Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Profesionālais militārais dienests

Pēdējās dienās izskanējušas ziņas, ka Nacionālie bruņotie spēki izskata iespēju atjaunot obligāto militāro dienestu līdzekļu taupības nolūkos. Bet, ko šāda rīcība nozīmētu valsts budžetam un gados jauniem iedzīvotājiem?

Pirmkārt – no budžeta taupības viedokļa šis solis izskatās absurds, jo daudz dārgāk izmaksās katru gadu apmācīt jaunus kareivjus bez zināšanām, nekā uzturēt profesionālo dienestu. Kā arī katastrofāli kristos armijas kaujas spēja un karavīru profesionalitāte, jo liels daudzums kareivju, kuri ir ar varu iesaukti dienestā, izgājuši piespiedu apmācību un pēc dienesta aizmukuši, būs daudz  sliktāki cīnītāji nekā mazāks  daudzums profesionālu kareivju, kuri iestājušies brīvprātīgi un pēc apmācības nepamet armiju, bet turpina savu turpmāko izaugsmi un karjeru. Šāds, mazāks karavīru daudzums izrādīsies gan lojālāks valstij, gan ekonomiskāks un spēcīgāks.

Bet ir arī otrs – cilvēciskais faktors. Vai valstij ir tiesības iesaukt obligātajā dienestā jaunus cilvēkus brīdī, kad viņiem nav ticības šai valstij? Šobrīd valsts neizrāda savas rūpes par cilvēkiem, palielinot nodokļus, samazinot algas, un atņemot līdzekļus daudzām nozarēm. Kādēļ jauniem cilvēkiem būtu jāziedo gads savas jaunības valstij, kurā dzīvojot viņi nevar plānot savu nākotni un zināt, ka pēc dienesta spēs uzsākt normālu dzīvi?

Obligātais militārais dienests tikai mazinās lojalitāti šai valstij un radīs vairāk iemeslu, kādēļ jauniem cilvēkiem jāpamet šī valsts. Arī es, viens no šiem jauniešiem, šobrīd studēju un plānoju savu dzīvi. Bet, vai šobrīd visi plāni netiek sagrauti, neatstājot cerības, ka nākotnē Latvijā varēs strādāt labā darbā, dzīvot cilvēciskos apstākļos un dibināt ģimeni, nebaidoties no līdzekļu trūkuma? Tad kādēļ man ir jāatdod sava jaunība tādai valstij?

Iedzīvotāji, kas paļāvās šai valstij, piemēram, policisti, izvēloties savu profesiju ar domu, ka viņu darbs vienmēr būs vajadzīgs un noderīgs, vai skolotāji, kuriem jāstrādā entuziasma vadītiem, ir piekrāpti. Un vairs nav iemesla, kādēļ jauniem cilvēkiem vajadzētu izvēlēties šādas profesijas. Tādēļ, ceru, ka valsts neradīs papildus iemeslu lai būtu jāpamet valsts, bet centīsies noturēt savus pilsoņus un izvest valsti no grūtībām, domājot arī par nākotni nevis tikai par šo brīdi.

Sagatavoja: Jurģis Īvāns

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par balvām

Jaunās Latvijas mūzikas nozares balvas Gamma izsludināšana tikai bagātina vietējo mūzikas apriti, līdz ar gadu desmitiem seno Zelta mikrofonu turpmāk apbalvojot mūziķus par sasniegumiem viena gada ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja