Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Foto: Koncertsērijā Personīgi klausītāji piedzīvo baltu etnomūzikas meditāciju

Latviešu etnogrāfiskās kokles virtuoze Laima Jansone un daudzpusīgais lietuviešu multiinstrumentālists Sauļus Petreikis svētdienas pēcpusdienā Liepājas koncertzāles Lielais dzintars kamersērijā Personīgi klausītājiem veltīja programmu Baltu zīmes, informēja koncertzāles pārstāve Anita Lazdeniece-Grīnberga. Skanot latviešu un lietuviešu folkloras motīviem, šūpuļdziesmām un improvizācijām, mūziķi klausītājus veda muzikālā meditācijā.

Laima Jansone un Sauļus Petreikis pazīstami teju 10 gadus, kuru laikā vairākkārt izmantotas iespējas uzstāties kopā. Viņus vieno gan degsme, gan prasme senajām mūzikas melodijām piešķirt mūsdienīgu balsi. Arī Liepājā aizvadītajā koncertā Laima un Sauļus baltu tradicionālo mūziku iedzīvināja inovatīvos solo un duetos.

Koncertu atklāja Laimas solo melodijai Pavasara trīsas, kam sekoja stāstījums par dažām no sešām līdzpaņemtajām koklēm. Viņas rokās tika ieskandināta no Kurzemes puses nākusi 1888. gada kokle ar zeltsidraba stīgām, kas savas trūkstošās detaļas ieguvusi, pateicoties Dziesmu svētkiem. Tai sekoja no muzeja rekonstruēta sešstīgu kokle, kas netipiski darināta no ābeles, speciāli darināta basa kokle un mūsdienīgās elektriskās kokles.

Ar svilpaunieka spēli Laima Jansone uz skatuves aicināja Sauļu Petreiki, kurš ar savas balss radītām skaņām atnesa klausītājiem vēju, putnu dziesmas un dabas mītiskās skaņas. Turpinot saspēli aizrautīgos duetos, skanēja kompozīcijas par mežu, šūpuļdziesmas, Neatgriešanās, Zalktis un citas, kuras caurvija Sauļus solo partijas, ļaujot ieskanēties vairākiem līdzpaņemtajiem instrumentiem.

Mūziķa meistarīgajā atskaņojumā apmeklētāji tika iepazīstināti ar ragu ar dzintara inkrustācijām, hulusi, trompeti, duduku, bansuri, dažādiem ragiem, luru jeb senu skandināvu tauri, koka trompeti, hangu, neju u. c. Pirms skaņdarba Mariana atskaņošanas multiinstrumentālists dalījās stāstā par savu jaunāko instrumentu, hangam līdzīgo meditatīvo zvangu:

"Es viņu saucu par "ceptuvi". Šis instruments izmainīja manu dzīvi. Man ir 100 flautas, 30 brasa pūšaminstrumenti un 100 dažādi ragi. Taču tuvojas ziemas melanholija un man vajadzēja ko jaunu. Šis man ir kā D vitamīna deva. Rekomendēju ikvienam šo instrumentu, jo tas dod vislabāko terapiju."

Laimas un Sauļus koncertprogramma radīja telpu, kur mijas gan straujums un impulsivitāte, gan miers un vēlme iedziļināties sevī. Koncerta noslēgumā klausītāji mūziķiem veltīja priekpilnas stāvovācijas un kuplā skaitā satikās ar mūziķiem pēckoncerta sarunās.

Laima Jansone, savienojot senos spēles veidus ar aizraujošām inovācijām, ir sava ceļa gājēja latviešu tradicionālās kokles spēlē. Viņa rada neatdarināmu skaņu pasauli, kur etnogrāfisko un elektrisko kokļu skaņas saplūst ar improvizācijām un dažādiem efektiem.

Sauļus Petreikis ir viens no nedaudzajiem Eiropas instrumentālistiem, kurš prot spēlēt ap 50 dažādu koka pūšaminstrumentu, kas viņa kolekcijā nonākuši no dažādām pasaules valstīm, to skaitā senos baltu mūzikas instrumentus.

Kamersērijas Personīgi rudens sezonas noslēgumā, 3. decembrī plkst. 15.00 trio Baltia – vijolniece Paula Šūmane, altiste Jevgēnija Frolova un čelliste Anna Veselova – vedīs svētku noskaņu bagātā ceļojumā uz Vīni, kur skolojušies tādi izcili skaņraži kā Volfgangs Amadejs Mocarts, Ludvigs van Bēthovens un Francis Šūberts. Šo komponistu mūziku trijotne atskaņos programmā, kas iemiesos gan šīs Donavas krastos esošās pilsētas muzikālās tradīcijas, gan rosīgo un dzīvespriecīgo Ziemassvētku laiku.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tīkla kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv un koncertzāles informācijas centrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja