Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vai Šķēle var būt prezidents?

"Tautas partijas (TP) dibinātājs Andris Šķēle, iespējams, atgriezies aktīvajā politikā ne tik daudz, lai "ievilktu" savu partiju nākamajā Saeimā, bet ar nodomu ieņemt Valsts prezidenta amatu", pirmdien intervijā aģentūrai BNS izteicās Jurģis Liepnieks.

"Smieties vai raudāt?", nodomāju. Bet nekā smieklīga jau nav. Cilvēki, kas seko līdzi politikai, atcerēsies, ka 2006./2007.gadu mijā strauji izplatījās baumas, ka par Valsts prezidentu pēc Vairas Vīķes-Freibergas varētu kļūt Andris Šķēle. Vairums toreiz smējās, uzskatot, ka tās ir fantāzijas. Taču ir pamats uzskatīt, ka tā bija patiesība. Un tieši šīs baumas bija vienīgais apstāklis, kāpēc plāns izjuka.

Ja novembra beigās TP kongresā A.Šķēle runās par Satversmes izmaiņām, lai ieviestu Latvijā tautas vēlēta prezidenta institūtu, tad pirmais solis otrajā mēģinājumā būs sperts. Nākamais – priekšlikuma iesniegšana Saeimā un tā pieņemšana. Lai ieviestu tautas vēlētu prezidentu, neko daudz nevajag – vien tehniskus grozījumus, bet efekts kampaņai – milzīgs. Un 10.Saeima tiek vēlēta jau kopā ar Valsts prezidentu. Tad arī loģiskas kļūst Andra Grūtupa un Andreja Ēķa pēkšņās pēdējā laika publiskās atskārsmes, ka tieši un tikai tautas vēlēts prezidents izglābs Latviju. Pie tam, ievērojama sabiedrības daļa tam tic.

Jautājums ir, vai šādam plānam ir balsis 9.Saeimā? Bet kāpēc ne, ja "daži" vienojas, ka pēc nākamajām vēlēšanām Saskaņas centra līderis ir premjers, Ainārs Šlesers - Rīgas mērs, Aivars Lembergs - 10.Saeimas deputāts ar imunitāti pret tiesvedībām, bet Andris Šķēle – Valsts prezidents? Šādam plānam balsis varētu būt.

Ja tas notiks, tad jāsaka, ka Valdis Zatlers būs izrādījies liela valsts nelaime. Jo, izsludinot referendumu par šā parlamenta atlaišanu jebkurā no mirkļiem pēdējo divu gadu laikā, kad tas bija tik ļoti nepieciešams demokrātijas attīstībai, viss būtu savādāk. Tas, ko V.Zatlers ar savu neizlēmību un politiskās izpratnes un intuīcijas trūkumu var panākt, iespējams, ir ļoti drūma perspektīva.

Bet balsos 10.Saeimas vēlēšanās tomēr tauta. Nevis tikai deputāti, zatleri vai tml. Un, ja sabiedrība būs ko mācījusies kopš pagājušām vēlēšanām, tad nekas no iepriekš aprakstītā nepiepildīsies. Jo, ja godīgi cilvēki balsos par godīgiem, tad negodīgie paliks mazākumā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja