Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 30. marts
Nanija, Ilgmārs

Es nekāpju uz skatuves viens pats – ar mani kopā ir Robijs Viljamss

Nākamajā trešdienā, 16. augustā, brīvdabas koncertā Viļņā uzstāsies dziedātājs Robijs Viljamss un leģendārā sintpopa grupa Erasure

Lietuvas galvaspilsēta ir Robija Viljamsa Eiropas 2017. gada vasaras turnejas vienīgā pieturvieta Baltijā. Programma ir veltīta Robija vienpadsmitā soloalbuma The Heavy Entertainment Show (2016) materiālam, taču viņš nenogurdinās klausītājus ar jaunajiem opusiem, bet lutinās ar šlāgeriem. Robija labākās dziesmas, kuras viņš sacerējis kopā ar savu domubiedru Gaju Čembersu, ir britu popmūzikas klasika līdzās Eltona Džona, Pet Shop Boys un Džordža Maikla hitiem.

Pēctecība ir acīmredzama: Robijs ir veiksmīgi sadarbojies ar Pet Shop Boys, un jaunajā koncertprogrammā ir iekļauts Džordža Maikla grāvējs Freedom 90, kuru viņš izpilda jau vairākus gadus. Robijs nekad nav mēģinājis padarīt savu skanējumu "stilīgu" un "aktuālu", lai gan viņa karjerā ir bijuši eksperimenti gan ar repu, gan ar elektronisko mūziku.

Šovbiznesa zaķīša pirtiņa  

Superhitu viņam nav bijis jau sen, taču ir mainījies nevis Robijs, bet mūzikas tirgus konjunktūra. Ja Robija kompozīcijas pašlaik izraisa nostalģiskas sajūtas, lai tā būtu. Tas nemazina šo darbu – draisku deju gabalu un sirdi plosošu balāžu – kvalitāti. Tie skanēs arī koncertā Viļņā – Let Me Entertain You, Come Undone, Millennium, Kids, Feel, Rock DJ, She’s the One un Angels, un bez šīm melodijām mūsu dzīve būtu garlaicīgāka.

Interesanti, ka dziesmas saviem pēdējiem albumiem Robijs rakstījis kopā ne tikai ar Gaju Čembersu, bet arī ar diviem autormūzikas ģēnijiem un geju ikonām Rūfusu Veinraitu un Džonu Grāntu. Robijam ir laba gaume, viņš jūsmo par šo mākslinieku unikālo talantu un balsi, kuru nav iespējams sajaukt ne ar vienu citu. Sadarbojoties ar Rūfusu Veinraitu un Džonu Grāntu, Robijs Viljamss satuvina popkultūru ar estētu mākslu. Viņš nav zaudējis spēju pulcēt vienkopus desmitiem tūkstošu fanu: turnejas The Heavy Entertainment Show koncerti notiek nevis arēnās vai – nedod Dievs! – teātrīšos un klubiņos, bet lielākajos Eiropas stadionos un parkos. Jo vairāk skatītāju, jo greznāk uzplaukst un atveras Robija harisma. Vecam cirka zirgam līdz mūža beigām ir vajadzīga manēža.

Robija šovs ir vecmodīgi izklaidējošs un hiperemocionāls. Jaunākās paaudzes popzvaigznes uzstājoties bieži taupa spēku un emocijas, taču tādi mākslinieki kā Robijs Viljamss to nekad neiemācīsies. Fizioloģiski liriska atkāpe – vai esat pamanījuši, ka jaunieši uz skatuves tagad vispār nesvīst? Šķiet, ka Robijs uz skatuves ir laimīgs tikai tad, kad ir pilnīgi slapjš, – tāda šovbiznesā rūdīta zaķīša pirtiņa.

Neirožu skaistums

Britu dziedātājs turpina estrādes zelta laikmeta varoņu tradīciju, tāpēc jaunajā koncertā ir gan Frenka Sinatras repertuāra pērle My Way, gan Nīla Daimonda Sweet Caroline. Robijs Viļņā piedāvās arī tādu amizantu retrostila nieciņu kā Somethin’ Stupid, kuru savulaik ierakstījis kopā ar Holivudas dīvu Nikolu Kidmenu. Šovā viņš ir iepludinājis stand-up komēdijas, Lasvegasas revijas, Brodvejas vai Vestendas mūzikla un varietē elementus. Vispievilcīgākais ingredients ir mākslinieka personība. Robijs Viljamss ir sarežģīts psiholoģisks tips – izklaidētājs, nerrs, traģisks personāžs, lai cik bravūrīgi viņš arī uzvestos. Viņa raksturā sadzīvo ievainojamība un narcisms.

Robijam Viljamsam ir 43 gadi, kopā ar sievu amerikāņu aktrisi Aīdu Fīldu viņš audzina divus bērnus – meitu Teodoru un dēlu Čārliju. Mūziķis ir bagāts, ironisks, ikonisks, viņam ir skarba angļu humora izjūta, viņš ir pašrefleksijas un lieluma mānijas nomocīts savu kompleksu upuris (kurš tad nav?). Dziedātājs neslēpj, ka vienmēr ir cīnījies ar pašneapmierinātību. Viņam ir paniskas bailes no liekā svara, no kura viņš ir ilgstoši cietis. Viņš ir neirotiski apsēsts ar domu par izgāšanos.

"Esmu šajā industrijā jau ilgāk nekā 25 gadus, taču joprojām sagaidu brīdi, kad zem manām kājām tiks izsists pamats, – viss, ko esmu sasniedzis, tiks ielikts kastē un atņemts, un mani aizsūtīs atpakaļ uz Stoku pie Trentas, kur man būs jāstrādā mammas ziedu veikalā," nesen teica Robijs Viljamss.

"Visu mūžu esmu meklējis pašpārliecību. To nevar sasniegt, taču esmu sasodīti drosmīgs. Man ir talants pārvērst savas traumas par kaut ko pārliecinošu un izklaidējošu. Kad speru kāju uz skatuves, notiek kaut kas maģisks un maska reti noslīd. Es nekāpju uz skatuves viens pats – ar mani kopā ir Robijs Viljamss. Dažreiz, kad viņš tomēr neparādās, man viss ir jāizdara pašam, un uz skatuves plosās drāmas, kuras piedzīvoju ikdienā. Taču vairākumā gadījumu Robijs Viljamss ir kopā ar mani un man nav jāuztraucas."

Mūziķis apgalvo, ka strādāt viņam ir nepieciešamība. "Es ieturēju dažu gadu pauzi, un viss pārstāja funkcionēt. Manas smadzenes vairs nedarbojās. Tajā ir arī finanšu aspekts, taču pirmām kārtām tas ir šovbiznesa zelta likums: cilvēks apstājas, beidz strādāt un drīz nomirst. Man ir fantastisks darbs, tas ir arī mans lieliskais hobijs. Tas izklausās dramatiski, taču tu iekšēji nomirsti, ja nestrādā. Tāpēc es vēl padziedāšu."

Hiti par pasaules galu

Patīkams pārsteigums popmūzikas vēstures pazinējiem ir leģendārā angļu sintpopa un diskomūzikas dueta Erasure dalība Robija Viljamsa Eiropas turnejā. Arī Viļņā koncertu iesildīs Endijs Bells un Vinss Klārks, kuri iepazīstinās ar maijā izdoto Erasure septiņpadsmito studijas albumu World Be Gone. Apvienības karjera ilgst jau trīs gadu desmitus, un šie mākslinieki varētu sniegt meistarklasi, kā sacerēt ideālas popdziesmas. Robijs Viljamss ir viens no tiem, kurš mācījās rakstīt mūziku, klausoties Erasure hitus.

"Mēs nevēlējāmies radīt vēl vienu elektroniskās mūzikas albumu. Šis ir pietiekami minimālistisks ieraksts, kas mums nav tipiski," par jauno disku World Be Gone saka analogo taustiņinstrumentu maestro Vinss Klārks, kurš ir bijis grupu Depeche Mode, Yazoo un The Assembly dalībnieks.

"Sāpīgi skaistas protesta popmūzikas triumfs," Erasure jauno veikumu raksturo žurnāls Mojo. Viena no galvenajām albuma tēmām ir mūziķu reakcija uz globālo sociālpolitisko situāciju – Brexit, Donalda Trampa ievēlēšanu, nacionālisma vilni Eiropā, neiecietību pret citādo utt. "Būtu dīvaini, ja mūs neietekmētu tas, kas notiek pasaulē. Diez vai mēs varētu laist klajā albumu, kurā būtu tikai mīlas dziesmas. Mūsu jauno kompozīciju tekstos politika ir klātesoša, jo gribas runāt par dziļākām lietām. Taču tas nenozīmē, ka šis ir drūms albums, tieši otrādi – mums šķita interesanti uzlādēt šo nopietno sarunu ar optimismu," uzsver Vinss Klārks.

Robijs Viljamss
Īpašie viesi – grupa Erasure
Viņģa parkā Viļņā 16.VIII plkst. 20
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 69–299

 

 

Top komentāri

Inese Knese
Tiešām " RW" pirmām kārtām ir personība un tāds paliks , būdams nosvīdis vai nenosvīdis..Viens no retajiem vēl ,kuram dziesmās svarīga ir melodija ,ne kusla frāzīte 4 taktīs, 5 skaņu robežās un ar tekstu trīs vārdi teikumā, kā lielākai daļai to, kas šodien nesvīst un kuru vienīgā priekšrocība ir viņu pašreizējā kalendārā jaunība...Tikai nav saprotams kāpēc tik daudziem šodien šķiet, ka jaunība ir fiziski mūžīga kategorija... laikmeti mainās un laikam jau nav jābrīnās ka kāds Robija Viljamsa koncertu var nosaukt par vecmodīgu... un, cita starpā, runāt par veciem cirka zirgiem, kam joprojām nepieciešama arēna...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja