Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Resnie, treknie runči*

Sagatavojot grozījumus 2009.gada budžetā, vienlaikus tika pieņemts svarīgs lēmums – pilnībā likvidētas valsts kapitālsabiedrību padomes.

Dati liecina, ka ietaupījums pēc padomju likvidēšanas šogad būs aptuveni 110 000 latu. Kopumā it kā ne pārāk liela summa, taču nepieciešams solis, jo šīs naudas izlietojums līdz šim bija tīrā izšķērdība. Nav iespējams prasīt no sabiedrības solidāru līdzdalību valsts finansiālā glābšanā, ja politiķi nespēj izdarīt minimālo – likvidēt politisko partiju biedru un atbalstītāju papildus ienākumu gūšanas vietas. 

Pat trekno gadu ideologs, ekspremjers Kalvītis nolēmis atkāpties no SIA Lattelecom padomes priekšsēdētāja amata. Labāk vēlāk nekā nekad. Lai arī neticu viņa cēlajam mērķim, rezultāts šajā gadījumā ir pārāks. Un par to arī prieks.

Taču tai pat laikā uz Kronvalda parka pili (Rīgas Brīvostas pārvaldi) pošas četri jaunās Rīgas domes virzītie valdes locekļi. Kuri tie būs, mēs vēl nezinām, taču tas pat nav tik svarīgi, jo tas, ka būs, nav šaubu. Rīgas Brīvostā astoņiem valdes locekļiem un pārvaldniekam pērn izmaksāti 690 000 latu, vidēji valdes locekļiem Ls 5000—6000 mēnesī. Un tas ir bez komandējumiem, reprezentācijas izdevumiem, telefoniem, datoriem, automašīnām. Ideāls nodrošinājums, īpaši zinot, ka jāstrādā nav nemaz. 12 sēdes 12 mēnešos un viss. Nav ne jāgatavojas, ne jāiedziļinās, ne par kaut ko jāatbild. Ne arī kas jāsaprot. Jo Brīvostu valdes vēsturiski tika izveidotas tikai un vienīgi tāpēc, lai politiķi varētu papildus legāli uz valsts rēķina nopelnīt.

Jau pirms vēlēšanām es ierosināju un šobrīd gatavoju grozījumus Ostu likumā, kas piedāvās valdes likvidēt vispār. Pat bojai ir skaidrs, ka ar ostas attīstību svarīgus lēmumus ir jāpieņem personai, kura ikdienā nodrošina tās operatīvo vadību. Tātad pārvaldniekam. Gan lēmumi par zemes iznomāšanu, līgumu noteikumiem, tarifu atlaidēm u.tml. Pārvaldniekam ir jādeleģē pienākumi un tiesības un jāprasa no viņa atbildība. Tā darbības uzraudzība ir jānodrošina ministrijai, sadarbībā ar pašvaldību – ieceļot un atceļot pārvaldnieku, apstiprinot budžetu un gada pārskatu, nosakot saimnieciskos mērķus un uzdevumus, definējot attīstības stratēģiskos virzienus. 

P.S. Par Jauno laiku un Olafu Pulku. Skaidrs, ka daudzi jautās, kāpēc tad O.Pulks tika izvirzīts darbam ostas valdē? Es atbildu – tikmēr, kamēr šādas institūcijas valstī pastāv un nav reformētas, partijai tur ir jāvirza savi pārstāvji. Pretējā gadījumā mēs nevaram uzņemties atbildību par noteiktu sfēru. Vai tad labāk, lai mūsu pārstāvju vietā tur turpina saimniekot tādi vīri kā Tautas partijas Edmunds Krastiņš (jo arī viņš būs jāmaina jau vistuvākajā laikā), kas pirms gada vēl apgalvoja, ka krīze ir opozīcijas politiķu, Latvijas Bankas un Eiropas ekspertu galvās? Bet tas nemaina mūsu mērķi – sagatavot grozījumus un panākt to pieņemšanu Saeimā, lai šādas institūcijas nebūtu vispār.

*ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) raidījumā 900 sekundes par darbu pie nelietderīgo tēriņu samazināšanas

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par balvām

Jaunās Latvijas mūzikas nozares balvas Gamma izsludināšana tikai bagātina vietējo mūzikas apriti, līdz ar gadu desmitiem seno Zelta mikrofonu turpmāk apbalvojot mūziķus par sasniegumiem viena gada ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja