Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Purvīša balvu saņem Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons

Šodien Purvīša balvu par sasniegumiem mākslā saņēma mākslinieku grupa - Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons - par izstādi "Dziesma".

Izstādi Dziesma varēja apskatīt no 2015.gada 19.jūnija līdz 26.jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā.

Purvīša balvai bija nominēti vēl septiņi kandidāti, tostarp Arturs Bērziņš, Ivars Drulle, Kristaps Epners, Atis Jākobsons, Voldemārs Johansons, Maija Kurševa un Anda Lāce.

Bērziņš nominēts par personālizstādēm Attēldarbi galerijā Māksla XO un Attēldarbi II Olaines vēstures un mākslas muzejā.

Drulle nominēts par personālizstādi Manai dzimtenei galerijā Alma, Epners - par personālizstādi Vingrinājumi peldošajā mākslas centrā Noass, Jākobsons - par personālizstādi Dark Matter Mūkusalas Mākslas salonā, Johansons par videoinstalāciju Slāpes starptautiskā Jaunā teātra festivāla Homo Novus tekstilfabrikā Boļševička.

Kurševa balvai nominēta par darbu Dzīvesprieks izstādē Lielāks miers, mazāks miers Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā un Lāce - par performanci Atindēšana izstādē Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība 10.jūnijā laukumā pie LNMM.

No 18.februāra līdz 9.aprīlim būs apskatāma Purvīša balvas nominantu izstāde.

Jau ziņots, ka divu gadu laikā neatkarīgo ekspertu darba grupa Purvīša balvas fināla atlasei nominēja vairāk nekā 18 mākslinieku sniegumu izstādēs. Nominanti tika izvirzīti reizi ceturksnī.

No 2014.gada 8.decembra līdz 2016.gada decembrim Purvīša balvas ekspertu darba grupā darbojas LNMM kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece un kuratore Inga Šteimane, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, filozofijas doktors un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens, mākslas zinātniece Aiga Dzalbe, mākslas zinātniece un LNMM Krājuma darba vadītāja Daina Auziņa, kā arī lektore, kuratore un mākslas kritiķe Ieva Astahovska.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt. Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi Zemes darbi, bet ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi Netaisnība.

Top komentāri

Kultūras akadēmija
K
Nekādi nespēju noticēt tam un kur nu vēl akceptēt Purvīša balvas ekspertu komisijas verdiktu! Ai ai.
s
s
Mūsdienās ir ļoti daudz labas, iedvesmojošas un aizraujošas mākslas, LNMM izstādēs to redzam, Pēterbaznīcā, u.c. Bet līdzas tam ir kaut kāda bezjēdzība, kurā nav nedz radošuma, nedz darba. Ļoti daudzas reizes šo robežu pārkāpa arī Brektes izstāde Arsenālā un tā bija LNMM neveiksme. Neesmu vēl redzējis šo izstādi, bet pēc pieteikumiem liekas, ka jāgatavojas uz ko līdzīgu. Daudzi mēdz teikt, ka šādi darbi šokē, urda, katrā ziņā neatstāj vienaldzīgu. Nezinu, kā citiem, taču ja es mākslas darbā nejūtu darbu un radošumu (skatītāja ah moments), tad nevaru tam piešķirt jēgu. Daudzi konceptuālie darbi ir anotācijas pāris teksta rindiņu vērti un pie tā arī vajadzētu palikt un pašu darbu nemaz netaisīt. Bieži vien darbs tomēr top, jo tas jau neprasa nekādas pūles. Lai jau top, bet LNMM nevajadzētu nolaisties līdz līmenim, kad kaut kas tāds tiek likts izstāžu zālēs vai par to tiek dotas balvas. Pagājušā gadā bija daudzas izstādes un darbi, kas bija pelnījuši šo balvu, ne jau šie!
ai
a
Ja Purvītis šo redzētu... Tas ir tāpat, kā Brigmanis piešķirtu Meijerovica balvu par izcilību politikā grupai zzs politiķu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja