Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Arēnā Rīga uzstāsies amerikāņu rokgrupa Thirty Seconds to Mars

Viena no 21. gadsimta nozīmīgākajām rokgrupām Thirty Seconds to Mars pasaules koncerttūres ietvaros ar koncertu 3. oktobrī Arēnā Rīga priecēs neskaitāmos savas mūzikas fanus, informēja koncerta rīkotāji.

Amerikāņu rokgrupa Thirty Seconds To Mars ir viena no mūsdienu eksplozīvākajām un veiksmīgākajām koncertapvienībām, kuras muzikālie priekšnesumi ierauj katru klātesošo notikuma virpulī, gluži kā nosaukumā, neticamā ātrumā ar iztēles palīdzību nogādājot uz tālo planētu, par kuras sasniegšanu, laiski graužot šokolādes batoniņus Mars, cilvēki sapņo jau sen.

Thirty Seconds To Mars 1998. gadā Losandželosā izveidoja divi brāļi – Džereds Leto (Jared Leto, līdervokāls. ģitāra, bass, taustiņinstrumenti) un Šenons Leto (Shannon Leto, bungas, perkusijas), kuri kopā bija muzicējuši kopš bērnības, tātad savstarpēja saprašanās jau pusvārdā viņiem bija asinīs jeb šūpulī ielikta.

Šenons Leto, mammas piekoptā hipiju dzīvesveida iedvesmots, sācis ritmiski dauzīt pa katliem un pannām, dabiskā ceļa attīstot savu sitamo instrumentu spēles talantu, kamēr Džereda pirmais mūzikas instruments bijušās salauztas klavieres. Pirmajam albumam abi brāļi, jau agri iepazinuši visdažādākās mākslas izpausmes, par producentiem pieaicināja divus ierakstu industrijas smagsvarus – kanādieti Bobu Erzinu (Bob Ezrin), kura sadarbības partneru sarakstā ir virkne "nemirstīgo" roka klasiķu - Lū Rīds, Pink Floyd, Deep Purple, Eliss Kūpers, Aerosmith, Kiss, Pīters Geibriels, un amerikāni Brian Virtue, kurš strādājis ar nozīmīgām vēlāka perioda rokgrupām Jane's Addiction, Audioslave, Deftones. 2002. gadā iznākušais debijas albums 30 Seconds to Mars, par kura izdošanas iespējām cīnījušās vairākas ierakstu kompānijas, izpelnījās augstu kritiķu novērtējumu. Turpmāk arī grupas nosaukumā paralēli ar vārdiem rakstītajam skaitlim sāka izmantot saīsināto variantu ar cipariem sākumā, kas labi strādā arī kā mārketinga triks, alfabētiskajos sarakstos šim nosaukumam parādoties divreiz, gluži kā grupas solista vārdam vienlīdz skaļi figurējot divās dažādās mākslas jomās – kino un mūzikā. Turpmākajos gados, grupai sniedzot neskaitāmus izpārdotus koncertus visā pasaulē un spēlējot hedlaineru statusā desmitiem tūkstošu fanu priekšā daudzos festivālos, iznākuši vēl pieci veiksmīgi ieraksti, no kuriem jaunākais – It's the End of the World but It's a Beautiful Day – nāca klajā 2023. gada rudenī.

Kaut sākotnēji grupa nevēlējās afišēt, ka tās līderis ir jau pazīstams Holivudas aktieris, lai liktu runāt vispirms mūzikai, nevis ziņām par dalībnieku iepriekšējiem sasniegumiem, šis fakts, protams, ilgi nebija noslēpjams. Džereds Leto, kurš jaunībā studējis mākslu un režisūru, pats veidojis arī vairākus savas grupas dziesmu videoklipus, bet arī tos nav "parakstījis" ar savu vārdu. Dziedošu aktieru ir gana daudz un pazīstamu mūziķu parādīšanās filmās arī notiek visai bieži, bet Džereds Leto līdzvērtīgi veiksmīgs ir gan aktiera, gan mūziķa karjerās. Par savām ļoti dažādajām kinolomām Džereds nominēts nozīmīgām balvām vairāk nekā simts reižu un 43 gadījumos tās arī saņēmis. Tomēr rokmūzikas grupas līdera tēlu varētu uzskatīt par svarīgāko lomu viņa mūžā, no kuras viņš netiek vaļā tik viegli, kā no pārējām, kam tiek veltīts kāds ierobežots dzīves periods, kamēr tiek uzņemta filma. Kinolomu dēļ Džereds bijis gatavs teju uz visu, ieskaitot ķermeņa fiziskas pārvērtības no ekstrēmas novājēšanas narkomāna lomai un iejušanās transpersonas ādā līdz pamatīgām svara pieaugumam, iejūtoties Džona Lenona slepkavas Marka Deivida Čepmena veidolā, tātad metoties iekšā itin visā, ko dara, ar miesu un garu burtiskā nozīmē.

Grupa vienmēr ir uzsvērusi, ka Thirty Seconds To Mars nav slavenais dziedātājs, aktieris un dziesmu autors Džereds Leto ar pavadošo sastāvu, jo par vokālistu grupā ne mazāk svarīgs ir viņa vecākais brālis – bundzinieks Šenons Leto. Abi ir vienīgie dalībnieki, kuri trešo gadu desmitu grupā palikuši nemainīgi, jo pārējie periodiski mainās. Jebkura saliedēta un labskanīga muzikāla apvienība darbojas kā vienots organisms vai labi eļļots mehānisms, bet vairākums parasti pamana to, kurš priekšplānā, nepelnīti aizmirstot vai nenojaušot, ka to visu darbina kāds no ārpuses neredzams spēks. Par Thirty Seconds to Mars motoru jeb sirdi, kas pumpē tās enerģiju, pavisam noteikti ir uzskatāms bundzinieks Šenons, un Džereds uzņemas fasādes lomu. Šenona muzikālās intereses jau kopš pirmsākumiem neaprobežojās tikai ar bungu spēles tehnikas apgūšanu, bet mūzikas skanējumu kopumā un tās izraisītajām sajūtām – viņš iedvesmojās no progresīva roka un blūza klasikas, arī no džeza mūzikas un agrīnajām heavy metal grupām, kas rezultējies ar to, ka Thirty Seconds to Mars par vienu no 21. gadsimta pirmās desmitgades nozīmīgākajām grupām atzinis arī smagās mūzikas žurnāls Kerrang!, kas ir svarīgs ieraksts viņu biogrāfijā, papildus saņemtajām balvām no visaptverošajiem globāli nozīmīgajiem mūzikas medijiem - MTV un britu žurnāla NME (New Musical Express). Līdz 2014. gadam - laikam, kad par mūzikas iegūto atzinību vēl sprieda nevis pēc ierakstu straumēšanas biežuma, bet pēc pārdoto fizisko albumu skaita, Thirty Seconds to Mars visā pasaulē pārdevuši vairāk nekā 15 miljonus savu albumu kopiju.

Koncerta biļetes tirdzniecībā no 26. aprīļa plkst. 10.00 Biļešu servisa tīklā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja