Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

„Ryanair” lēmums veidot bāzi Kauņas lidostā ir kauna traips Latvijas valdībai!

Aināra Šlesera paziņojums Latvijas sabiedrībai, valdībai un Konkurences padomei

Šodien „Ryanair” paziņoja par plāniem izvietot lidmašīnu apkalpošanas bāzi Kauņas lidostā. 140 miljonu (!) dolāru investīcijas! Vismaz 1000 jaunu darbavietu! Ap 120 lidojumu nedēļā!

Šis ir kliedzošs pierādījums pašreizējās Latvijas valdības un Konkurences padomes tuvredzībai un ekonomiskajam analfabētismam. Vēl vairāk – es to sauktu par klaji noziedzīgu kaitniecību Latvijas valsts interesēm.

Kad es biju satiksmes ministrs, lidosta „Rīga” piedzīvoja strauju uzplaukumu un kļuva par lielāko reģionā, dažu gadu laikā kāpinot apjomus gandrīz piecas reizes. Viens no stratēģijas stūrakmeņiem bija aviokompānijām piešķirtās apjoma atlaides. Jo vairāk pasažieru lidsabiedrība pārvadā, jo lielākas atlaides. Viena no šādām sabiedrībām bija „Ryanair”. Ar tās vadītāju Maiklu O’Līriju (Michael O’Leary) es vairākkārtīgu pārrunu rezultātā jau biju panācis principiālu vienošanos par bāzes izveidi Latvijā.

Kas notika? Konkurences padome izmisīgi cīnījās, lai šīs atlaides tiktu atceltas. Drīz pēc tam, kad atstāju satiksmes ministra amatu, Valda Dombrovska valdība atlaides arī atcēla.

Redzot Latvijas rīcību, lietuvieši uzgavilēja un burtiski nākamajā dienā identiskas apjoma atlaides ieviesa savās lidostās. Ar savas valdības atbalstu un Lietuvas Konkurences padomei neiebilstot!

Un tas viss laikā, kad Latvijā plosās bezdarbs, kad Latvijas budžetā un ekonomikā trūkst naudas, kad mums vajadzētu cīnīties par ikvienu darbavietu, par ikvienu investīcijās piesaistīto latu. Man jājautā – vai Latvijas valdībā kāds vispār ar galvu vēl domā? Vai kāds tur vispār vēl ir spējīgs uz jebkādu aktīvu rīcību, izņemot Šlesera lamāšanu?

Vissliktākais, ka šis nav atsevišķs gadījums. Tā ir sistēma – destruktīva, neproduktīva, „labāk nedarīt nekā darīt” sistēma. Līdzīgā kārtā tika apturēts lidostas „Rīga” paplašināšanas projekts. Noraidītas investīcijas pusmiljarda eiro (!) apmērā. Tikai tādēļ, ka tas esot bijis „Šlesera projekts”. Pasaulē cienīti investori, to vidū „Goldman Sachs”, aizgāja no Latvijas ar viedokli par neuzticamu, neprognozējamu, bērnišķīgu politekonomisko vidi. Tādu piemēru ir simtiem.

Ar saviem lēmumiem un nodokļu politiku pašreizējā Latvijas valdība un Konkurences padome ir nešaubīgi apliecinājušas sevi kā kvēlus Lietuvas patriotus.

Lietuva viņiem droši var piešķirt savas valsts augstākos apbalvojumus. Savukārt Latvijā viņi būtu jātiesā un jāliek cietumā par kaitniecību valsts interesēm sevišķi lielā apmērā.

Ainārs Šlesers, Partijas LPP/LC priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs, politiķis, Latvijas pilsonis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja