Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ebreju mūzikas nedēļā sola daudzveidību no kantoru dziedāšanas līdz klezmeru muzicēšanai

Ebreju mūzikas koncerts "5770", kas veltīts ebreju 5770.gadam un notiks 10.septembrī Latvijas Nacionālajā operā, būs kulminācija ebreju mūzikas nedēļai, kura astoņos koncertos Rīgā no 3. līdz 15.septembrim atklās ebreju mūzikas kultūru plašā daudzveidībā no kantoru dziedāšanas līdz klezmeru tautas mūzikai, informēja biedrības "Šamir" izpilddirektore Viktorija Šaldova. Viņa pastāstīja, ka ebreju mūzikas nedēļā būs gan koncerts bērniem, gan pat īpašs sieviešu koncerts. Pirmoreiz Latvijā skanē sefardu - spāņu ebreju mūzika. Būs muzikāls priekšnesums par Holokaustu.

Koncertā "5770" Latvijas Nacionālajā operē 10.septembrī plkst.19, muzicēs gan viesi - koris „Hasidu kapela” no Maskavas, gan Latvijas jauniešu kora "Balsis" vīru grupa Inta Teterovska vadībā ar programmu "Nodedzināto sinagogu melodijas". Abi kori kopā muzicēs Liepājas simfoniskā orķestra pavadījumā koncerta otrajā daļā, kuru diriģēs "Hasidu kapelas" mākslinieciskais vadītājs Aleksandrs Caļuks. Savukārt pirmajā daļā skanēs a cappella kora un solo dziedājumi, jo piedalīsies divi kantori -  Kolins Šahats no Izraēlas un Rīgas Horālās sinagogas kantors Zejevs Šuļmans. Jāpiebilst ka solistu netrūkst arī pašā "Hasidu kapelā", kurā pulcējas Maskavas mūzikas teātru dziedātāji. Koncerta programmā ir gan ebreju liturģiskā mūzika, gan fragmenti no operām un ebreju tautasdziesmas. Kā pastāstīja V.Šaldova, koncerts "5770" ir veltījums ebreju Jaunajam gadam, kas šogad iestāsies 18.septembrī septiņos vakarā. Šis koncerts ir biedrības „Šamir” vērienīgā sešus gadus ilgā projekta „Latvija. Sinagogas un rabīni. 1918.-1940.” noslēgums, kura mērķis bija parādīt ebreju dzīves daudzpusību pirmskara Latvijā. Koncerta laikā LNO Baltajā zālē tiks atvērta izstāde „Sinagogas Latvijā. 1918.-1940.”.
Sefardu mūzikas koncertā „Vecmāmiņas dziesmas”, kas uzsāks Ebreju mūzikas nedēļu Rīgas Ebreju kopienas (Skolas ielā 6) Mazajā zālē 3.septembrī (plkst.19) uzstāsies Judifa Koena – kanādiešu dziedātāja un etnomūziķe, spāņu ebreju mūzikas pētniece, Jorkas universitātes (Toronto) profesore. Judifas Koenas vecmāmiņas ģimene savulaik emigrējusi no Rīgas, bet viņas vectēva ģimene – no Traķiem XX gadsimta sākumā. Viņa koncertā dziedās idiša, ivrita, franču, spāņu, portugāļu un slāvu valodā. Savu koncertu laikā Judifa ne tikai dzied, bet arī sarunājas ar publiku, stāsta stāstus un aicina viesus dziedāt kopā ar viņu.
Līdzdarboties publiku rosinās arī interaktīvā bērnu izrāde "Gefilte lid" - "Pildītā dziesma", kas Rīgas Ebreju kopienā notiks 13.septembrī plkst.15 dienā. V.Šaldova stāsta, ka "interaktīvā izrāde bērniem un pieaugušajiem vedīs skatītājus 55 minūšu ilgā iztēles ceļojumā pa mežiem, laukiem un dziesmām. Atgriezīsieties mājās ar nigunu kabatā." (Ar vārdu "nigun" apzīmē bez vārdiem dziedamu "balss instrumentālo mūziku" un arī sakrālas improvizāciju mūzikas formu, kas balstīta īsuatkārtojumos un izmantojama meditācijai un lūgšanām. Hasīdi uzskata, ka šādi muzicējot, sasniedzams tiešs kontakts ar Dievu. Izrādes "Gedilte lid" ceļojumā aicina duets „Ojfn Veg” no Maskavas – savu dziesmu izpildītājs Igors Belijs un dziedātāja Jevgeņija Slavina. Dziesmas skanēs idiša valodā.

Divus dažādi klezmeru mūzikas koncerti viens otram sekos Ebreju kopienas Lielajā zālē 13.septembrī. Vispirms, plkst. 16 programmu  „Špil a lidele” sniegs Vlads Šuļmans&"Riga Klezmer Band". Šo ansambli 2003.gadā izveidoja Rīgas Horālās sinagogas kantors Vlads Šuļmans. Ansambļa sastāvā ir pazīstami Rīgas mūziķi: vijolnieks Jurijs Savkins, klarnetists Eduards Raubiško, pianists Jurijs Kaspers. Vakara programmā iekļautas klezmeru kompozīcijas un ebreju tautasdziesmas.  Savukārt klezmeru koncerts "Divi dueti" plkst.18 piedāvās divus skatījumus par idiša dziesmām un Askenāzas kultūras mantojumu. Vienu sniegs „Ojfn Veg” (Krievija) ar programmu „Pa ebreju dziesmas ceļiem”, kurā ir tautas un autoru dziesmas idiša, ivrita un krievu valodā. "Ojfn Veg” tulkojumā no idiša valodas nozīmē „uz ceļa”. Ar šiem vārdiem sākas populārā dziesma ar Icika Mangera vārdiem „Ojfn Veg šteit a boim” („Uz ceļa stāv koks”), kas arī deva nosaukumu ebreju tautas un autoru dziesmu duetam," paskaidro V.Šaldova. Savukārt "Forshpil", darbodamies tepat Latvijā atskaņos tradicionālas idiša dziesmas netradicionālās apdarēs. Klezmeru mūzikā forshpil – tā ir kompozīcijas daļa, kurā brīvi tiek apspēlēta melodija. Pianists Iļja Šņeiveiss un dziedātāja Aleksandra Lurje tikpat brīvi apietas ar tradicionālajām idiša dziesmām, piešķirot tām jaunu, aktuālu skanējumu, bet tostarp nezaudējot tajās ebreju būtību.

Demokrātiskā klubu gaisotnē muzicēs Francijas klezmeru grupa "Les Mentsch", kas uzstāsies ar programmu „Freilahs” galerijā- skatuvē "Degunradzis" (Cēsu ielā 20) 13.septembrī plkst.21 Vairāk kā pirms simts gadiem šī mūzika skanēja ebreju kāzās un svētkos Austrumeiropas štetlos. Šodien tās pavadījumā dejo jaunieši un sirmgalvji klubos Eiropā un ārpus tās. Klezmeru grupa “Les Mentsch” spēlē ebreju deju melodijas tradicionālā izpildījumā, liekot publikai dziedāt līdz, sist plaukstas un dejot līdz pagurumam tāpat kā pirms simt gadiem. Klezmeru grupas "Les Mentsch" koncerts notiek ar Francijas Kultūras centra atbalstu.
Pasaulē iemīļotā Latvijas operzvaigznes Ineses Galantes soprāns būs viena no balsīm, kas skanēs sieviešu koncertā „Judifas dziesmas” ("Judītes dziesmas") Ebreju kopienas Lielajā zālē 14.septembrī plkst.19 Koncertā līdz ar I.Galanti piedalīsies  jaunā dziedātāja Karīna Hvoiņicka, dramatiskais soprāns -  Norvēģijā dzīvojošā amerikāniete Marta Smita, Jevgēņija Slavina no Maskavas un Latvijas muzikālie kolektīvi. "Pēc ebreju tradīcijām sievietēm neklājas  dziedāt un dejot vīriešu klātbūtnē, un reliģiozs vīrietis noteikti neapmeklēs ne operdīvas, ne popzvaigznes koncertu, nedz izrādi, kurā uz skatuves piedalās sievietes," V.Šaldova stāsta. Tāpēc ne vien bibliskās Judītes dziesmu un deju izpildītājas, bet arī to skatītājas un pat skaņu režisore šajā programmā ir sievietes. 
Muzikālo priekšnesumu „Holokausta balsis”, kas Ebreju kopienā 15.septembrī plkst.19 noslēgs Ebreju mūzikas nedēļu, sagatavojuši viesi no Norvēģijas, Oslo mūzikas akadēmijas mācībspēki - amerikāņu izcelsmes dramatiskais soprāns Marta Smita un pianists, Oslo mūzikas akadēmijas profesors Hākons Smits. Izrādē, ko viņi izveidojuši pēc Holokaustā izdzīvojušo kaimiņu atmiņu motīviem, mākslinieki virtuozi un kaislīgi stāsta jaunajiem cilvēkiem par Holokaustu, pārvadājot izrādi no pilsētas uz pilsētu, no Berlīnes un Parīzes līdz Tallinai un Helsinkiem. Katrā pilsētā viņiem piebiedrojas vietējie mūziķi. Programmā, kurā no Latvijas iesaistīsies vijolniece Inna Raihmane un čelliste Dzidra Zemberga, skanēs gan tradicionālās ebreju melodijas, gan mūsdienīgas to apdares.
Biļetes uz Ebreju mūzikas nedēļu nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības kasēs un tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja