Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Rīgas Porcelāna muzejā būs skatāma Jura Bergina personālizstāde Dzīve un mirkļi

Rīgas Porcelāna muzejā no 18. oktobra līdz 8. decembrim skatāma mākslinieka Jura Bergina darbu izstāde Dzīve un mirkļi, informēja muzeja pārstāvji

No 2024. gada 18. oktobra līdz 8. decembrim Rīgas Porcelāna muzejā norisināsies latviešu porcelāna mākslinieka Jura Bergina personālizstāde Dzīve un mirkļi. Izstādē apmeklētājiem būs iespēja apskatīt gan mākslinieka agrīnās radošās darbības paraugus, kas nu jau uzskatāmi par Latvijas lietišķās mākslas zelta fondu, gan arī viņa jaunākos, pēdējos piecos gados tapušos autordarbus. Porcelāna, šamota, akmensmasas un keramikas darbos spilgti atklājas keramiķa Jura Bergina meistarība un mākslinieciskais raksturs. Ekspozīcija būs iekārtota muzeja pirmā stāva skatlogos un interesentiem pieejama visas diennakts laikā.

Izstāde Dzīve un mirkļi piedāvās dziļu ieskatu Jura Bergina radošajā ceļā – no viņa agrīnās daiļrades līdz jaunākajiem eksperimentiem. Agrīnajos darbos, izpaužas mākslinieka augstvērtīgā meistarība un prasme strādāt ar tradicionālajām porcelāna formām un ornamentiem. Šie darbi atspoguļo klasiskās porcelāna vērtības, izceļot tā tīrību un eleganci.

Izstādē būs redzami arī mākslinieka pēdējo gadu darbi, kuros viņš eksperimentē ar formām, faktūrām un krāsām, meklējot jaunas izteiksmes iespējas un atklājot porcelāna daudzveidību. J. Bergins izaicina materiāla ierobežojumus un piedāvā novatoriskus tehniskos risinājumus, pievēršoties gan laikmetīgajai mākslai, gan tradicionālajiem motīviem.

“Porcelāns man ir ne tikai materiāls, bet arī filozofisks medijs,” saka J. Bergins. “Tas ļauj izteikt gan trauslumu, gan izturību, un katrs darbs ir stāsts par šo kontrastu. Esmu nemitīgā dialogā ar materiālu, meklējot jaunas formas, kā to izteikt.”

Izstāde Dzīve un mirkļi piedāvā ne tikai mākslas baudījumu, bet arī dziļāku izpratni par porcelāna lomu laikmetīgajā mākslā. J. Bergina darbi atspoguļo personīgu un kultūras stāstu, kas izpaužas caur precīzām detaļām, simboliem un niansētām formām.

Juris Bergins ir viens no ekstravagantākajiem Latvijas porcelāna māksliniekiem, kura darbi tikuši atzīti gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā. Mākslinieks dzimis 1961. gadā Rīgā, 1980. gadā pabeidzis Jāņa Rozentāla mākslas vidusskolu un 1985. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Rūpnieciskās mākslas – jeb kā mūsdienās teiktu: Dizaina nodaļu. Palīdzot remontēt keramikas krāsnis dzīvesbiedrei, sācis interesēties par keramiku, taču drīz vien izkopis pats savu, unikālu stilu, kam uzticīgi seko vēl joprojām. Savā radošajā darbībā J. Bergins apvieno klasiskās porcelāna tradīcijas ar laikmetīgām mākslinieciskajām idejām un unikāliem jaunrades paņēmieniem, kā oriģinālu, spēcīgu formu savienojumu ar reālistiskiem attēliem, papildinot tos ar sociālpolitiskām un vēsturiskām tēmām.

Kopš 1987. gada piedalās izstādēs Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Kanādā, ASV, Vācijā, Dānijā, Austrālijā, Itālijā, Japānā, Jaunzēlandē, Dienvidslāvijā, Šveicē, Apvienotajā Karalistē, Ungārijā, Somijā, Dienvidkorejā, Taivānā, Ķīnā. 1991. gadā saņēmis grantu no Banfas Mākslas centra (Kanāda). 1995. gadā saņēmis apbalvojumu Purchase-Prize (Faenza, Itālija); 1996. gadā saņēmis goda diplomu (otro vietu) Cup-96 (Belgrada, Serbija); 1997. gadā saņēmis Sidnejas mēra (Shepparton, Austrālija) Speciālo balvu. 1998. gadā Faenzas Starptautiskajā Keramikas muzejā J. Bergina darbs piedalījās izstādē Selezione di doni 1996-98. Da Fontana a Valentini ed oltre kopā ar Pablo Pikaso, Peteru Voulkosu un citu autoru darbiem, J. Bergina darbi šobrīd skatāmi arī muzeja pamatekspozīcijā. 2002. gadā amerikāņu māksliniece un profesore Suzanna Petersone (Susan Peterson,1925-2009) iekļauj keramiķi digitālajā mākslinieku sarakstā: Visual Resources Collection, kurā ir ap 8700 mākslinieku no visas pasaules, tajā Latviju pārstāv tādi mākslinieki kā Gustavs Klucis (Painting, Print, Photography), Juris Bergins (Ceramics) u.c.

Mākslinieka darbu fotogrāfijas publicētas tādos žurnālos kā New Ceramic (Vācija), Ceramic and Perception Art (Austrālija); American Craft (ASV); World of Art (Londona, Apvienotā Karaliste); La Biennale di Venecia 58th; MoMA (Ņujorka); Gugenheim (Solomona Gugenheima muzejs, Ņujorka) un Berlīnes biennāle.

J. Bergins kopš 1991. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs, kopš 1999. gada – IAC, Ženēvas Starptautiskās Keramikas akadēmijas biedrs. Lietuvas Mākslinieku savienības (LDS) goda biedrs. Pateicoties viņa entuziasmam, ir radušies tādi starptautiski pasākumi kā Baltijas laikmetīgās keramikas izstāde Pavasaris un Starptautiskais keramikas simpozijs Redukcija.

Latvijā keramiķis rīkojis vairākas personālizstādes, un viņa darbi ir bieži tikuši eksponēti Rīgas Porcelāna muzejā, kā arī citos nozīmīgos Latvijas muzejos un galerijās.

Jura Bergina personālizstāde Dzīve un mirkļi Rīgas Porcelāna muzejā būs skatāma no 18. oktobra līdz 8. decembrim. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja