Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas Fotogrāfijas biennāle izsludina pieteikšanos balvai Meklējam jauno fotogrāfijā!

Līdz šī gada 2. oktobrim jaunie mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aicināti pieteikt savus darbus Rīgas Fotogrāfijas biennāles - NEXT 2023 (RFB – NEXT 2023) balvai Meklējam jauno fotogrāfijā! Starptautiskas žūrijas izvēlētajam balvas ieguvējam nākamā gada maijā būs iespēja rīkot personālizstādi ISSP Galerijā RFB – NEXT 2023 programmas ietvaros, kur notiks arī pārējo laureātu apbalvošana. Īpašas balvas konkursa dalībniekiem piešķirs arī fonds VV Foundation un Lietuvas grāmatu izdevniecība NoRoutine Books.

Balva Meklējam jauno fotogrāfijā! ir Rīgas Fotogrāfijas biennāles dibināts apbalvojums, kas kopš 2016. gada tiek pasniegts katru otro gadu biennāles programmas NEXT ietvaros. Balvas mērķis ir atklāt un novērtēt jaunos māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT programmas veidotāji meklē tādu jauno autoru darbus, kuri rosina diskusijas un piedāvā daudzveidīgas idejas. Vienlaicīgi rīkotāji vēlas nodrošināt publisku platformu jaunajiem māksliniekiem, kuri uzsāk radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā, piesakot sevi plašākai auditorijai.

Konkursā darbus iesniegt ir aicināti Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslinieki un fotogrāfi, kuri ir savas karjeras sākuma posmā un kuru balvai pieteiktie darbi ir tapuši pēdējo trīs gadu laikā.

Balvas ieguvēju noteiks starptautiska žūrija, ko pārstāvēs festivāla BZH Photo dibinātāja un pasākuma Photo Days Parīzē koordinatore Kamila Gahate (Camille Gajate, FR), mākslas kritiķis, vēsturnieks un kurators Adams Mazurs (Adam Mazur, PL), Igaunijas Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas nodaļas profesore un māksliniece Marge Monko (Marge Monko, EE), mākslinieks un kurators Pauļus Petraitis (Paulius Petraitis, LT) un māksliniece un pedagoģe Ieva Epnere (LV).

Reizē ar galvenās balvas ieguvēju, kas saņems iespēju rīkot savu personālizstādi ISSP Galerijā, žūrija nominēs arī piecus finālistus (ieskaitot uzvarētāju), kuri prezentēs savus darbus izstādes atklāšanas ietvaros, kā arī 10 finālistus, kuriem tiks piešķirta iespēja bez maksas piedalīties RFB - NEXT 2023 programmas portfolio skatē nozares profesionāļiem.

Jau otro reizi fonds VV Foundation izvēlēsies savu laureātu, kurš saņems 1000 eiro lielu naudas balvu, kā arī iespēju mēnesi pavadīt mākslinieku rezidencē Pāvilostā PAiR (Pāvilosta Artist in Residency). Savukārt Lietuvas neatkarīgās grāmatu izdevniecības NoRoutine Books dibinātāju Vilmas Samuļonītes un Gīta Skudžinska (Vilma Samulionyte un Gytis Skudžinskas, LT) pasniegtās balvas ieguvējam būs iespēja izdot savu fotogrāmatu.

2016. gadā balvu jaunajiem māksliniekiem Meklējam jauno fotogrāfijā! ieguva Vika Eksta (LV), Andrejs Strokins (LV) un Alisa Nirgi (Alissa Nirgi, EE); 2018. gadā - Diāna Tamane (LV), Tāvi Suisalu (Taavi Suisalu, EE) un Kristīne Madjare (LV). 2019. gadā galveno balvu ieguva Annija Muižule (LV), savukārt 2021. gadā par galvenās balvas ieguvēju kļuva Visvalds Morkevičs (Visvaldas Morkevičius, LT), kas saņēma arī pirmo fonda VV Foundation pasniegto atzinību. Izdevniecības NoRoutine Books (LT) balvu līdz šim saņēmuši mākslinieki Ieva Balode (2016, LV), Madara Gritāne (2018, LV), Reinis Lismanis (2019, LV) un Kristīne Krauze-Slucka (2021).

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Katru otro gadu norisinās Rīgas Fotogrāfijas biennāles - NEXT programma, kurā uzmanība tiek pievērsta Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. Iepazīstinot ar jauniem, perspektīviem autoriem, NEXT programma nodrošina redzamību un platformu, lai mākslinieki varētu pieteikt sevi plašākā kontekstā. 2023. gada pavasarī notiks ceturtais NEXT festivāls.

Vairāk: www.rpbiennial.com

Biedrība ISSP jau 16 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Līdz ar galerijas atklāšanu Berga Bazārā, Marijas ielā 13 k. 3 Rīgā, ISSP sevi pieteikusi kā nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē – vienīgo laikmetīgajai fotogrāfijai veltīto telpu Latvijā.

Vairāk: www.issp.lv

Informācija par pieteikšanos balvai pieejama: http://rpbiennial.com/pieteikties.html


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja