Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Festivālā Sansusī un Tallinas ielas kvartālā pirmizrādi piedzīvos starptautiska mūzikas teātra izrāde Velni

Festivālā Sansusī 9. augustā notiks mūzikas teātra pirmizrāde Velni, ko sadarbībā ar latviešu māksliniekiem veido mūzikas teātra kolektīvs Hauen und Stechen no Berlīnes. Izrāde ir operas Baņuta komandas nākamais sadarbības notikums, kas balstīts latviešu teiku un literatūras materiālos.

Izrādi veido komponisti Raivis Misjuns un Alise Rancāne, dramaturgs Evarts Melnalksnis, režisore Franciska Kronfota, scenogrāfe Lota Henša. Izrādē piedalās dziedātāji Laura Grecka un Dāvids Ristaus, performante Džīna Līza Maivalde un Āris Matesovičs, kā arī multiinstrumentālists Jēkabs Nīmanis. Izrāde Rīgā būs skatāma 15., 16. un 17. augustā Tallinas ielas kvartālā.

Velnus var sastapt teju ik uz soļa. Viņi mīt dūksnājos un biezokņos vai rijās, muižās, skolās, tiltapakšās un krustojumos. Velns “žvīgst kā viesuls, sprāgst un šķeļas, šaudas sešu rīkļu brēkā”. Velnu piesauc vietā un nevietā, un nereti arī tur, kur kāds ņēmis nelabu galu vai govs iemesta purvā. Uz velnu latviešu teikās, kā arī cittautu folklorā un popkultūrā attiecinātas dažādākās iekāres, bailes, pretrunas, vardarbības pieredzes un fantāzijas. Tomēr skaidri redzams, ka velnu stāsti daudz vairāk pauž par cilvēcisko nekā velnišķo. Fantastiskais ievijas mūsu ikdienas pasaulē. Mūzikas teātra izrāde Velni būs jutekliski iespaidīgs, performatīvs un krāšņs piedzīvojums, sastopot ikvienam pazīstamus arhetipiskus tēlus. Tā balstīta motīvu kolāžā, kuru iedvesmojis LU Folkloras krātuves arhīva skapis un dzīve pasaules bojāejas apstākļos, kā arī Friča Bārdas, Annas Brigaderes, Karla Marijas Vēbera u.c. daiļrade. Izrāde tiks veidota kā radoši brīva folkloras savdabību svinēšana, pilna ar vitālu enerģiju un dinamisku darbību. Īpaši izrādei jaunradīta instrumentālā un elektroniskā mūzika mīsies ar pazīstamiem skaņdarbiem.

Izrādes režisore Franciska Kronfota skaidro: “Izrāde Velni ir karnevāls, deja, variācija par ļoti senu stāstu, iespaidīga pieredze skatītājiem. Mitoloģisko līdzību nozīme mūs aizkustina, biedē un apbur. Mēs nonākam garīgajā telpā, kas var sasvērties, pārveidoties, būt gan mūsu parastā pasaule, gan arī pazemes pasaule, velnu mājvieta. Mēs svinam sajūsmu par fantastisko. Izrādes darbība balstīta rituālos un mītiskajos priekšstatos un vienlaikus atsaucas uz popkultūras valodu: mēs spēlējamies ar šausmu filmām un kukurūzas pārslu reklāmām, kurās ielaužas briesmīgais. Tas ir episks mūzikas teātris, kas iesaista populāro un elektronisko mūziku, intelektuālu domu, tabloīdu komēdiju, baroka jūtu semantiku un popu. Tas viss saplūst kopā, jo tāda ir izpildītāju pasaule – neviendabīga un polifoniska.”

Izrādes veidotāji un biedrība Sansusī jau reiz veiksmīgi sadarbojās operas Baņuta veidošanā, par kuru tika nominēti 2022. gada Lielajai Mūzikas balvai. Berlīnes mūzikas teātra kolektīva Hauen und Stechen enerģiskais radošums un neordinārais spēles veids aizrauj. Ar projektu Velni tiek turpināts šis mākslinieciskais virziens. Tā ir performatīva pieeja operas un teātra īstenošanā, piedāvājot svaigu un neatkārtojamu mākslas pieredzi, kas uzrunā plašu auditoriju.

Finansiālie atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Berlīnes Senāta Kultūras un sociālās kohēzijas departaments. Sadarbības partneri: Latvijas Nacionālā bibliotēka un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

Līdz šim jau ir atklāti vairāki festivāla Sansusī mākslinieki un priekšnesumi, t. sk. četru valstu komponistu kopdarbs LOKS: starptautiska projekta Festivallink 2.0.

Biļetes uz festivālu un izrādēm Rīgā iegādājamas: https://sansusi.lv/biletes/. Festivāla biļešu cena mainīsies 9. jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja