Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Dziesmu svētku rīkotāji cer dzirdēt Ilzes Arnes Daugavas krastā noslēguma koncertā

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs kā Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku rīkotājs izsaka sarūgtinājumu par Latvijas plašsaziņas līdzekļos izskanējušo ziņu, ka par dziesmu Daugavas krastā tās autoriem - dzejniekam Andrim Ritmanim un komponistei Ilzei Arnei - ir radušās domstarpības dziesmas teksta lietojuma jautājumā.

"Dziesmu svētku organizatori cer, ka svētku noslēguma koncerta mākslinieciskajiem vadītājiem Airai Birziņai un Ivaram Cinkusam, un dziesmas autoriem izdosies rast visām pusēm pieņemamu kompromisu, lai Daugavas krastā, kas noslēguma koncerta repertuārā tika iekļauta 2010. gada rudenī, Mežaparka Lielajā estrādē 2013. gada jūlijā tomēr tiktu atskaņota," portālam Kulturasdiena.lv stāsta Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.Ar gadījumu, ka autors vienpersoniski atsaucis savu dziesmu no izpildīšanas Dziesmu svētku noslēguma koncertā, svētku organizatori saskaras pirmo reizi. Autori savas dziesmas atskaņošanu nacionālajos svētkos parasti uzskata par savas darbības augstu novērtējumu un sasniegumu, norāda Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku rīkotāji.Kā vēstīts iepriekš, komponiste Ilze Arne nolēmusi atsaukt savu dziesmu Daugavas krastā no 2013. gada Vispārējo dziesmu un deju svētku repertuāra, jo teksta autors Andris Ritmanis vēlas mainīt dziesmas vārdus. Autore uzskata, ka tas pilnībā izmaina dziesmas jēgu. "Faktiski tagad pastāv diskusija par vienu būtisku vārdu dziesmas pirmajā rindā, kas pilnībā izmaina dziesmas jēgu. Teksta autors uzstāj, ka ir nepieciešams mainīt vārdus "pie akmeņiem Daugavas krastā" pret "pie Lielvārdes Daugavas krastā", kas man kā dziesmas autorei ir pilnīgi nepieņemami un uzskatu to par neiespējamu," uzsver komponiste.Atklātā vēstulē kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei komponiste Ilze Arne skaidro radušos situāciju, norādot: "Diemžēl, pastāvot šādai situācijai, šobrīd esmu spiesta lūgt atsaukt manu dziesmu Daugavas krastā no 2013. gada Dziesmu un deju svētku repertuāra, līdz brīdim, kamēr Latvijas Koru nozares padome vai cita atbildīga institūcija negrozīs savu vienpersonisko lēmumu par manas dziesmas teksta izmaiņu akceptēšanu bez manas piekrišanas un nekavējoties neatsauks izsūtītos grozījumus dziesmas tekstā, kā arī turpinās ignorēt un klaji nonievāt manu viedokli un attieksmi pret šo situāciju."

Kā portālu Kulturasdiena.lv informēja Kultūras ministrijā, Ilzes Arnes vēstule ir saņemta, un ņemot vērā, ka noslēguma koncerta repertuārs ir tā māksliniecisko vadītāju kompetence, viedokli par situāciju Kultūras ministrija lūgs Dziesmu un deju svētku organizatoriem - Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centram.

Kultūras ministrija pauž cerību, ka konflikts starp dziesmas Daugavas krastā mūzikas un dziesmas vārdu autoriem tiks atrisināts.

Top komentāri

Brigita Ritmane-Jameson
B
Dziesmu, "Daugavas Krastā" komponēja un sabalsoja mana māsa Lolita. To godalgoja Latvijā koru dziesmu konkursā 1990g.. "Pie Lielvārdes Daugavas krastā" dziedāja kori Latvijā, Kanadā un Amērikā.. Ilzes Arnes sabalsojums radās vēlāk (1992??). Būtu bijis jauki ja Ilze būtu sarakstījusies ar manu tēvu pirms viņa sāka komponēt un mainīt dziesmas vārdus. Tā tas nenotika! Tētis tikai uzzināja ka Ilzes sabalsojums eksistē, kad draugi vēstulēs viņu informēja, ka to dzirdējuši koncertā Australijā. Par vārdu grozījumu, tētis pirmo reiz uzzināja, kad kopīgi skatījāmies DVD ierakstu no 2010. gada Jaunatnes Dziesmu Svētku koncerta . Viņš tūlīt sameklēja Ilzes Arnes e-pasta adresi un lūdza viņai lai "Daugavas krastā" turpmāk dziedātu ar orģināliem autora vārdiem. Viņa nekad to neizdarija. Nedzīvojam vairs komunistu laikos kad viss notika slepeni, kā tas notika ar manu un mana tēva dziesmu, "Manai Tautai", kad tā (Ievas Akurāteres izpildījumā) saviļņoja latviešu tautu jau 1988 gadā Mākslinieces dziedājums un tautas atsauksme dziļi aizkustināja abus autorus.Esam viena tauta un dziļi izjūtam tautas likteņgaitas. Ar šodienas tehnoloģiju ir tik viegli vienam ar otru sazināties un mierīgi laicīgi lietas pārrunāt. Autoram taču ir pirmtiesības uz savu darbu !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja