Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Trio Fabel koncertos varēs dzirdēt Pētera Vaska, Olivjē Mesiāna un Krista Auznieka mūziku

Trio Fabel – klarnetiste Anna Gāgane, čellists Kristaps Bergs un pianiste Linda Leine – kopā ar vijolnieci Paulu Šūmani 14., 15. un 16. oktobrī aicina uz koncertiem Music for the End of Time, kuros atskaņos Pētera Vaska un Olivjē Mesiāna mūziku, kā arī Krista Auznieka īpaši trio radīto jaundarbu Description without Place. Koncerti norisināsies Jēkabpilī, Ventspilī un Rīgā – mūzikas un mākslas telpā Ola Foundation.

Koncertos skanēs izcilā latviešu komponista Pētera Vaska Līdzenuma ainavas un starptautisku atzinību guvušā skaņraža Krista Auznieka darbs Description without Place (Apraksts bez vietas), kas veltīts šim ansamblim un piedzīvos pirmatskaņojumu, savukārt koncerta otrajā daļā būs dzirdams Olivjē Mesiāna eksistenciālais Kvartets laika galam. Programma savā veidā atspoguļo vienas ēras beigas un ļauj ar cerībām lūkoties nākotnē.

Franču komponista Olivjē Mesiāna Kvartets laika galam tapis Otrā pasaules kara laikā, komponistam atrodoties ieslodzījumā vācu karagūstekņu nometnē. Instrumentālo sastāvu noteica tobrīd pieejamie mūziķi no ieslodzīto biedru vidus. Pirmatskaņojums esot noticis turpat nometnē, zem klajas debess lietus laikā. Laika gals dziļi reliģiozajam Mesiānam ir kā apokalipse ar mākoņos tērptiem eņģeļiem un zvaigžņotas sapņu varavīksnes simbolizējošām putnu dziesmām, kuras, kā pats Mesiāns sacījis, pavada zili oranži klavieru akordi.

Arī Pētera Vaska mūzikā ietverta garīgā dimensija. Preststatā Mesiāna intensīvajai, brīžam līdz galējībai sakāpinātajai muzikālajai izpausmei Līdzenuma ainavās jaušama apcerība un dzirdamas putnu balsis. Skaņdarbs izskanēs versijā vijolei, čellam un klavierēm.

Krists Auznieks par iedvesmas avotu savam skaņdarbam ņēmis 20. gs. amerikāņu dzejnieka Volesa Stīvensa (Wallace Stevens) dzejoli Description without Place (Apraksts bez vietas), par kuru runājot, kādā vēstulē apgalvo, ka mēs “dzīvojam vietas aprakstā, nevis pašā vietā." Novērošanas akts kā darbība, kas pabeidz pasauli, kļūs par centrālo punktu jaundarbam. Skaņdarba mūzika pētīs veidus, kā muzikāls teksts var kalpot par šo pasaules aprakstu, kurā Stīvenss redz mūs dzīvojam. Šeit dzejnieks saskata prātu kā būtni, kuras idejas, attēli, domas var patiešām tikt realizēti, tās var kļūt par daļu no pasaules."

Trio Fabel – Lielās mūzikas balvas laureāte klarnetiste Anna Gāgane, čellists Kristaps Bergs un koncertpianiste Linda Leine – ir mūziķu apvienība, kas apvieno trīs spilgtus māksliniekus. Lai arī katrs no viņiem ir apveltīts ar individuālu skatījumu uz mūziku, muzicējot kopā, viņu dažādie temperamenti savijas vienotā skanējumā. Šajā reizē viņi aicinājuši piebiedroties vijolnieci Paulu Šūmani.

2019. gadā spilgti pieteikuši sevi publikai ar koncertiem Brāmss, Bēthovens, Skuķe, mūziķi 2021. gadā piedāvāja klausītājiem multimediālu programmu Kino atspulgi, kas redzama VEF Kultūras pils Youtube kanālā.

Jāatzīmē, ka 2020. mūziķi aizsāka ilgtermiņa sadarbības projektu ar skaņražiem, kura ietvaros pieciem latviešu komponistiem tika pasūtināti jaundarbi, reflektējot par pasauli pārmaiņu priekšā, un pamazām muzikālie darbi tiek nodoti klausītāju vērtējumam. Krista Auznieka skaņdarbs ir otrais no jaundarbu cikla, ko mūziķi pirmatskaņos rudens koncertos. Pirmais darbs ciklā – Georga Pelēča Triptihs par latviešu tautasdziesmu tēmām – ar sajūsmu tika uzņemts Latvijā un Vācijā. Trio Fabel mūziķi uzstājušies Latvijā, Vācijā un Itālijā.

Koncerti norisināsies šādos datumos:

  • 14. oktobrī plkst. 18.00 Krustpils Kultūras centrā, Jēkabpilī
  • 15. oktobrī plkst. 18.00 Pārventas bibliotēkā, Ventspilī
  • 16. oktobri plkst. 18.00 Ola Foundation, Rīgā

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv, kā arī pirms pasākuma koncertu norises vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja