Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vai tautas vēlēts prezidents būs tautas prezidents?

Pirmajā brīdī uz virsrakstā uzdoto jautājumu gribas atbildēt apstiprinoši. Vai tad tautas vēlēts prezidents var būt mazāk tautas prezidents, kā nīsto Saeimas partiju iebīdītais kandidāts? Var! Tautas vēlēta prezidenta gadījumā cīņa par šo posteni būs daudz spraigāka un likmes augstākas. Būtu naivi cerēt, ka tautas vēlēta prezidenta vēlēšanām tiktu meklēts kāds bezpartejisks visiem pieņemams kandidāts.

Kandidāti visdrīzāk nāktu no jau esošajām politiskajām partijām. Līdzšinējās dārgās Saeimas, pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanu kampaņas papildinātu Valsts Prezidenta vēlēšanu kampaņa. Visbeidzot kāds no šiem partiju bīdītajiem kandidātiem (visdrīzāk ar dārgāko, masveidīgāko un populistiskāko kampaņu) arī tiktu ievēlēts. Vai joprojām domājat, ka tas būs īstais tautas prezidents?

Ja pavērojam neseno Latvijas valsts vēsturi, tad Valsts prezidenta ievēlēšana procedūra nav bijusi ne atklāta, ne saprotama vēlētājiem. Attiecībā uz paša Valda Zatlera ievēlēšanu, tas pat bija apkaunojoši. Tomēr katrs no šiem prezidentiem ir spējis būt pietiekami neitrāls un kopumā ir spējis sekmīgi pildīt savus pienākumus. Veids kā prezidents tiek ievēlēts ir politiskās kultūras jautājums un protestēt pret to vēlētāji varēs jau šogad oktobrī.

Attiecībā uz Valsts Prezidenta ievēlēšanu rosinu vēl apsvērt Igaunijas pieredzi. Tur parlaments prezidentu var ievēlēt tikai ar divu trešdaļu balsu vairākumu. Ja neviens kandidāts šādu pārsvaru negūst, tad balsojums par diviem visvairāk balsis saņēmušajiem kandidātiem notiek apvienotā parlamenta deputātu un pašvaldību pārstāvju sapulcē, kur ievēlēšanai pietiek ar vienkāršu balsu vairākumu. Šī kārtība no vienas puses ļautu ievēlēt pietiekami neitrālu Valsts Prezidentu un no otras puses mazinātu tirgošanās iespējas Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja