Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saudzēsim shēmotājus

Šodien tiek lemts par mūsu nākamā gada budžetu. Un nekas būtisks nav mainījies. Kārtējais samazinājums, kura slogu nāksies nest tiem pašiem, kuriem vienmēr – skolotājiem, medmāsām, strādniekiem, policistiem.... Ja līdz šim varējām runāt par niecīgiem iedīgļiem vidusslāņa veidošanā Latvijā, tad arī tie līdz ar nākamā gada budžeta pieņemšanu būs nomīdīti pavisam.

Arī Dombrovska vadītā valdība nav gatava piedāvāt solidārus risinājumus. Šorīt Latvijas Radio intervijā premjera atbilde par to, kādēļ neieviešam progresīvo ienākumu nodokli iedzīvotājiem, bija vienkārša un smieklīga: Latvijā jau vēsturiski esot proporcionālā nodokļu sistēma. Un vēl, progresīvā nodokļu sistēma veicināšot nodokļu nemaksāšanu. Kurš no šiem argumentiem iztur kritiku???

Piemēram, cilvēkiem, kuru ienākumi ik mēnesi pārsniedz 2000 latu, iedzīvotāju ienākuma nodokļu likmi varētu paaugstināt līdz 25 %. Vai tādēļ šie cilvēki emigrēs uz Rietumeiropu, kur viņiem šī nodokļu likme būs 30, 40 vai pat 50 % ? Vai tādēļ viņi pārstās maksāt nodokļus? Tas varētu būt pirmais solis uz progresīvu sistēmu. Argumenti, ka progresīvi principi mūsu nodokļu sistēmā vairos nelegālos ienākumus, parāda nevis progresīvo principu trūkumus, bet gan mūsu valsts vadītāju nespēju. Nespēju vadīt valsti, izveidot valsts pārvaldi tādu, kas spēj motivēt iedzīvotājus maksāt nodokļus un iekasēt tos no tiem, kuri cenšas izvairīties no to maksāšanas.

Tajā pašā laikā, gatavojot nākamā gada budžetu, valdība nekautrējas lemt par to, ka jāsamazina neapliekamais minimums. Tas, valdībasprāt, nepalielinās aplokšņu algas. Bagātos nevar aplikt ar nodokļiem – tie gudri, izdomās shēmas un nemaksās. Tādēļ jāņem no pārdevējas, šofera, celtnieka, bibliotekāra.... jā, viņi neradīs shēmas, kā apiet mūsu nodokļu sistēmu, par to mēs varam būt droši. Toties daudzi no viņiem nopirks aviobiļetes sev un savām ģimenēm, lai dotos dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi citur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja