Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Tukumā skatāmas Kurzemes un Zemgales hercogistes dibināšanas 450 gadu atcerei veltītas izstādes

27. jūnijā plkst. 16 Tukuma pilsētas vēstures muzejā Pils tornis tiks atklātas divas izstādes: Tukuma muzeja Kurzemes un Zemgales hercogistes relikvijas un Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva ceļojošā izstāde No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam.

Izstādes veltītas Kurzemes un Zemgales hercogistes dibināšanas 450 gadu atcerei, informēja muzeja pārstāvji.

Kā zināms, Kurzemes un Zemgales hercogiste izveidojās pēc Livonijas ordeņvalstu savienības sabrukuma. Hercogiste bija Polijas-Lietuvas vasaļvalsts un pastāvēja 233 gadus (1562-1795). Šajā laikā Tukums bija hercoga īpašums un pēc viņa rīkojuma tika atjaunota Tukuma pils un uzbūvēta baznīca. Tādēļ izstādē tiks eksponēti vairāki īpaši priekšmeti no Tukuma Svētās Trīsvienības evaņģēliski luteriskās baznīcas un Tukuma muzeja krājuma, tai skaitā zeltkaļa J. D. Lintenera 1723. un 1729. gadā darinātie upurtrauki. Būs apskatāma arī iespējams vecākā grāmata Tukumā - 1649. gadā iespiestā 15 centimetrus biezā Svēto rakstu grāmata (Bībele), kā arī baznīcas kaulu kambarī un 2003. gada veiktajos arheoloģiskajos izrakumos pie Pils torņa iegūtās senlietas un pat no kādreizējās Kurzemes kolonijas Gambijas cietokšņa – Jēkaba forta – atvests ķieģelis.

Izstādē eksponēti vairāki oriģināldokumenti no Latvijas Valsts vēstures arhīva. Pirmo reizi būs apskatāma arī 1617. gadā izstrādātā hercogistes satversme jeb Valdības Formula (Formula Regiminis) latīņu valodā. Tā noteica hercogistes valstisko iekārtu, valsts varas orgānu un amatpersonu funkcijas un kompetenci, kā arī administratīvo iedalījumu. Saskaņā ar Valdības Formulu Tukums kļuva par administratīvu pārvaldes centru - virspilskunga iecirkni ar virspilskunga sēdekli Tukuma pilī.

Izpētes rezultātā muzeja darbinieki ieguvuši arī plašāku informāciju par Tukuma ķirurgu Johanu Gotlobu Groški, kuram vienīgajam Tukuma apkārtnē bija privilēģija turēt aptieku. Tā laika priekšmeti eksponēti no Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja. Pirmā Tukuma aptieka atradās tagadējā mākslas galerijas Durvis ēkā, Brīvības laukumā 21.

Latvijas Valsts vēstures arhīva ceļojošajā izstādē No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam skatāmi vairāk nekā 300 dokumentu digitālas kopijas, kas hronoloģiski aptver Kurzemes un Zemgales hercogistes pastāvēšanas pirmos 80 gadus – no hercogistes dibināšanas (1561/1562) līdz hercoga Jēkaba nākšanai tronī (1642).

Izstādē apmeklētāji varēs arī izspēlēt Tukuma muzeja darbinieka Aivara Šmitenberga izgatavotas trīs spēles, kas radušās jau viduslaikos, bet tiek spēlētas vēl joprojām. Piemēram, sešu lauciņu spēle, kurā kauliņu vietā izmanto lazdu riekstus, bet dambretes priekštece Alkerka Eiropā pazīstama jau kopš 13. gadsimta, bet spēle Lapsa un zosis - kopš 14. gadsimta.

7. jūlijā no plkst. 10 līdz 15 Rožu svētku laikā saistībā ar izstādēm notiks pasākums Viena diena Kurzemes un Zemgales hercogistes laika Tukumā. 1567. gads - amatu demonstrējumi un spēles, šaušana ar loku un arbaletu, seno deju grupas Calendula priekšnesumi.

Tukuma muzeja izstāde Kurzemes un Zemgales hercogistes relikvijas skatāma no šī gada 27. jūnija līdz 2013. gada jūnijam, savukārt un Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva ceļojošā izstāde No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam - no 27. jūnija līdz 5. augustam Tukuma pilsētas vēstures muzejā Pils tornis Brīvības laukumā 19a.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja