Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vai svētkus var nopirkt?

Klausoties diskusijas par Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20. gadadienas svinībām, neviļus pārņem sajūta, ka mums svētki skaitās tikai tad, ja tie tiek radīti mākslīgi, tos svinot ar maksimālu vērienu.

Pirms divdesmit gadiem 4.maijā cilvēki juta vienotību, lepnumu un patiesu svētku sajūtu, ko nevarēja ne par kādu naudu nopirkt. Šobrīd pēc divdesmit gadiem reti kurš jaunietis var pateikt šo svētku patieso iemeslu, tai pat laikā, lai organizētu ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa – nepieciešami 27 tūkstoši lati, zinātniskās konferences organizēšanai – 30 tūkstoši latu, u.tt., kopā sasniedzot 400 000 latu. Mjā, un šī nauda jārod no budžeta neparedzētiem izdevumiem.

Vai patiešām svētku sajūtu var radīt tikai iztērējot daudz naudas? Kur ir palicis mūsu patriotisms un lepnums par šo valsti?

Manuprāt, vispirms mums katram pašam sev būtu jājautā, ko pirms divdesmit gadiem mums nozīmēja šī Latvijas vēsturē nozīmīgā diena. Ko tā mainīja mūsu valstī?

Piekrītu tiem iedzīvotājiem, kas savos komentāros raksta, ka varbūt 4. maijs ir tā diena, kad galvenais ir kopā sanākšana un vienotība. Katrs pats pie savas automašīnas vai drēbēm var piespraust Latvijas karodziņu, tādā veidā apliecinot savu mīlestību un cieņu pret Latviju. Un arī uz lielo talku varam saorganizēties paši, paņemot līdzi savus atkritumu maisus. Katra pilsēta pati var sapulcināt savus dziedātājus un dejotājus, un vēl iesaistīt dejās citus.

Vēlos atgādināt, ka šie svētki vairāk ir īstena latvieša goda lieta, kas katram liek aizdomāties par Latvijas valsti un tās būtību. Un varbūt, ja mēs atjaunosim ticību, patriotismu un mīlestību pret šo valsti, tad mūsu pēdējos gados emigrējušie tautieši, līdzīgi kā pirms divdesmit gadiem trimdas latvieši, atgriezīsies mājās. Cieņa pret valsti sākas no katra paša un tā kā vērtība tiek ieaudzināta ģimenē. Man šķiet, ka treknajos gados mēs to sākām piemirst. Neticu, ka šīs patiesās svētku sajūtas var nopirkt par naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja