Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zaļā gaisma alkoholismam?

Plānots, ka drīzumā alkohola tirdzniecību vakaros atļaus stundu ilgāk – līdz 23.00. Alkoholisko izstrādājumu ražotāji un tirgotāji prasa vēl vairāk – atļaut tirgot visu nakti. Argumenti divi:

1) Vairāk naudas tirgoņiem un tātad arī nodokļos

2) Cilvēki mazāk iešot uz točkām.

Ko šie argumenti nozīmē pēc būtības?

1) Vairāk naudas...

Arguments ir pareizs. Alkoholu cilvēki lietos vairāk un par to maksās. Kaut kas atleks arī valstij. Taču tad arī jāpasaka godīgi – tie ir graši, ko iegūstam uz tautas nodzirdīšanas rēķina. Tā ir apzināta atkāpšanās no tautas garīgo un fizisko veselību aizsargājošām normām par labu īslaicīgai peļņai. Kāpēc īslaicīgai? Tāpēc, ka arī, pārdodot nieres, var nopelnīt, taču turpmākās veselības problēmas liks iegūto atgriezt atpakaļ daudzkārtīgi.

2) Točku arguments...

Ir aplams apgalvojums, ka visi, kas pēc 22.00 nedabū alkoholu, skriešus skrien uz tuvējām točkām. Manuprāt, lielākā un labākā sabiedrības daļa točkām pat netuvojas. Ja alkoholu nav iespējams iegādāties legāli, tad sarūgtināti met mieru „ballītei” un, iespējams, nākamajā dienā jūtas daudz labāk. Točkas meklē tie, kuru dzeršanas atkarība jau sasniegusi zināmu slieksni, zināmu kauna, pašcieņas un arī veselā saprāta trūkumu. Tātad točku arguments ir tikai un vienīgi rūpes par marginālāko sabiedrības daļu, bet, atļaušos teikt, normāliem cilvēkiem tas ir tikai kaitējums.

Ja klasē ir 15 teicamnieki un pieci nesekmīgie, tad ir aplami mācību programmu pielāgot atpalicējiem. Izaugsmi veicina orientēšanās uz vidusslāni un augstāk. Tieši tāpat ir arī ar sabiedrību kopumā.

Secinājumi (protams, subjektīvi)

Ekonomiskā krīze Latviju piemeklējusi tik smagi galvenokārt tāpēc, ka ir iztrūkusi ilgtermiņa domāšana. Visās jomās. Ekonomiski neatkarīga var būt tikai tāda sabiedrība, kas ir vesela, izglītota, ar stipru morāli, saliedēta un motivēta kopīgiem mērķiem. Bez tā nelīdzēs ne SVF aizdevumi, ne nieru pārdošana...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja