Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Skelets skapī

Būsim godīgi – Latvijā jautājums par surogātmātēm ir kā tāds skelets skapī, kuru veram vaļā visai negribīgi. Diskusijas uzvirmo vien tādos brīžos kā šajā nedēļā, kad visus pāršalca ziņa par kāda pāra ievietoto sludinājumu atsaukties surogātmātei no Latvijas. Konkrēts darījums ar precīzi nosauktu summu – 7000 EUR - liek mums kārtējo reizi atbildēt, kāda tad ir mūsu katra individuālā un valsts kopējā attieksme pret surogātmātēm un šo veidu, kā bērniņš nokļūst pie saviem vecākiem? Kas ir tie riski, kuri laužas ārā un, kurus patiesībā savām ērtībām tīri labprāt slēpjam aizvērtajā skapī?

Pie mums bērna iegūšana, izmantojot surogātmāti, juridiski nav atļauta, lai gan eksperti norāda uz interpretācijas iespējām esošajā likumdošanā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc automātiski, uzzinot par surogātmātes gadījumiem, sāk klīst dažādi stāsti un baumas. Nevarētu teikt, ka mēs savās pozīcijās - PAR vai PRET - būtu noteikti.

No vienas puses sabiedrība šo jautājumu jau sāk uztvert ar mazliet lielāku sapratni. Te sava loma noteikti ir mūsdienu pasaulei. Robežas ir vaļā vai tās ir pavisam relatīvas. Cilvēki savstarpēji sazinās vienkārši un ātri. Katram no mums dien dienā ir iespēja sekot līdzi dažādu ģimeņu piemēriem, kā tās ar surogātmātes palīdzību valstīs, kur tas ir atļauts, ir tikušas pie mazuļa. Interese un ažiotāža jo īpaši pieaug, ja tā ir kādas pasaules slavenības atvase. Cilvēcīgi piemēri, kas atgādina pašu galveno – neviens tā īsti, kurš nav nonācis līdzīgā dzīves izvēles priekšā, nevar nosodīt ģimenes par vēlēšanos turpināt savu dzimtu, dodot priekšroku šādai, medicīniskajai iespējai.

No otras puses, mūsu sabiedrība šķiet negatava visam atšķirīgajam. Pie mums nav bijusi nopietna un ilgstoša diskusija, piedaloties sabiedrībai, ārstiem, ekspertiem un juristiem. Vēl vairāk – mūsu sabiedrībā pāri par ģimeņu ieguvumiem un iespējām, diemžēl izlaužas šī jautājuma pagrīdes puse. Minējumi par sievietēm, kuras naudas vai izmisuma (vai abu) iemeslu dēļ ir gatavas iet uz pilnu banku, notirgojot sevi un savu iznēsāto bērnu. Parādās aizdomas par organizētu cilvēku tirdzniecību, kas joprojām ir viena no nopietnākajām 21. gadsimta starptautiskās drošības problēmām, kas prasa atrisināt daudzas lokālajā mērogā samilzušas sociālās problēmas.

Apzinoties šīs problēmas dziļumu, kļūst skaidrs, kāpēc jautājums par surogātmātēm ir palicis tur, kur tas ir. Tomēr, redzot pasaules praksi, ir skaidrs, ka mums ir nepārprotami jāizšķiras valstiskā līmenī par to, vai surogasija tiks akceptēta. Kamēr tas nenotiks, mēs turpināsim dzīvot ar savu noklusēto skeletu skapī...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja