Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atbaidīsim ļaunos garus. Džons Neimeiers, Franks Kastorfs un Kents Nagano atklāj sezonu Hamburgas Valsts operā

Spoku gaisma sezonas sākumā. Leģendārais horeogrāfs Džons Neimeiers ir radījis jaundarbu pandēmijas apstākļos

Eiropas operteātri atklāj sezonu ar īpašiem projektiem, kas ir tapuši jaunās realitātes apstākļos. Šajā nedēļas nogalē jaundarbus piedāvās Hamburgas Valsts opera un Hamburgas balets. Izrādes teātrī, kurā ir 1690 vietu, varēs apmeklēt 450–500 cilvēku.

Sestdien, 5. septembrī, būs skatāms diriģenta Kenta Nagano un režisora Franka Kastorfa veidotais koncertiestudējums Molto agitato, kas aizstāj programmā iepriekš paredzēto Modesta Musorgska operas Boriss Godunovs pirmizrādi. Koncertā skanēs Ģerģa Ligeti, Johannesa Brāmsa, Georga Frīdriha Hendeļa un Kurta Veila mūzika. Vācu teātra klasiķis un provokators Franks Kastorfs ir radījis stāstu par to, kā mēs piedzīvojam pašreizējo situāciju, kā tā mūs izsit no līdzsvara un atver jaunas perspektīvas. Programma Molto agitato būs repertuārā līdz 26. septembrim.      

Klasikas loģika

Svētdien, 6. septembrī, Hamburgas Valsts operā notiks leģendārā horeogrāfa Džona Neimeiera Covid-19 krīzes laikā iestudētā baleta Spoku gaisma/Ghost Light pasaules pirmizrāde. Hamburgas balets, ko Džons Neimeiers vada no 1973. gada, ir kļuvis par vienu no pirmajām trupām pasaulē, kuras mākslinieki pandēmijas apstākļos – jau aprīļa beigās – ir atgriezušies mēģinājumu telpās.

Horeogrāfs pārliecināja teātra štata ārstu un arodbiedrības, ka bez regulārajām nodarbībām dejotāji ātri zaudē formu un mākslinieki var pulcēties baleta klasē nelielās grupās. Viņš uzsvēra, ka katrai grupai var nodrošināt atsevišķas ģērbtuves un šajās nodarbībās dejotāji var vingrināties, nepieskaroties cits citam un ievērojot pietiekamu distanci. Palīdzēja tas, ka Hamburgas baleta centrs ir gudri projektēts un labi aprīkots: deviņās lielās zālēs logi ir no abām pusēm, un telpas var pastāvīgi vēdināt. 

Šīs darba organizācijas nianses krīzes apstākļos ir izrādījušās noteicošas, lai varētu rasties jauns balets. Sākotnēji Džons Neimeiers tikai vēroja dejotāju nodarbības – tā bija klasiskā baleta stunda, ar ko dejotāji parasti sāk savu dienu, lai iesildītos pirms mēģinājuma. Horeogrāfs intervijās akcentē, ka bija aizkustināts, redzot, ar kādu entuziasmu un cik uzmanīgi strādāja viņa trupas profesionālie dejotāji, ar kādu cieņu izturējās pret pedagogiem. Visi bija noilgojušies pēc nodarbībām. Džons Neimeiers atzīst, ka šī situācija viņam ļāva no jauna novērtēt klasiskās baleta tehnikas skaistumu un loģiku. "Šī ir sistēma, kas attīstās jau trīs simtus gadu," skaidro horeogrāfs.  

Viņš arī uzdeva jautājumu: ja trupai ir atļauts vingrināties nelielās grupās, varbūt var sacerēt jaunu horeogrāfiju šādām dejotāju grupām, kurās ir no diviem līdz astoņiem dejotājiem? Arodbiedrības bija kategoriski pret šo iniciatīvu. Džons Neimeiers un viņa advokāti pierādīja, ka starp baleta stundu un mēģinājumu, kas notiek tādā pašā sastāvā un ar tādu pašu dalībnieku skaitu, nav principiālas atšķirības. Tika detalizēti izstrādāta dejotāju plūsma, pārvietošanās trajektorija un darba grafiks. 

Viss būs vienkārši

Distancēšanās noteikumi kļuva par baleta struktūras balstu. Katrā Spoku gaismas fragmentā uzstājas ne vairāk par sešiem septiņiem māksliniekiem. Duetā dejo tie, kas dzīvo kopā. "Man ir paveicies, ka trupā ir astoņi deviņi pāri," priecājas horeogrāfs. Viens no slavenākajiem Hamburgas baleta pāriem ir Anna Laudere un Edvīns Revazovs. 

Kopumā izrādē ir iesaistīti sešdesmit trupas dejotāju. "Spoku gaisma ir ansambļa darbs, ko veidoju soli pa solim. Vienam fragmentam sekoja cits. To var salīdzināt ar atsevišķu instrumentu partijām simfonijā un ar tradicionālo japāņu virtuvi – jums tiek pasniegtas rūpīgi sakārtotas un meistarīgi noformētas miniatūras," saka Džons Neimeiers.

Izrāde ilgst pusotru stundu bez starpbrīža. Muzikālo pavadījumu nodrošina pianists Mihals Bjalks. Baletam Džons Neimeiers ir atlasījis Franča Šūberta opusus. "Sākumā pat nebiju pārliecināts, vai mēs rādīsim šo darbu. Man bija svarīgs kopīgas daiļrades fakts. Mēs ar dejotājiem izjutām nepieciešamību radīt. Spoku gaisma ir mūsu radošuma vingrinājums. Izrādē nebūs speciāli izgatavotu dekorāciju un kostīmu, pašreizējos apstākļos tas nav iespējams. Tam arī nav nozīmes. Viss būs ļoti vienkārši. Mēs izmantojam balto sienu no mana baleta Anna Kareņina," sarunā ar laikraksta Kommersant baleta kritiķi Tatjanu Kuzņecovu stāsta izcilais horeogrāfs.  

Viņš atklāj, ka "spoku gaisma" ir sens teātra termins. Mēģinājuma vai izrādes beigās tehniskie darbinieki atstāj uz skatuves vienu gaismas avotu – parastu lampu vai spuldzi, kas deg visu nakti, lai atbaidītu ļaunos garus un sargātu skatuvi. Tā ir arī norāde, ka skatuvi izmantot vairs nedrīkst un tai ir jābūt tukšai. Šī tradīcija joprojām tiek ievērota Amerikā, visos Ņujorkas Brodvejas teātros naktīs deg "spoku gaisma". "Es to uztveru simboliski – tā ir kā mūžīga gaisma, kā sveces baznīcā. Šis simbols mums atgādina, ka teātris arī ir templis, kamēr ir dzīva mūsu ticība," piebilst Džons Neimeiers. 

Spoku gaisma ir iekļauta Hamburgas baleta repertuārā un būs skatāma septembrī, novembrī un jūnijā. Oktobrī baletu varēs redzēt viesizrādēs Bādenbādenes Festivāla zālē.  

Sezonas atklāšana
Hamburgas Valsts operā  
Koncerts Molto agitato 5.–26. septembrī; 
Balets Spoku gaisma 6.–19. septembrī 
www.staatsoper-hamburg.de
www.hamburgballett.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja