Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

VIENOTĪBAS GĒNS

Barikāžu laiks ir unikāls tautas vienotības periods. Tas palicis atmiņā un vēstures piezīmēs kā laiks, kuru caurvij ārkārtīgi spēcīga pašaizliedzība.

 Lai arī toreiz bija vairāk jautājumu, nekā atbilžu, cilvēki ticēja idejai dzīvot brīvā valstī, riskēja ar nezināmo un cīnījās ar janvāra drēgnumu. Toties iekšēji katrs turējās pie pārliecības, ka man ir jābūt tur, kur mainās vēstures līkloči. Bija tā nepārprotamā sajūta, ka katrs cilvēks ir no svara, visur valdīja patriotisks pacēlums.

 Šodien nereti dzirdam jautājot, vai bija vērts? Cik vienoti mēs būtu šodien? Jā, šajos jautājumos var saklausīt klusas šaubas, vai tiešām šī ir tā valsts, kādu toreiz - cilvēks pie cilvēka – aizstāvējām?

 Jāpiekrīt, ka ne viss ir gājis tik gludi, kā gribētos, un esam piedzīvojuši gan lepnumu, gan vilšanos. Salīdzinoši īsā laikā esam uzbūvējuši savu valsti un tiekušies uz Eiropas pieredzi pašu mājās. Vietā ir kritika, sakot, ka pieredze ir viens, bet tradīcijas – pavisam kas cits, un tieši vecās tradīcijas (izsaimniekot, shēmot un pārdot), kas tik tuvas ir atsevišķiem politiskajiem spēkiem, ir grūti nosaukt par eiropeiskām. Acīmredzot pārāk ilgi esam izlikušies to visu neredzam.

 Jā, nav šaubu – tā gluži nav tā valsts, kuru aizstāvējām, bet, ja man jautā, vai bija vērts iet uz barikādēm, es nešauboties saku JĀ. Lai arī esam piedzīvojuši kļūdas, tas ir noticis savā zemē. Un līdzīgi kā toreiz, arī šodien, ar vienotu spēku un atbalstu, Latvija var plaukt par taisnīgu, godīgu un pārtikušu valsti, jo tās cilvēki spēj atšķirt graudus no pelavām, izskaust vecās tradīcijas.

 Esmu pārliecināta, ka tik sīkstai tautai, kāda esam mēs, ir kāds savs, saliedētības un vienotības gēns. Izšķirošos brīžos mēs neuzdodam jautājumus, bet rīkojamies. Paldies visiem barikāžu dalībniekiem, viņu ģimenēm un atbalstītājiem. Es joprojām esmu pārliecināta, ka katrs cilvēks ir no svara. Arī šodien.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja