūras un vides objekti būs apskatāmi Pedvāles parkā.

Darbu svinīga atklāšana notiks 20. jūnijā un šis pasākums ievadīs 7. Starptautisko laikmetīgās čuguna mākslas konferenci Savienošanās: dzelzs mākslā, rituālā un ainavā, kura ilgs no 20. līdz 24. jūnijam Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā. Šajā laikā konferences dalībniekiem būs iespēja apmeklēt lekcijas un paneļdiskusijas par tēlniecību un čuguna kausēšanu, Latvijas vēsturi, kultūru un kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī vērot dažādus paraugdemonstrējumus un gūt praktisku pieredzi čuguna mākslas darbu izveidē.

Čugunam veltītie pasākumi Pedvālē savu kulmināciju piedzīvos Jāņu naktī no 23. uz 24. jūniju ar krāšņu čuguna kausēšanas performanču un ugunsskulptūru izrādi Čuguna vainags visas nakts garumā.

Čuguna mākslas kustība aizsākās ASV pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, radot iespēju māksliniekiem ar salīdzinoši lētiem un vienkāršiem līdzekļiem veidot metāla skulptūras. Ar laiku čuguns tēlniecībā tika izmantots arvien plašāk un daudzpusīgāk, tika organizēti vērienīgi simpoziji, semināri un darbnīcas. Kopš 1988. gada ASV un vēlāk arī citur pasaulē notiek čuguna tehnoloģijai un estētikai veltītas konferences. ASV izplatītā čuguna skulptūru liešana ir arī performatīvs process, un tā laikā ir iespējams vērot vizuāli krāšņu un iespaidīgu liesmu, dzirksteļu un plūstoša metāla izrādi, kā arī jaunu mākslas darbu rašanos šī procesa rezultātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja