Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pieaudzis cilvēks. Vai atbildīgs?

Man šogad _Starptautiskā bērnu aizsardzības diena _iesākās uz mazliet skumjas nots. Tas tāpēc, ka pēdējā laikā teju katru dienu nākas dzirdēt par gadījumiem, kuros par upuri kļuvis kāds bērns. No otras puses, nav piemērotākas dienas par šo, lai pārdomātu, ko katrs no mums, pieaugušais, var dot savam vai apkārtējiem bērniem, lai viņu dzīvība netiktu pakļauta nejaušībai, neuzmanībai, pārgalvībai vai vienkārši – neveiksmīgām sakritībām? Šis būs stāsts arī par laiku, ko veltam saviem bērniem, un par cilvēkiem, kuriem, par laimi, nav vienaldzīgs, bērnu liktenis mūsu valstī.

Zināma patiesība teicienā, ka pēc Līgo uzreiz ir Ziemassvētki, ir. Laiks nepielūdzami steidzas no vienas nedēļas uz nākamo starp daudziem būtiskiem pienākumiem un uzdevumiem. Mēs vienmēr gribam paspēt izdarīt vairāk, tomēr brīdī, kad apsolos - izdarīšu vēl vienu lietu un tad gan ievilkšu elpu – kā par spīti labo apņemšanos izgāž vēl kāds neplānots uzdevums, kuru vajadzējis izdarīt jau vakar. Pa vidu šim tempam ir bērni un līdzcilvēki, kuri prasa uzmanību un sarunas. Kāpēc nereti ir tā, ka tieši viņu sarunas pieaugušie pārbīda uz vēlāku laiku, pieņemot, ka tas ir viens no „darbiņiem”, kas var pagaidīt?

Bet nevar. Nevar gaidīt ne pašu, ne citu bērni uz sarunu un uzmanību, kas, iespējams, vajadzīga tieši šobrīd. Nevar gaidīt arī uz citiem, redzot vajadzību svešam bērnam pateikt – STOP, jo, iespējams, tā arī neviens cits neuzradīsies un bērns pieņems pilnīgi ačgārnu lēmumu, sevi pakļaujot bīstamam riskam. Bērniem ir jābūt ne tikai paēdušiem un mīlētiem, bet arī paļāvīgiem uz tām zināšanām, kuras viņam sniedz vecāki, radi, tuvākie cilvēki par to, kā sevi pasargāt. Mazajam cilvēkam ir tiesības uz laiku, kuru vecāki nežēlo, lai izglītotu un ieliktu pamatus viņu drošībai.

Tajā pašā laikā man ir prieks par nevalstiskajām organizācijām, brīvprātīgajiem un ekspertiem, kuriem nav vienaldzīgs, kas notiek ar Latvijas bērniem. Tieši šodien organizēju domubiedru diskusiju par vēl kādu drošības apdraudējumu un līdzās esošu problēmu – dzimumnoziegumiem. Diskusijā izskanēja vērtīgi un noderīgi ieteikumi bērnu un sieviešu aizsardzībai, ekspertiem esot vienisprātis, ka bērnu un sieviešu aizsardzība no dzimumnoziedzniekiem ir komplekss pasākumu kopums. Būtiska ir smago noziedznieku uzraudzība pēc viņu atbrīvošanas, darot visu, lai viņš nenonāk neaizsargātas sievietes un viņa bērna tuvumā atkārtoti. Būtiski ir veikt šo noziedznieku uzvedības korekciju. Tik pat būtiska ir arī pašu bērnu izglītošana par rīcību, sastopoties ar šādiem gadījumiem.

Diskusija ir pašā sākumā. Tā ir atvērta, un es ticu, ka sarunā izskanējušie priekšlikumi un turpmāk pa visu Latviju diskusijai virzītie aicinājumi pasargāt bērnus un sievietes no iepriekš sodītiem varamākiem, gūs reālu virzību un nostiprinājumu arī Latvijas likumdošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja