Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saules apžilbinātie

Pirms 15 gadiem krievu režisora Ņikitas Mihalkova "Saules nogurdinātie" saņēma "Oskaru"  kā labākā ārzemju filma. Tas bija stāsts par padomju cilvēku dzīvi pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados –  Staļina varas un represiju ēnā. Toreiz un arī tagad filmas nosaukumu sev tulkoju: Staļina – nācijas saules – absolūtās varas un autoritātes vispirms apžilbināto un pēc tam nogurdināto cilvēku traģiskā dzīve. Tādu cilvēku dzīve, kuri zaudējuši iespēju pretoties ļaunumam.

Šodienas Latvijā par "sauli – apžilbinātāju un nogurdinātāju" ir kļuvusi vara ar visām tās piedevām.

Vakardienas valdības ārkārtas sēde kļuva par šovu, un to atzinis arī premjers Dombrovskis. "Nāves ministres" Baibas Rozentāles teksti vien bija ko vērti: naudu nekur citur kā apcirptajā budžetā atrast nav iespējams, un viņa to pat nemeklēs. Toties liekulīgi līdzjūtīgie apgalvojumi, ka nabaga cilvēkiem taču naudas nav, veselības apdrošināšana nav iespējama un tamlīdzīgi, bira kā no pārpilnības raga. Protams, to, ka pēdējos piecus gadus veselības nozare ir bijusi Tautas partijas rokās un ka arī Rozentālei ir sava atbildības daļa, ministre neatcerējās. Galvenais bija ar uzspēlēti traģisku sejas izteiksmi runāt par to, ka naudas nav un nebūs, ja vien to neiedos no budžeta.

Tikai daži mēneši, lai krietni apžilbtu, ir bijuši vajadzīgi tagadējam Rīgas mēram Nilam Ušakovam. Vēl desmit dienas pēc pašvaldību vēlēšanām, 16. jūnijā, intervijā LNT Ušakovs sacīja, ka Šlesers pelnīšot Rīgai naudu, savukārt viņš, Ušakovs, to ar Šlesera palīdzību tērēšot, uzņemoties rūpes par sociālo sfēru.

Vakar, 15. septembrī, Rīgas Dome nolēma: pamatojoties uz Rīgas Domes "Saskaņas centra"  frakcijas priekšsēdētāja Nikolaja Zaharova vēstuli, izslēgt no Rīgas Domes Sociālo jautājumu komitejas sastāva deputātu Nilu Ušakovu un iekļaut viņu Rīgas Domes Pilsētas īpašuma komitejas sastāvā. Patiesībā jau tas pat nepārsteidz, jo līdz šim Ušakovs vēl nevienā Sociālo jautājumu komitejas sēdē nav piedalījies.

Starp citu, Sociālo jautājumu komiteja visu laiku izmisīgi ir centusies piedabūt ministri Rozentāli nākamgad neslēgt pilsētas 1. slimnīcu un ļaut tai sniegt rīdziniekiem vismaz neatliekamo palīdzību. Vispirms komiteja piedāvāja Rīgas Domes līdzfinansējumu līdz miljonam latu gadā un piedāvāja arī savus aprēķinus. Ministres atbilde bija, ka viņa to negribot dzirdēt. Pašlaik vairāki komitejas deputāti meklē un izskatās, ka ir sameklējuši citu finansējumu, lai tikai 1. slimnīca nākamajā gadā varētu sniegt palīdzību cilvēkiem, kuriem nav naudas, lai pirktu maksas medicīnas pakalpojumus. Lieki teikt, ka deputāta un pilsētas mēra Ušakova atbalsts šajā jautājumā.būtu lieti noderējis. Bet varas saulīte spīd spoži, un nekustamie īpašumi ir tik kārdinoši. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja