Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Vēsma Kontere McQuillan: NORSKE INTERIØRER NÅ jeb kā dzīvo sabiedrībā zināmi cilvēki Oslo

­Saturiski grāmata uzrāda šobrīd sabiedrībā populāru cilvēku privātos interjerus, bet būtībā - pārmaiņas Norvēģijas sabiedrībā. Grāmatā var apskatīt cilvēku personīgās lietas - MacBook, somas, kurpes, suvenīrus. Šādu lietu uzrādīšana vēl nesen netiktu uztverta kā pieklājīga.

Ziemassvētku laiks ir klāt. Laiks dāvanām. Lasīt protošā sabiedrības daļa ir vienojusies, ka laba grāmata ir lieliska un dāvinātāja inteliģenci apliecinoša dāvana. Ziemassvētkos tā varētu būt skaista un dārga grāmata. Norvēģijas grāmatu izdevēji prot izmantot mirkli, un pēdējo nedēļu laikā veikalos grāmatu plauktos parādījies milzum daudz ar arhitektūru un dizainu saistīt­u grāmatu.

Grāmata, kas ieinteresēja mani, protams, saistīta ar interjeriem. Un pagājušā nedēļa iznāca grezna un poligrāfiski raiba, ļoti mūsdienu tendencēm atbilstoša grāmata NORSKE INTERIØRER NÅ. Satura ziņā grāmata uzrāda šobrīd sabiedrībā populāru cilvēku privātos interjerus, bet būtībā uzrāda pārmaiņas Norvēģijas sabiedrība.

Norvēģu interjeriem ir ilgas tradīcijas. To būtība vienmēr ir bijusi balstīta nepārejošas vērtības apliecinošos telpu risinājumos - funkcionāls plānojums, dabīgas gaismas maksimāls izmantojums, skandināvu klasiķu mēbeles, mantotas no paaudzes paaudzē. Tīri, gaumes ziņā neapšaubāmi, inteliģenti. Un tomēr - kaut kā drusku garlaicīgi.

Lietas būtība ir tāda, ka vēsturiski Norvēģijas sabiedrība ir bijusi visai monolīta nacionālās piederības jautājumā. Tikai pēdējās 20.gadsimta desmitgades iezīmējas ar citu nacionalitāšu ieplūdumu. Viena no manām draudzenēm, Margrethe Sandvand ir viens no pirmajiem no Korejas adoptētajiem bērniem, un viņai šobrīd ir 34 gadi. Šobrīd toreiz adoptētie bērni meklē savu identitāti. Margrethe brīnumaini glītā gludā seja uzrāda austrumniecisku izcelšanos, bet uz jautājumu, no kurienes viņa ir, viņa atbild - norvēģiete.

Margrethe ir izstrādājusi dizainu norvēģu - korejiešu tautastērpam, kas ir balstīts abu nacionalitāšu tradīcijās, un kuru varētu valkāt korejiešu izcelmes meitenes, kas uzskata sevi pār norvēģietēm. Margrethe pastāstīja, ka uz to viņu pamudināja viņas pašas iesvētības. Visām pārējām klases meitenēm ir bijuši no vecākiem mantoti bunad, bet viņai neesot bijis speciāla tērpa, ko vilkt.

Margrethe veidoto tautastērpu var skatīt http://adopsjonsdrakt.com/index.php/436416

Pateicoties dažādu nacionalitāšu pieplūdumam, Norvēģijas sabiedrība mainās, un mainās arī ideja par modi, dizainu un arhitektūru. Daudzie bērni no jauktajām ģimenēm iemieso citādas idejas nekā tradicionāli pierasts. Vēsturiski modernisma un funkcionālisma laika garā ieturētie interjeri iegūst jaunas iezīmes, kas līdz neilgam laikam atpakaļ tika nicinoši uzskatītas pat " trendy" jeb īslaicīgam modes strāvojumiem atbilstošām. Tieši šo patiesību uzrāda NORSKE INTERIØRER NÅ.

Cilvēku, kuru interjeri ir parādīti grāmatā, profesijas ir ar mūsdienu izpratnē radošām sfērām saistītas, kā reklāma, sabiedriskās attiecības vai mode. Līdz ar to interjeri ir šobrīd populāro interjera veidošanas paņēmienu piestrāvoti - dažādu lietu mikslis, saukts "fusion". Grāmatā var apskatīt cilvēku personīgās lietas - grāmatas, MacBook (tas izrādās ir populārākais mājas datora tips norvēģu "slavenību" lietošanā), somas, kurpes, suvenīrus no dažādām pasaules malām. Šādu personīgu lietu uzrādīšana vēl nesen netiktu uztverta kā pieklājīga .

Konstatēju, ka divus no uzrādītajiem cilvēkiem pazīstu personīgi - viens ir interjera dizainers Nikki Butenschøn, ar kuru iepazinos Dizaina dienās. Iemesls, kādēļ mūs iepazīstināja, bija tas, ka Nikki raksta sleju norvēģu avīzei Dagbladet, līdzīgu manējai šajā Dienas portālā. Otra man zināmā persona ir modes stiliste Margrethe Gilboe, ar kuru mana pazīšanās sākās ar to, ka viņa apsēdās uzsmēķēt tieši blakus Timija ratiem. Tā bija vienīgā reize, kopš uzturos Norvēģijā, kad "salecos" ar kādu skaļi un pamatīgi, līdz pat brīnišķā angļu valodas lamuvārda, kas sākas ar burtu "F" abpusēju un sulīgu lietošanu. Tomēr, lai arī līdz šim domāju, ka Gilboe ir iedomīgākais cilvēks, ko man ir nācies sastapt Oslo, jāatzīst, ka viņas interjers vienā no Bygdøy pussalas villām atstāj cilvēka ar nedaudz ekstravagantu, tomēr labu gaumi (hmm, un labiem ienākumiem) iespaidu.

Grāmatas autore ir Isabel Watson, kas ir norvēģiete-kostarikāne, un kuras bērnība ir pagājusi Majami.

Grāmata ir iznākusi britu ELLE DECORATION iedibinātā grafiskā stilistikā. Lieliska dāvana tiem, kam interesē šobrīd modīgi interjeri .

P.S. Grāmata saņēma visai vēsas recenzijas norvēģu dienas presē.

skatīt: http://www.akademika.no/vare.php?ean=9788245808216

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja