Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Pieticība pēc pārticības

Projekti apturēti - ekonomiskā krīze skārusi pasaulē slavenākos arhitektus

Frenks Gērijs un viņa birojs Gehry Partners gada laikā zaudējis pusi no saviem darbiniekiem. F.Gērija uzņēmuma galvenā mītne atrodas Losandželosā, bet filiāles darbojas Parīzē, Honkongā un Ņujorkā. F.Gērija nozīmīgākie objekti - Volta Disneja koncertzāle Losandželosā un Gugenheima muzejs Bilbao - kļuvuši par pārticības laikmeta simboliem. Globālās recesijas dēļ apturēti divi vērienīgi F.Gērija projekti Lielajā avēnijā Losandželosā un Bruklinā Ņujorkā.

Lielās avēnijas projekts ir daļa no ambicioza plāna par multifunkcionālā rajona izveidi netālu no Disneja koncertzāles, tur paredzēts izveidot ko līdzīgu Elizejas laukiem (kopējās izmaksas - 3 miljardi ASV dolāru). Savukārt projekts Atlantic Yard Bruklinā paredzēja sešpadsmit torņu būvniecību. "Visu mūžu es sapņoju par šādiem projektiem, un tie pie manis nenāca. Un tad pēkšņi parādījās veseli divi. Es tajos investēju piecus gadus darba - tagad tie ir apturēti. Tas ir ļoti sāpīgi," saka 80 gadu vecais F.Gērijs. Turklāt viņš pat apstādināja darbu pie savas privātmājas būvniecības Kalifornijas pilsētā Venēcijā.

F.Gērija vienīgais superprojekts, kura realizācija nav atlikta vai atcelta, ir Gugenheima muzeja celtniecība Abū Dabī. "Sākotnēji es uz to negribēju parakstīties," stāsta arhitekts. "Es tur negribēju braukt - tas ir pārāk tālu, cita kultūra. Esmu tam visam pārāk vecs. Bet mani pierunāja. Ja es nebūtu piekritis, mans birojs šodien būtu vēl mazāks. Šis projekts mums var palīdzēt pārdzīvot krīzi." Jaunā Abū Dabī muzeja formas būs tikpat ekstravaganti izteiksmīgas kā Gugenheima muzejam Bilbao, taču pašlaik arhitekts ir gatavs atgriezties pie vienkāršākām formām: "Ja ir pieprasījums pēc pieticības, es tam esmu gatavs. Kāpēc jātērē nauda smalkām detaļām? Tās vairs nav vajadzīgas. Kaisli arhitektūrā var radīt ar daudz vienkāršākiem paņēmieniem."

Problēmas ar projektu realizāciju izjūt arī citi ietekmīgie arhitekti - daudz darbinieku Londonā atlaidis Ričards Rodžerss, savukārt Normens Fosters slēdza savu biroju Berlīnē, kas apkalpoja Austrumeiropas reģionu. Apturēta arī Santjago Kalatravas milzīgā spirālveida debesskrāpja celtniecība Čikāgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja