Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ziediņam - pirmajam izstāde KUMU

20. februārī plkst. 17 Igaunijas Nacionālajā mākslas muzejā KUMU, Tallinā tiks atklāta izstāde Kustība. Visvaldis Ziediņš (1942–2007). Atklājumi Latvijas mākslā, informēja izstādes kuratore Ieva Kalniņa. Šī ir pirmā latviešu mākslinieka personālizstāde, kas iekļauta Igaunijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu programmā.

"Pamatojoties uz realitātes izpēti, ko Visvaldis Ziediņš saprata kā ķīmisku, mehānisku un bioloģisku patiesību savijumu, viņš, jo īpaši 60. un 70. gados, strādāja pie konkrētu ideju attīstības mākslā. Šajā periodā viņš radīja savas parafrāzes par popārtu, opārtu, abstrakcionismu u.c. rietumu mākslas virzieniem. Interesanti, ka viņa nokļūšana līdz popārtiskajiem konservēto piena bundžiņu darbiem 1966. gadā bija saistīti ar vēlēšanos attīstīt kubisma idejas, nevis tapa kā vēršanās pret pieaugošo paterētāju sabiedrības kultūru, kā tas bija raksturīgs pasaulē. Visvalža Ziediņa radošā dzīve, kas noritēja padomju periodam paralēlā personīgajā laikā un telpā, pierāda "tīrā" nonkonformisma esamību Latvijas kultūrtelpā," uzskata mākslas vēsturniece Ieva Kalniņa.

Mākslinieks Visvaldis Ziediņš dzimis 1942. gada 4. aprīlī un miris 2007. gada 11. janvārī Liepājā. No 1959. līdz 1964. gadam mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā. Studijas Latvijas Mākslas akadēmijā viņš neturpināja, jo bija pārliecināts, ka apgūtais mākslas pamats ir pietiekošs, lai turpmāko dzīvi varētu veltīt patstāvīgai, no padomju oficiālās mākslas sistēmas neatkarīgai, mākslas izpratnes kopšanai.

Latvijas ES prezidentūras ietvaros 2015. gada jūnijā Visvalža Ziediņa izstāde tiks eksponēta arī Amerikas Universitātes Katzen Mākslas centrā, Vašingtonā, ASV. Izstādi ASV kūrēs ievērojamā mākslas kritiķe Eleanora Hērtnija, mākslas vēsturnieks un Katzen mākslas centra direktors Džeks Rasmusens un Ieva Kalniņa.

Izstāde apmeklētājiem atvērta no 21. februāra līdz 15. jūnijam.

Izstādes māksliniece iekārtotāja - Sarmīte Māliņa, projekta direktore - Ivonna Veiherte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja