Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Runāsim par lietu - par ražošanu

Kādu es personīgi redzu Latvijas ekonomiku? Liekas, ka bieži vien atšķirīgu no viesiem ekonomistu viedokļiem, kas pārsvarā spriež: aizņemties vai neaizņemties, devalvēt vai nedevalvēt, fiksēta procentu likme vai mainīga, inflācija vai deflācija, labā vai sliktā banka...

Viss tas, protams, ir bezgala kompetenti un gudri, kad ir pamatots un izsvērts, bet vai tieši šīs pareizās ekonomiskās stratēģijas izvēle būs galvenais Latvijas ekonomikas attīstības dzinulis? Manuprāt, nē.

Manuprāt, jāatgriežas pie pamatiem. Atceramies IKP definīciju: Iekšzemes kopprodukts (IKP) ir jēdziens ekonomikā, kas apzīmē visu saražoto preču un pakalpojumu vērtību.

Tāpēc neizgudrosim jaunu velosipēdu, jo mums tas jau sen ir. Lauksaimnieciskās produkcijas ražošana, pārtikas pārstrāde, uz atjaunojamiem resursiem balstīta enerģētika un eksportspējīgu inženierzinātņu nozares - kokapstrāde, metālapstrāde un mašīnbūve, ķīmija un farmācija. Tās ir tās nozares, kas pacels Latviju. Tās ir tās nozares, kas satur sevī praktiskās un patiesās darba vietas. Darba vietas, kas veido Latvijas IKP, kas IKP celšanai ir tik ļoti nepieciešamas.

Patiesai un ilgtspējīgai attīstībai, manuprāt, ir nepieciešams tik maz un tajā pašā laikā daudz:

1. Inženieriem un zinātniekiem jāiet ārpus savas laboratorijas robežām, apvienojoties ar ražošanas sektora uzņēmējiem, kopīgi radot jaunus - inovatīvus produktus, ieviešot tos ražošanā un eksportējot.

2. Lauksaimniekiem ir jāaizmirst par frāzi "mans ir mans", bet jāatceras vārds: "kooperācija", kooperācija gan lauksaimnieciskās produkcijas pirmapstrādē, gan pēcapstrādē, gan realizācijā.

Kā? Nefilozofējot par falšām lietām - būt vai nebūt Eiro. Pārdos vai nepārdos kādu banku. Ne viens, ne otrs mums neko neražo, nerada darba vietas, neceļ IKP. Ir, jāapstrādā mūsu zeme, ir jāražo un to ir jāpārdod ārpus mūsu robežām!

Cita lieta ir tā, ka šīs ražojošās nozares pasaules ekonomikā ir pakļautas cikliskumam. Tieši šeit ir ekonomikas stratēģiju ekspertu galvenais uzdevums - laikus paredzēt iespējamos ražošanas apjomu kritumus. Radīt atbalsta mehānismus ražotājiem un lauksaimniekiem iespējamo grūtību novēršanai. Tad Latvija zels! Es tam ticu! Nē, es par to esmu pārliecināts!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja