Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejā diskutēs par privāto dzīvi

2010.gada 27.janvārī  91 gada vecumā no dzīves šķīrās amerikāņu rakstnieks Džeroms Deivids Selindžers. Vairāk kā pusgadsimtu rakstnieks bija dzīvojis noslēgtībā, bet viņa nāve guva plašu atspoguļojumu gan Latvijā, gan visā pasaulē.

Kāpēc cilvēkus tik ļoti interesē slavenību dzīves? Cik daudz mēs gribam, un cik daudz mums ir ļauts ieskatīties radošo cilvēku darbā un attiecībās? Saruna Piedod, mister Selindžer! , ko 3.martā, plkst. 17.30 rīko Rakstniecības un mūzikas muzejs (Pils laukumā 2), iecerēts kā mēģinājums atbildēt uz šo "neatbildamo" jautājumu par privātās dzīves nozīmi un tās robežām mūsdienās.

Pasākumā  Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuves Rakstniecības krājuma glabātāja Sarmīte Līdaka iepazīstinās ar muzeja pieredzi, vācot un glabājot liecības par rakstnieku darbu.

Intrigu un "skeletu" Rakstniecības muzejā un tā krātuvēs netrūkst. Piemēram, kāpēc muzeja krājumā ir atrodams Plūdoņa zelta zobs? Kas vēl bez likumīgās īpašnieces ir valkājis Aspazijas apakškreklu? Ko mums var pastāstīt Mārtiņa Zīverta drēbju pakaramais un ko - Raiņa peldkostīms? Visas šīs lietas ir atrodamas Rakstniecības un mūzikas muzeja krātuvē, tādēļ reizēm rodas jautājums – bet ar ko gan muzejs atšķiras no bieži vien zākātās dzeltenās preses? Vai privātajai dzīvei un pazīstamu cilvēku personīgajām lietām ir noilgums? Cik daudz mums būtu jāzina par mūsu elkiem – rakstniekiem, dzejniekiem, režisoriem?

Sarunā bez muzeja cilvēkiem piedalīsies arī rakstniece Laima Muktupāvela un stāstīs par savu pieredzi, rakstot biogrāfiskus darbus. Rakstniece Māra Svīre komentēs divu latvju poētu nesen sacelto lokālo morālisko skandālu - R.Bargā un A.Dragunas precedentu, kad kāds tiek aizskarts literārā darbā, kā arī dalīsies pārdomās par to, kur rodama šaurā robeža starp tenku un mītu. Savukārt kāds "anonīms" žurnāla Privātā dzīve pārstāvis pastāstīs par to, kādēļ un ko cilvēkiem ir svarīgi uzzināt un jautājumiem, ar kuriem ikdienā sastopas žurnālists.

Tak rādās, ka pasākuma galvenā intriga meklējama apstāklī, ka diskusijā muzeja ļaudis  aicina piedalīties ikvienu interesentu! Cerams, sanākušie ar šķīvīšu griešanas rituālu provēs izsaukt arī mirušo kultūras darbinieku garus, lai tad vienreiz skaidri atbild, kas Rainim bija ar tām mazajām meitenītēm un citām "mēnessmeitiņām", bet Blaumanim – ar tiem leģendārajiem "krustdēliņiem". Galvenais – Privātās dzīves žurnālista klātbūtnē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja