Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Dziedošie ķermeņi

Šogad Eirovīzijā atgriežas divas konkursa uzvarētājas – vāciete Lēna Meiere-Landrūta centīsies nosargāt pērn Oslo izcīnīto titulu, savukārt izraēliete Dana International triumfēja 1998. gadā Birmingemā. Eirovīzijas hronikā minēts, ka līdz šim tikai vienam dziedātājam izdevies uzvarēt šajā konkursā divas reizes – 80. gados tas bija īru mūziķis Džonijs Logans (viņam tiek pieskaitīta arī trešā uzvara – 1992. gadā pirmo vietu ieguva īru vokāliste Linda Mārtina ar Džonija Logana sacerēto dziesmu). 

Lēna Meiere-Landrūta šoreiz finālā izpildīs pietiekami stilīgu dziesmu Taken by a Stranger, kurā viņa mēģina vokāli atdarināt Bjorku. Dana International startēs otrajā pusfinālā un konkurēs ar Latvijas duetu Musiqq. Kompozīcijas Ding Dong autore ir pati Dana – skaņdarbs ieturēts Eirovīzijas tradīcijās, tas ir viegls un šarmants diskošlāgeris ar vārdiem ivritā un angļu valodā. Taču tādu kulta slavu, kādu savulaik pamatoti iemantoja Danas dziedātā atbrīvotības himna Diva, šis opuss neiegūs.

Dīvas manifests

Dziesmā  Diva un Danas International vēsturiskajā priekšnesumā 1998. gada konkursā Birmingemā bija viss, ko skatītāji gaida no Eirovīzijas, – melodiskums un melodramatisms, kičs, dīvas stāja, Žana Pola Gotjē darināta haute couture kleita ar spārniem un spalvām. Turklāt krāšņais melodramatisms bija jūtams gan Danas mūzikā, gan personībā – daudzi skatītāji bija pārliecināti, ka Eirovīzija simptomātiski sasniegusi kulmināciju, kad par konkursa uzvarētāju tika kronēts greznais transseksuālis no Telavivas. Tas bija zemākais un augstākais punkts vienlaikus – zemāk nav kur krist, taču pacelties augstāk arī nav iespējams. Diva ir dziesma – uguņošana, dziesma – triumfs, visu pasaules dīvu, Filipu Kirkorovu ieskaitot, manifests.

Dana ir saglabājusi savas 1998. gada uzvaras recepti – pirms dažām nedēļām zvaigzne atkal ieradās franču modes mākslinieka Žana Pola Gotjē darbnīcā  Parīzē, kur izvēlējās kleitu eirouznācienam. Ar kādu tērpu Dana pārsteigs 2011. gadā? Šis noslēpums tiek sargāts rūpīgāk nekā Keitas Midltones kāzu kleitas dizains. Danai ir 39 gadi, viņas pasē ierakstīts vārds Šārona Koena. Bērnībā Dana bija jautrs zēns Jarons Koens, kurš juta, ka patiesībā ir meitene. Dzimuma maiņas operāciju jaunietis veica 21 gada vecumā Londonā. 90. gados sākās Danas muzikālā karjera Izraēlā. Par piedalīšanos Eirovīzijā viņa sapņoja kopš bērnības, kad 1983. gada konkursa tiešraidē ieraudzīja Izraēlas dziedātājas Ofras Hazas – Tuvo Austrumu reģiona popmūzikas leģendas – priekšnesumu. 

Uz eiroringu – Blue

Lielbritāniju konkursa finālā ar dziesmu I Can pārstāvēs puišu kvartets Blue – viena no komerciāli veiksmīgākajām XXI gadsimta sākuma britu grupām. Neilgi pirms Eirovīzijas Blue viesojās Rīgā un sniedza nelielu koncertu restorānā Ciro's Pomodoro. «Sevi mēs neuztveram pārāk nopietni, bet konkursu gan,» mūziķi teica Latvijas žurnālistiem. Pēc sešu gadu prombūtnes Blue dalībnieki iecerējuši ar Eirovīzijas kuģi iestūrēt atpakaļ mūzikas apritē un nosvinēt ansambļa desmit gadu jubileju. «Eirovīzija ir vislielākais televīzijas projekts pasaulē!» viņi atgādināja.

«Kas notiek ar mūsu pasauli?! Mēs dzīvojam laikā, kad pat puišu grupu smukulīši vairs nedzied šķībi!» par Blue teicis sers Eltons Džons un 2002. gadā ar šo kvartetu ierakstīja savas 1976. gada balādes Sorry Seems to Be the Hardest Word jauno versiju. Šī dziesma ir Blue lielākais hits un vizītkarte. «Viņu sejas kļuvušas bārdainākas, muskuļi – lielāki,» grupas Blue dziedātāju vizuālās pārvērtības nesen raksturoja laikraksts The Guardian. Slavas gadi ir pagātnē, taču Blue cer uz labu rezultātu Eirovīzijā, kaut gan puiši žēlojas, ka dzimtenē viņu dziesma I Can netiek spēlēta pat raidsabiedrības BBC radiostacijās. Tieši BBC izvēlas, kurus mūziķus sūtīt uz ikgadējo «eiroringu». I Can ir tradicionāls ēdiens, kādu var servēt šāda formāta kolektīvs, – patosa pilns teksts un smieklīgas, klišejiskas deju kustības uz debesskrāpja jumta, no kura paveras fascinējoša Londonas panorāma (skatieties klipu mājaslapā eurovision.tv). 

Meistars nerāda klasi

Pagājušajā  nedēļā Rīgu apmeklēja arī Krievijas sūtnis Eirovīzijā  – 23 gadus vecais dziedātājs un aktieris Aleksejs Vorobjovs, kurš gatavojas iekarot ārzemju tirgu ar vārdu Alekss Sperovs. Viņš ir televīzijas zvaigzne – pērn duetā ar olimpisko spēļu čempioni daiļslidotāju Tatjanu Navku Aleksejs uzvarēja televīzijas šovā Ledus un uguns liesma, kura dalībnieki gan dejo, gan slido. Eirovīzijas kontekstā viņš piesaista papildu interesi, pateicoties savas dziesmas Get You līdzautoram RedOne jeb Nadiram Hajatam, kurš patlaban ir pieprasītākais producents popmūzikā.

Viņa panākumu sarakstā – Lēdijas Gāgas hiti Poker Face, Bad Romance, Alejandro, Judas un citi. Radiostacijās skanošais Dženiferas Lopesas hits On the Floor, kurā izmantots Lambadas fragments, arī ir RedOne darbs. Viņš «ražo» dziesmas Ašeram, Enrikem Iglesjasam, Mikam, Milēnai Fārmerei, Pussycat Dolls sejai un balsij Nikolai Šērzingerei. RedOne producē nākamo grupas U2 albumu. Taču Alekseja Vorobjova dziesma Get You sagādā pamatīgu vilšanos – tas ir ļoti viduvējs skaņdarbs, trīs minūtes absolūti pelēkas muzikālās masas. Meistara haltūra? Lēdijai Gāgai viņš neko tādu neatļautos piedāvāt. Maksātspējīgam krievu klientam – kāpēc ne?

Dodiet fīlingu!

Dueta Musiqq liktenis konkursā nav prognozējams. Iespējams, dziesma Angel in Disguise ir Emīla Balcera un Marata Ogļezņeva labākais veikums. Pirms nedēļas Musiqq sniedza savu pirmo lielo koncertu Rīgā – Sapņu fabrika bija pārpildīta. Emīlam un Maratam pagaidām nepietiek oriģinālrepertuāra, lai uz saviem pleciem iznestu visu koncertu. Viņi to arī neslēpj. «Būs kaverversijas un remiksiņi,» – šis brīdinājums skanēja visai biedējoši. Skanēja dziesmas Dzīve izdodas «angļu variantiņš» Dance with Somebody, jo tam ir «cits fīlings». Koncertā Musiqq skanējums bija blīvs un pietiekami moderns, sakausēts no roka, R&B, soulmūzikas un hiphopa.

Emīla Balcera balss, kas tiek plaši slavēta grupas cienītāju aprindās, prasa turpmāko «slīpējumu»: tēlot Džo Kokeru, ja vari būt viņa mazdēls, ir forši, taču labāk vēl pamācīties, kā ar savām vokālajām dotībām rīkoties lietderīgāk un mākslinieciski augstvērtīgāk. Pretējā gadījumā visas dziesmas skanēs absolūti vienādi neatkarīgi no «fīlinga». «Pirms Musiqq es biju citā grupiņā – Device –, un smukāko dziesmiņu mēs parāvām līdzi,» teica Marats Ogļezņevs koncerta apmeklētājiem. Sāka skanēt Stinga šedevra Fragile interpretācija. «Stings ir kruts džeks! Baigais draugs,» piebilda Emīls.

Secinājums pēc šova: jo mazākā devā uzņemsiet Musiqq daiļradi, jo labāks būs priekšstats par to. Eirovīzijā Emīlam un Maratam būs trīs minūtes un viena laba dziesma. Vēl ir svarīgi, ka Musiqq dalībnieki ļoti patīk meitenēm un paši sev, to apliecina grupas pašnovērtējums: «No desmit – desmit!» Taču Eirovīzijā, kā zināms, maksimālais punktu skaits ir 12.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

I pusfināls 10. maijā

  1. Polija
  2. Norvēģija
  3. Albānija
  4. Armēnija
  5. Turcija
  6. Serbija
  7. Krievija
  8. Šveice
  9. Gruzija
  10. Somija
  11. Malta
  12. Sanmarīno
  13. Horvātija
  14. Īslande
  15. Ungārija
  16. Portugāle
  17. Lietuva
  18. Azerbaidžāna
  19. Grieķija

II pusfināls 12. maijā

  1. Bosnija un Hercegovina
  2. Austrija
  3. Nīderlande
  4. Beļģija
  5. Slovākija
  6. Ukraina
  7. Moldova
  8. Zviedrija
  9. Kipra
  10. Bulgārija
  11. Maķedonija
  12. Izraēla
  13. Slovēnija
  14. Rumānija
  15. Igaunija
  16. Baltkrievija
  17. Latvija
  18. Dānija
  19. Īrija

Fināls 14. maijā

Francija

Itālija

Lielbritānija

Vācija

Spānija

Desmit dziesmas no I pusfināla

Desmit dziesmas no II pusfināla

Gan pusfināla, gan fināla rezultātu noteiks skatītāju un žūrijas balsojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja