Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ar sešiem krāšņiem koncertiem norisināsies astotais Jūrmalas festivāls

Ar sešiem krāšņiem koncertiem klātienē no 17. līdz 24. jūlijam norisināsies astotais Jūrmalas festivāls, grandiozākais vasaras muzikālais notikums Dzintaru koncertzālē, pulcējot izcilus latviešu un ārzemju mūziķus.

Koncertos uzstāsies pasaules opernamu zvaigzne Aleksandrs Antoņenko, klavieru virtuozi 3 Osokini, vijolnieks Daniils Bulajevs, Jūrmalas festivāla orķestris un citi. Festivāla īpašie viesi būs Brodvejas mūziklu zvaigznes no Londonas. Skanēs arī skaistākās operu ārijas, koncerts Dzimuši Latvijā ar lielo un uzlecošo zvaigžņu piedalīšanos.

Festivālu jau tradicionāli atklās saullēkta koncerts 17. jūlijā plkst. 4.45 Dzintaru pludmalē ar Elbas Filharmonijas galveno ērģelnieci, par ērģeļu karalieni dēvēto Ivetu Apkalnu. Viņas veidotās saullēkta koncertu programmas allaž izceļas ar pārdomāto saturu un dramaturģiju, kurā izvēlētie skaņdarbi organiski sabalsojas ar dabas skaņām un pakāpeniski mūs sagatavo saullēkta brīnumainajam mirklim, dāvājot neaizmirstamu klausīšanās pieredzi. Šovasar koncertam izvēlēti Baha, Mesiāna un Vidora opusi, skanēs arī Raimonda Paula miniatūra no cikla Naktstauriņi.

19. jūlijā plkst. 20.00 gaidāms krāšņs Jūrmalas festivāla atklāšanas galā ar skaistākajām operu ārijām, kuras dziedās pasaulē pazīstamākais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko, jaunais vācu mecosoprāns Doroteja Bīnerte, Kijivas Nacionālās operas soliste, soprāns Olha Matušenko, kā arī šī gada Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa finālisti – beļģu soprāns Luīze Fūra un ukraiņu basbaritons Nikita Ivašenko. Pie Jūrmalas festivāla orķestra diriģenta pults stāsies Mārtiņš Ozoliņš.

21. jūlijā plkst. 20.00 Jūrmalas festivāla ietvaros gaidāma izcila simfoniskās mūzikas programma, kurā uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar savu šī brīža galveno viesdiriģenti, Eiropas opernamos un orķestros pieprasīto igauņu diriģenti Kristīni Posku. Solists būs jaunās paaudzes spožais vijolnieks Daniils Bulajevs.

Programmā skanēs Ludviga van Bēthovena 7. simfonija – opuss, kas piesātināts ar vitalitāti un nerimstošu dzīves apliecinājumu. Varēs dzirdēt arī vienu no impresionisma mūzikas firmas zīmēm – Kloda Debisī simfonisko prelūdiju Fauna diendusa. Tās pamatā ir simbolisma dzejnieka Stefana Malarmē dzejolis, kurā sengrieķu meža dievs Fauns ir iemīlējies upes nimfās un sapņo par tikšanos ar tām. Daniils Bulajevs atskaņos virtuozo Žana Sibēliusa vijolkoncertu, kas pēc sava dramatiskā vēriena un dziļuma ir tuvs simfonijām, un neapšaubāmi ir pieskaitāms pie šī žanra izcilākajiem un biežāk atskaņotajiem paraugiem. Vijolei šajā izvērstajā opusā uzticēti kaislīgas rečitācijas apliecinājumi, spožas solo pasāžas izaug no tumsības apcirkņiem, episkas un ilgu pilnas pastorāles ainas aizved pie ziemeļu dabas tēliem.

22. jūlijā plkst. 20.00 gaidāmi īsteni klaviermūzikas svētki ar Osokinu dinastijas izcilajiem pianistiem un kamerorķestri. Trīs Osokinu – divu dēlu un tēva – savienība kļuvusi par pianisma mākslas zīmolu gan Latvijā, gan ārzemēs. Andreja un Georgija Osokina klavierspēle izpelnījusies ievērojamu atzinību starptautiskajā arēnā, bet viņu tēvs Sergejs ir viens no cienījamākajiem mūziķiem Latvijā. Osokinu kopīgajos koncertos allaž skan skaistākais klaviermūzikas zelta repertuārs un klasiskās mūzikas šedevri oriģinālos pārlikumos gan četrrocīgi, gan divām un pat trim klavierēm. Koncertā 22. jūlijā klausītājiem tiks piedāvāta daudzveidīga klaviermūzikas programma no Johana Sebastiāna Baha līdz pat 20. gadsimta skaņdarbiem. Varēs dzirdēt Ludviga van Bēthovena cīņasspara pilno kompozīciju, Variācijas un fūgu Mibemol mažorā op. 35, ģeniālā melodiķa Frederika Šopēna kompozīcijas, ritmiski liesmojošo pirmo daļu no Sergeja Rahmaņinova Simfoniskajām dejām, kā arī Joahan Sebastiāna Baha, Volfganga Amadeja Mocarta un Vitolda Lutoslavska skaņdarbus.

23. jūlijā plkst. 20.00 ar Brodvejas mūziklu zelta izlasi festivālā viesosies Sāra Foksa un Ērls Kārpenters – izcilas angļu skatuves teātra zvaigznes, pasaulē augstu vērtēti dziedošie aktieri, kuri uzstājušies Karaliskajā Alberta zālē, Londonas Barbican, Glastonberijā, un, West End teātrī, kas līdz ar Ņujorkas Brodveju ir paša augstākā līmeņa mūziklu teātris pasaulē. Mūzikls pamatoti kļuvis par pasaulē iemīļotu žanru, kurā spraigi un aizkustinoši sižeti savijušies ar elpu aizraujošām dejām un emocionāli uzrunājošu mūziku. Klausītājiem tiks piedāvāta panorāmiska programma ar mūziklu šedevriem un amerikāņu muzikālā teātra komponistu skaņdarbiem, kuri latviešu publikai, iespējams, būs atklājums. Pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pults stāsies Roberts Pērviss, kurš diriģējis neskaitāmus iestudējumus slavenajā West End teātrī Londonā.

24. jūlijā plkst. 20.00 festivāla noslēgumā izskanēs koncerts Dzimuši Latvijā, kas jau kļuvis par šī festivāla tradīciju. Koncertā uz vienas skatuves satiksies dažādu paaudžu mūziķi, Latvijā dzimušie mūzikas spīdekļi – gan jaunie talanti, gan Latvijas koncertdzīves redzamākie mākslinieki, gan latviešu mūziķi ar starptautisku slavu, kuru uzstāšanās dzimtenē vienmēr ir gaidīts notikums. Mākslinieku vidū būs tenori Mihails Čuļpajevs un Aleksandrs Antoņenko, pianisti Evelīna Jēkbsone, Georgijs Osokins, viena no jaunās paaudzes spožākajām dziedātajām, soprāns Ilze Grēvele-Skaraine, izcilā čelliste, šī gada Lielās mūzikas balvas laureāte Margarita Balanas, sitaminstrumentāliste un balerīna Sonja Misiņa. Jūrmalas festivāla orķestri diriģēs Berlīnes Komiskās operas galvenais diriģents Ainārs Rubiķis.

Biļetes – bilesuparadize.lv


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja