Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

FOTO: Instrumentu fantāzijas Sapņu fabrikā

16.un 17.decembrī Sapņu fabrikā notiek grupas "Instrumenti" koncerti - abi no tiem gandrīz pilnībā izpārdoti. 

Vairāk tādu “grupu no ārzemēm” – nenoliedzami, tā ir viena no pirmajām domām, kas pavīd prātā, domājot par muzikālās apvienības “Instrumenti” krāšņo uznācienu “Sapņu fabrikā”. Sākuši kā puslīdz joks, koķetējot ar anonimitāti un nepārtraukti mainīgu, it kā neidentificējamu mākslinieku sastāvu, “Instrumenti” piedāvā kvalitatīvu inteliģentas popmūzikas uznācienu un pārdomātu  šovu. Personifikācija vairs nemaz nav nepieciešama – runā tēli, scenogrāfija un, protams, mūzika.

Veiksmīgs starpžanru uznāciens – no Džona Keidža muzikālās fantāzijas un Georga Frīdriha Hendeļa operas “Kserkss” ārijas “Ombra, mai fu” līdz etnogrāfiskiem drum’n’base elementiem drone estētikā, postroks un nepārprotama popmūzika. Iesākts kā līgans, psihedēlisks sapņojums, koncerts kulmināciju piedzīvo ar pašām pazīstamākajām dziesmām, kas dzirdētas tik bieži, ka vēlāk daudzi pārsteigti – kā, “Instrumentiem” tiešām vēl nav ierakstīts albums? Nav gan – gaidāms nākamā gada pavasarī, jau janvārī mūziķi dosies uz Islandi to ierakstīt. Taču materiāla ir gana jau tagad – bez jau pieminētajām Keidža un Hendeļa kompozīcijām “Sapņu fabrikā” izskanējusi tikai viena kaverversija – Kanjes Vesta “Say You Will”.

Koncerts “Sapņu fabrikā” drīzāk ir muzikāla izrāde, turklāt aizraujoša un līdz pēdējai notij un starmetim – ticama. “Instrumenti” uzbur  sirreālu ainu, spēlējas ar kultūras artefaktiem un atsaucēm. Šķīst dzirksteļu fontāni, mikrofona statīvs iemirdzas neskaitāmās gaismiņās, pāri mūziķu galvām lido rensesanses eņģeļi un uz brīdi gaisā paceļas pat pandas!

Taču anonīmās pandas paliek perifērijā – zvaigznes ir Shipsi, kurš tikai neilgu laiku slēpjas zem smagnējā melno, mākslīgo matu vainaga,  un barokālā krēmkrāsas kostīmiņā tērptais Reynsi, kura tēlā brīžiem pavīd iezīmes gan no Salvadora Dalī, gan Maika Patona (Faith No More) un arī Maikla Džeksona. Jā, manīti arī kādā a capella grupā – bet “Instrumenti” ir tik ļoti citā muzikālajā telpā, ka informatīvo saišu vīšana un vārdā saukšana nupat jau šķiet lieka.

Sazvanīts piektdienas rītā, Shipsi neslēpj – “katrā ziņā patīkams šoks, ka cilvēkiem interesē, ko mēs darām, laba sajūta, ka tas, ko darām, ir kādam vajadzīgs.” Pirmā koncerta biļešu zibenīgā izpārdošana bijusi patīkams šoks. Mūziķis koncertus “Sapņu fabrikā” nodēvē par “mazu, pašu izfantazētu izrādīti” – nākotnē, iespējams, varēs domāt arī plašāku vērienu. Taču priekšā vēl viens koncerts šodien, 17.decembrī. Dažas biļetes vēl ir nopērkamas!

(Raksta autore un fotogrāfs “Instrumentu” koncertu Sapņu fabrikā apmeklēja trešdien, 15.novembrī, kad mūziķi uzstājās "Dienas mediju" darbiniekiem un draugiem.)




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija piedalās Frankfurtes grāmatu tirgū

Laikā no 16. līdz 20. oktobrim Latvija ar nacionālo stendu piedalīsies Frankfurtes grāmatu tirgū (Frankfurter Buchmesse), kuru šogad apmeklēs ne tikai izdevēji un rakstnieki, bet arī Latvijas R...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja