Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Britu pianists Bārtlets muzicēs Rīgā

21.jūlijā mūzikas festivāla Rīga Jūrmala ietvaros Lielajā ģildē muzicēs jaunais britu pianists Džeimss Mārtins Bārtlets, kuru aizrauj gan klasika, gan džezs, bet viņa koncertos klausītāji nereti ir liecinieki viņa eksplozīvajām interpretācijām.

Pianists Mārtins Džeimss Bārtlets (1996) atzīst, ka viņa dzīvi pilnībā mainīja 2014.gadā iegūtais BBC Gada jaunā mūziķa tituls. Uzvara šajā BBC konkursā ļāva uzsākt pilnvērtīgu profesionāla atskaņotājmākslinieka karjeru, dodot iespēju ceļot, tikties un sadarboties ar ļoti iedvesmojošiem mūziķiem.

Ir viegli pamanīt, ka Mārtinam Džeimsam piemīt tās personības un rakstura īpašības, kas spēj savaldzināt publiku. Viņa spēles jūtīgums, pat jutekliskums, ir elpu aizraujošs, un iztēle – pāri plūstoša. Dziļums, poētiskums un gleznains skaistums viņa koncertos sadzīvo ar gluži eksplozīviem emociju izvirdumiem. Tā vien šķiet, ka ik atskaņojumā viņš ieliek visu savu sirdi un dvēseli. Un tomēr – viņa interpretācijas ir arī ļoti precīzas, rūpīgi izsvērtas un pamatotas.

2017. gadā viņš bija Vena Klaiberna konkursa 30 finālistu vidū Fortvortā, ASV. Gadu vēlāk Bādkisingenes Klavieru olimpiādē ieguva 2. vietu un klausītāju balvu. Izcilais pianists Andrāšs Šifs viņu uzaicināja uz atklātajām meistarklasēm Zalcburgas Mocarta nedēļas laikā, lai iestudētu Mocarta 24. klavierkoncertu. Sekoja arī uzaicinājums uz Verbjē festivāla akadēmiju, kur atklātajās meistarklasēs Mārtins Džeimss Bārtlets muzicēja kopā Andrāšu Šifu, Ričardu Gūdiju un Sergeju Babajanu.

Būdams Karaliskās mūzikas koledžas students Vanesas Latarčas klasē, Mārtins Džeimss Bārtlets pagājušajā vasarā debitēja BBC Promenādes koncertos, Čeltenemas festivālā, spēlēja Karalienes Elizabetes zālē un Kadogana zālē, kā arī daudzās citās. Viņš ir uzstājies ar visiem vadošajiem Lielbritānijas orķestriem – BBC simfonisko orķestri, BBC filharmonisko orķestri, BBC Skotijas simfonisko orķestri, BBC Nacionālo Velsas simfonisko orķestri, Karalisko Filharmonisko orķestri, orķestri Philharmonia, Bornmutas simfonisko orķestri. Viņš muzicējis arī Japānā, Polijā, Vācijā, ASV, Austrijā, Šveicē.

Mārtins Džeimss Bārtlets spēlēja karalienes Elizabetes II 90.dzimšanas dienas pateicības dievkalpojumā Londonas Sv.Pāvila katedrālē, savukārt Lielbritānijas valsts vizītes laikā Ķīnā 2015.gadā viņš privāti muzicēja Ķīnas pirmajai lēdijai Pengai Lijuaņai. Viņš dievina džezu, ir veicis ierakstus kopā ar Eltonu Džonu, Stīviju Vonderu un Nikolu Benedeti, un arī pats nekavējas dalīties savās zināšanās un mūzikas izpratnē. Vena Klaiberna konkursa laikā, atbildot uz jautājumu, kas ir viņa stiprās puses, Mārtins Džeimss atbildēja – spēja atrast jaunu skatījumu uz sen zināmām lietām. Savukārt vājās – brīžam pārāk dīvainas idejas par interpretāciju, ko ne katrs atbalstīs. Mūzikas kritiķi gan norāda – Mārtinam Džeimsam Bārtletam pilnīgi noteikti un pilnīgi droši var uzticēt visdažādāko repertuāru.


Vairāk par festivālu Rīga Jūrmala var atrast mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja