Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Viņa kompozīcijas ir tīra dzeja. Amsterdamā notiek tipografikas klasiķa Valtera Nikelsa izstāde

Amsterdamas galerijā Eenwerk atklāta nīderlandiešu grafikas dizainera, burtveidolu autora un tipografikas klasiķa Valtera Nikelsa izstāde, kurā ir aplūkojami viņa darbi, kas radīti Amsterdamas muzejam Stedelijk, un daudzi citi, to vidū arī tādi, kas līdz šim nav izstādīti

"Valters Nikelss ir tipografikas meistars. Viņš ir izstrādājis unikālu vizuālo valodu. Viņa eksperimentālās kompozīcijas muzeja Stedelijk ielūgumiem ir tīra dzeja," uzsvērts izstādes tekstā.

Valters Nikelss (1940) ir studējis Roterdamas Vizuālās mākslas akadēmijā, Minhenes Mākslas akadēmijā un Milānas Brēras akadēmijā. Svarīga ir viņa sadarbība ar Rūdiju Fuksu, kurš ir vadījis Eindhovenas muzeju Van Abbemuseum un vēlāk – Amsterdamas muzeju Stedelijk. Dizainers ir strādājis ar daudzām starptautiskām mākslas institūcijām, veidojis izstāžu documenta 7 (Kasele, 1982) un Bilderstreit (Ķelne, 1989) dizainu un iekārtojumu.

Valters Nikelss ir atbildīgs par Vācijas pilsētas Klēves muzeja Kurhaus jauno interjera dizainu un arhitektūru (1997; paplašināts 2012. gadā). Viņš ir veidojis grāmatu, katalogu, banknošu, pastmarku, plakātu un citu iespieddarbu dizainu. No 1986. līdz 2005. gadam viņš bija dizaina un burtveidolu profesors Diseldorfas Mākslas akadēmijā. 2013. gadā ir izdota apjomīga, visaptveroša mākslinieka monogrāfija. Valters Nikelss dzīvo un strādā Nīderlandes pilsētā Dordrehtā.

"Vārdu un attēlu izvietojumam lapā un to saspēlei vizuālā ritmā piemīt zināma intimitāte – tāpat kā grāmatas atvēršana ir intīma un domāta tikai manām acīm. Burti un vārdi atrodas blakus, virs un zem cits cita, savukārt attēlam ir sava pieticīga vieta starp tiem. Šādā veidā burtu, vārdu un attēlu atšķirīgā forma izsaka nozīmes formu. Tipografika parāda vārdus vai, pareizāk sakot, tos pietuvina, lai tos varētu izlasīt. Valters Nikelss ir šīs metodes meistars. Viņš ar materiālu rīkojas ļoti uzmanīgi – tas ir redzams, tas ir viņa raksturs. Valtera Nikelsa darbu raksturo precizitāte un smalkums," raksta leģendārais muzeju vadītājs un kurators Rūdijs Fukss.

Galerija Eenwerk, kurā notiek Valtera Nikelsa izstāde, tika atklāta 2017. gadā. Tās dibinātājs ir holandiešu grafikas dizainers Jūliuss Vermeilens (1953–2024). Eenwerk piesaista uzmanību ne tikai ar savu izstāžu programmu, bet arī arhitektūru (projekta autors ir Bārends Kolhāss): ielā, kurā atrodas tipiskas holandiešu neorenesanses ķieģeļu mājas, bijušās garāžas vietā ir uzcelta kompakta ēka no stikla, tērauda un bazalta. Pretim galerijai ir izveidots neliels ietves dārzs, ko radījis ainavu dizainers Pīts Audolfs. Blakusmājā atrodas Jūliusa Vermeilena dzīvesbiedres – grafikas un grāmatu dizaineres Irmas Bomas – birojs un bibliotēka, kurā viņa glabā savu grāmatu kolekciju. Pēc Jūliusa Vermeilena nāves Irma Boma ir uzņēmusies rūpes par galerijas Eenwerk darbību.

Valtera Nikelsa izstāde būs skatāma līdz 16. novembrim.

Informācija: www.eenwerk.nl

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja