Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Virtuālajā vidē tiks atklāta fotoizstāde par dažādām sociālām grupām Latvijā - Atstatuvums

Fonds Mākslai vajag telpu 22. oktobrī tīmekļa vietnē www.atstatuvums.lv atklās fotoizstādi Atstatuvums, kurā būs skatāmi sešu fotogrāfu mākslas projekti, kas ir mākslinieku tieša pieredze ar pētījumā sastaptajiem cilvēkiem. Izstādītie foto pētījumi piedāvās tuvāk iepazīties ar tādām sociālām grupām kā indiešu kopiena, ģimenes, kurās adoptēti bērni, cilvēki ar mentāliem traucējumiem, pusaudži bērnunamā, Ziemeļkurzemes lībieši (līvi) un Lucavsalas iemītnieki.

Piedalīties foto projektā Atstatuvums tika aicināti seši fotogrāfi – Andrejs Strokins, Kristīne Madjare, Reinis Hofmanis, Georgs Avetisjans, Ieva Balode un Iveta Gabaliņa –, lai šīs vasaras laikā veiktu foto pētījumus par viņu izvēlētajām mērķgrupām. Katrs mākslinieks tika lūgts visu vasaru pavadīt ar mērķgrupu locekļiem, veidojot ar viņiem attiecības un iemūžinot dažādas sadzīves detaļas, ierakstot sarunas un uzņemot videomateriālus, kas atbilstu mākslinieku iecerei atklāt šo sabiedrību vai indivīdu raksturus. Projekta mērķis ir pētīt sociālās grupas un atklāt to cilvēciski emocionālās šķautnes, apzinoties, ka māksla ir labākais veids, kā mudināt sabiedrību lauzt savus stereotipus un mazināt sociālo nošķiršanos. Šis ir aicinājums sabiedrībai apzināties līdzcilvēkus, motivēt nenovērsties, neraugoties uz atšķirībām, bet tieši pretēji – vairot vēlmi komunicēt, iepazīt dažādību un izprast savstarpējo attiecību nozīmīgumu mūsdienu Latvijas sabiedrības veidošanā.

Pirms pētījumi tika uzsākti, fotogrāfus konsultēja kultūras antropoloģe un Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela, sniedzot ieskatu lauka pētījuma specifikā un izpratni ētiskajos principos. Mākslas projekta kuratore Katrīna Jaunupe par gaidāmo digitālo izstādi saka šādi: "Veidojot izstādes Atstatuvums koncepciju un mākslas darbu virtuālās eksponēšanas telpu, manas radošās darbības virzītājspēka pamatā ir pārliecība, ka mēs visi esam vienlīdzīgi. Mēs ikviens vēlamies būt mīlēts, atzīts un uztverts kā vērtīgs. Un nevis kādu ārējo pazīmju vai materiālo sasniegumu skalā, bet sirds līmenī. Un māksla ir viens no precīzākajiem, efektīvākajiem un arī efektīgākajiem veidiem, kā runāt par cilvēcību. Savā būtībā — par sevi un pasauli, kurā dzīvojam un kādā vēlamies dzīvot."

Sākot ar 22. oktobri, tīmekļa vietnē www.atstatuvums.lv būs pieejama virtuālā fotoizstāde, kuru plānots nākamā gada laikā realizēt fiziskā veidolā. Atklāšanas dienā plkst. 18 fonda Mākslai vajag telpu Facebook lapā  tiks pārraidīta diskusija ar māksliniekiem un kuratori, kuru moderēs kultūras antropoloģe Rūta Muktupāvela, pārspriežot projekta izpildes procesu un iznākumu.

Projekts tapis ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu. Vizuālo identitāti un grafisko dizainu veidojis Ģirts Reiniks, video mākslinieks – Rolands Briedis, savukārt tīmekļa vietnes risinājumu nodrošina reklāmas aģentūra WRONG.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja